- Et helt nødvendig løft for yrkesfagene

 
- Et helt nødvendig løft for yrkesfageneIllustrasjonsbilde. Foto: utdanning.no
– Vi er fornøyd med at Hurdalsplattformen fremhever yrkesfagene så tydelig. Et løft for yrkesfagene er helt nødvendig for å sikre nok fagarbeidere.

Det sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway, i en kommentar.

- AP-SP regjeringen ønsker å gjennomføre et kraftfullt løft for yrkesfagene ifølge Hurdalsplattformen. Både økt fokus på praktiske fag, utstyrs-situasjonen i videregående og utfordringer med læreplasser er adressert i erklæringen. Men det er i praktisk politikk vi vil måle resultatene av regjeringsskifte i tiden som kommer. Et løft for yrkesfagene er helt nødvendig for å sikre nok fagarbeidere og sikre at de har kompetanse for å løse de store utfordringene Norge står ovenfor de kommende årene, sier  Valstad.

I Hurdalsplattformen heter det blant annet:

Regjeringen vil:

• Sikre læreplass for alle ungdommer som er kvalifisert etter Vg2, i samarbeid med fylkeskommunene og arbeidslivet, der regjeringa skal leggje til rette ved blant anna å:

• Styrke oppfølgingen av ungdom i overgangen fra skole til læretid.

• Stille strengere krav til seriøsitet og bruk av lærlinger ved offentlige innkjøp og anbud.

• Styrke rammevilkene for lærebedrifter, inkludert å styrke tilskudd og ordninger for lærlinger med behov for særskilt oppfølging.

• Bedre dagens fraværsreglement slik at det blir mindre rigid og byråkratisk, mer rettferdig for elevene og legge opp til økt gjennomføring.

• La fylkeskommunene avgjøre modell for opptak til videregåande skule i eget fylke.

• Gjennomføre et utstyrsløft for yrkesfagopplæringen slik at skoledelen av opplæringen blir mer relevant for arbeidslivet elevene skal ut i.

• Innføre en særskilt grunnfinansiering for kulturarvskuler, og sikre at skolene også kan ta inn voksne uten rett til videregåande opplæring i disse fagene.

• Ta i bruk flere alternative opplæringsarenaer, for eksempel produksjonsskoler, og utvide bruken av praksisbrevordningen til å gjelde alle skoler med yrkesfag.

• Etablere et nasjonalt senter for yrkesfag.

• Gjennomgå stipendordningene i videregåande opplæring og som del av gjennomgangen vurdere behovet for styrking av utstyrsstipendet og borteboerstipendet.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår