Etterlyser klare myndighetskrav

 
Etterlyser klare myndighetskravSJEKK HAGEN: Skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 oppfordrer alle huseiere som er i tvil til å ta seg en tur rundt huset.
Forsikringsbransjen frykter kostbare lekkasjer fra nedgravede og ”glemte” oljetanker.

Av Mona Sprenger

I norske haver ligger minst 300. 000 nedgravede oljetanker. Huset kan ha skiftet eier flere ganger og ingen har i dag oversikt over alle potensielle miljøbomber.

Innen 202o skal både oljefyren og oljetanken være faset ut. Det vil fortsatt være mulig å bioolje, men det vil trolig være svært få som vil bruke disse fyringsanleggene, mener skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1.

Han frykter at mange oljetanker bare vil bli liggende nedgravd som tikkende miljøbomber.

– Oljeskader blir gjerne svært dyre og ubehagelig skader, sier han.

Millionskader
Nilsen forteller om et tilfelle, hvor et helt nytt hus måtte rives fordi den sølet og den sterke stanken hadde gjort huset ubeboelig og helsefarlig.

– I dette tilfellet var det en parafinlekkasje og parafinen hadde forurenset lecablokkene til det nybygde nabohuset. Det måtte rives. Vi har andre skader hvor lekkasjene har ført til store miljøskader i grun og grunnvann, sier Nilsen.

Hvert år mottar forsikringsselskapene rundt 200 oljeskader fra slike tanker. I SpareBank 1 har disse skadene kostet over 200.000 kroner i snitt.

Ukjent for mange
Naturvernforbundet og norske kommuner har gått sammen om en nettside oljefri.no med tips og råd om fremgangsmåte og støtteordninger for å bli kvitt olje- eller parafintanken.

Nilsen opplever derimot at det er mange som ikke er klar over at oljefyren og oljetanken skal fases ut og at det er svært varierende hvordan de ulike kommuner informerer om dette. Nå vil SpareBank 1s skadeforebygger sammen med Naturvernforbundet holde seminar om oljeskader i Asker og Lillehammer i september.

Stort behov for opplæring
Sikkerhetsforskriften i forsikringen slår fast at oljetanker som tas ut av bruk, skal tømmes for olje og graves opp. Rørene der du fyller på oljen må også fjernes. Arbeidet skal utføres av kvalifisert personell.

– Hvis tanken ligger spesielt vanskelig og utilgjengelig til, kan kommunen gi tillatelse til at den blir liggende. Da må den tømmes og renses før den stabiliseres med sand eller grus. Praksisen varierer litt fra sted til sted.

Nilsen mener at det er stort behov for opplæring av beslutningstaker i kommunen om hvordan dette skal gjennomføres for å få et tilfredsstillende resultat.

- Departement og direktorat er gjort oppmerksom på uheldige løsninger, sier han, og viser til at Miljødirektoratet i over ti år har lovet en ny Forurensingsforskrift.

- Nå sier de at det jobbes med den og da er det svært viktig at den blir mye mer presis i forhold til oljetanker og ansvarsfordeling.

Huseiers ansvar
Det er huseier som er ansvarlig for at den nedgravde tanken er i tilfredsstillende stand og ikke lekker. Selv om oljetankene ikke har vært i bruk på flere år, er det som regel oljerester igjen. Derfor utgjør oljetanker en potensiell fare selv om du ikke lenger bruker oljefyren.

– Ståltanker ruster før eller siden. En liten oljeskvett kan forurense ti tusenvis av liter grunnvann. Det samme gjelder parafin, sier Nilsen.

Lekkasjer som skader naturen eller naboens eiendom er også tankeiers ansvar. Dette kan medføre store erstatningskrav.

Støtteordninger
Det koster vanligvis rundt 20.000 kroner å få gravd opp tanken på forsvarlig måte. Men det kan bli enda dyrere å la være. Forurensningsloven gir boligeier et klart ansvar ved eventuelle lekkasjeskader.

- Dette støttes av med opp til 10.000 kroner når du fjerner oljekamin og tank samtidig som du legger om til en fornybar varmekilde.

Undersøk hagen!
Nilsen oppfordrer alle huseiere som er i tvil til å ta seg en tur rundt huset.

- Ser du at det kommer opp et par rør langs veggen, et lufterør og et påfyllingsrør, er det mye som tyder på at det er en oljetank der. Da er det viktig å få undersøkt saken, avslutter skadeforebyggeren.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår