Er varmepumpebransjen klar?

 
Er varmepumpebransjen klar?Bildet: Rolf Iver Mytting Hagemoen
Er varmepumpebransjen i dag klar for å tilby gode løsninger for å erstatte de 60.000 oljefyrer i boliger og 15.000 i næringsbygg?

Av Rolf Iver Mytting Hagemoen,
daglig leder, Norsk Varmepumpeforening

Varmepumpebransjen har vært gjennom flere år med eventyrlig vekst og det er i dag installert over 750.000 varmepumper i norske hjem, skoler, næringsbygg og fjernvarmeanlegg.

Tall fra Prognosesenteret tilsier at vi om få år vil ha installert 1 million varmepumper i Norge. For å nå dette målet vil flere faktorer spille inn: strømpriser, myndighetskrav, støtteordninger, rentenivå og byggeaktivitet, for å nevne noen. For NOVAP er det én faktor som vi anser som den aller viktigste – kompetanse og kvalitet. Vi mener det er helt avgjørende at hele bransjen leverer høy kvalitet på produkt, installasjon og service slik at kundene blir fornøyd og anbefaler løsningene til andre. Alle vi som jobber mot varmepumper er derfor i et skjebnefellesskap. Hvis det er mange nok aktører som leverer dårlige løsninger vil vi alle kunne bli skadelidende. 

Flere hundre tusen kunder tar imidlertid ikke feil – varmepumpene fungerer i de aller fleste tilfellene som de skal. Det finnes mange flinke aktører i bransjen fra distributører til installatører, rådgivende ingeniører, entreprenører og brønnborere. Det er samtidig en utfordring at det finnes enkelte aktører som ikke har den nødvendige kompetansen som kreves for å prosjektere, installere eller drifte varmepumpeløsninger. NOVAP mener at innføringen av f-gass forordningen i Norge har gitt en stor miljø- og klimagevinst fordi en riktig montert varmepumpe sparer mer energi og har mindre lekkasje av kuldemedier. Etter at f-gass forordningen ble innført i Norge har importørene opplevd en svært positiv utvikling med mindre feil og reklamasjoner på luft/luft varmepumper. Dette skyldes at sertifiserte installatører sitter på den nødvendige kompetansen som skal til for å gjøre en god jobb.

For store deler av varmepumpebransjen er det imidlertid ikke myndighetskrav til sertifisering og kompetanse. Når det ikke finnes slike myndighetskrav er det viktig at bransjen selv tar ansvar for at alle aktører har tilstrekkelig kompetanse i forhold de oppgaver som skal utføres. NOVAP tilbyr i dag en rekke kurs på den splitter nye yrkesskolen Kuben i Oslo hvor det er tilgang på undervisningsrom, egen lab, og komplett verksted for alle typer varmepumper. Flere av våre medlemmer tilbyr også en rekke kurs og opplæring av sine forhandlere. Gjennom disse kursene skal ulike deler av varmepumpebransjen gis den nødvendige kompetansen for å sikre kundene energieffektive og driftssikre varmepumpesystemer.

Det er nemlig behov for flerfaglig kompetanse ved prosjektering og installasjon av varmepumper. Både rådgivende ingeniører og installatører må kunne samspillet mellom varmeopptak, varmepumpe- og distribusjonssystem. Hvis luft/vann og væske/vann systemer skal være attraktive løsninger i årene framover, må man klare å tilby kostnadseffektive systemer som virker optimalt.
Derfor er det viktig å framheve dem med god kompetanse. Et viktig mål for NOVAP er at forbrukerne skal vite at papirene er i orden hos dem som installerer. Derfor vil vi jobbe for å heve kompetansen på de NOVAP-godkjente forhandlerne. Målet er at godkjenningen vår skal borge for at rett system skal være riktig installert.

Det har i perioden 2003 – 2013 blitt installert 57 000 varmepumper av typen luft/vann og væske/vann i Norge. Det forventes en sterk vekst i markedet frem mot 2020 når et stort antall oljefyringsanlegg skal erstattes med miljøvennlige varmepumper. Dette representerer store investeringer for boligeiere, sameier og andre byggeiere. Er varmepumpebransjen i dag klar for å tilby gode løsninger for å erstatte de 60.000 oljefyrer i boliger og 15.000 i næringsbygg?

Det er viktig med fokus på kvalitet i alle ledd for at varmepumper skal bli en attraktiv løsning for både nye og gamle bygg. Byggherrer må ha kompetanse for å bestille riktig varmepumpe hvor man ikke kun fokuserer på investeringskostnad, men også tar hensyn til hvilken energigevinst som oppnås i driftsfasen. Rådgivere må være nytenkende og utfordre både leverandører og byggherre i forhold til valg av gode løsninger. Det er også svært viktig å ha fokus på innkjøring og drift av disse anleggene. Kompetanse hos driftspersonell er helt avgjørende for å oppnå den forventede energibesparelsen i større bygg.

For å lykkes i dette markedet er det viktig med et godt samarbeid mellom ulike faggrupper og en kvalitetssikring av det arbeidet som utføres. Vinnerne vil være dem som leverer gode løsninger og anlegg som virker.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår