Fagdag om energibehov og godt inneklima

 
Fagdag om energibehov og godt inneklimaBildet: Arrangementet samlet over 100 tilhørere, og blant deltagerne var representanter fra installasjonsselskaper og konsulenter, både innen ventilasjon- og rørfaget, samt arkitekter.
24. september inviterte Flexit og Armaturjonsson til fagdag på Quality Hotell Edvard Grieg i Bergen.

Arrangementet samlet over 100 tilhørere, og blant deltagerne var representanter fra installasjonsselskaper og konsulenter, både innen ventilasjon- og rørfaget, samt arkitekter.

- Hovedbudskapet denne dagen var hvordan boligenes oppvarmingsbehov kan bidra til at Norge oppnår miljømålsetningen i Parisavtalen, uten at komfortkravene reduseres. Det skal være lønnsomt med et godt inneklima., skriver Armaturjonsson i en pressemelding.

Eivind Kolstad, partneransvarlig i Flexit, presenterte bl.a. hvordan man enkelt kan gjøre energiberegninger iht. NS3031:2014, og hvordan man kan redusere energibehovet ved å benytte korrekt utstyr for ventilasjon og oppvarming. Flexits EcoNordic WH4 er en inneklimasentral med integrerte funksjoner for balansert ventilasjon, tappevann og varme til boliger.

Kolstad presenterte et case fra Rogaland, hvor tiltakshaver og arkitekt hadde beregnet et energibehov på 108kWh/m2 med el.oppvarming og vedovn, som er det maksimale energibehovet denne boligen kunne ha (jfr. TEK17 §14). Da var det benyttet isolasjon og vinduer som ga svært lave U-verdier.
- Kolstad gjorde tilsvarende beregninger med Flexits EcoNordic, etter at veggene ble gjort tynnere og det ble brukt standard isolasjon. Econordic sørger for gjenvinning av avkastluften i en varmepumpe etter den roterende gjenvinneren. Og i tillegg ble det beregnet bruk av vannbåren gulvvarme. Energibehovet falt da til 99kWh/m2. I dette caset var det rom for ytterligere tekniske bytter, heter det videre i pressemeldingen.

Erfaringen til huseier var at besparelsen på bygningstekniske behov ble større enn ekstrainvesteringen. I tillegg kommer også støtten fra Enova. Bare en detalj som tynnere vegger, og dermed grunnere vinduskarmer, var en gevinst, ikke minst større gulvareal inne. Thorn Fredrik Hemsen, teknisk sjef i Armaturjonsson, presenterte blant annet Standard Norges utkast til ny veileder innen vannbåren gulvvarme. Denne gir terningkast på de forskjellige gulvløsningene, med hensyn til installasjonstid, materialkostnader og responstid. Han informerte også om Armaturjonssons kurstilbud (Arjonskolen), hvor deltagerne blir registrert i kompetanseregisteret til Rørentreprenørene Norge. - Bare i 2018 hadde vi 1300 rørleggere på kurs, og nå tilbyr vi også e-læringskurs slik at rørlegger kan bygge kompetanse når og hvor han/hun vil, sa Hemsen.

Fremtidig strømkostnad vil i fremtiden bli basert på effektbelastning og når på døgnet energien forbrukes. Vannbasert oppvarming gir en lavere effektbelastning enn strøm, og det er bl.a. derfor Enova nå gir støtte for bruk av akkumulatortank, som jevner ut effektbelastningen. Akkumulatortank er forøvrig inkludert i EcoNordic.
- Norges astma- og allergiforbund anbefaler også vannbåren varme fordi det forhindrer brent støv og oppvirvling av støv. De anbefaler også en soneregulering for best mulig inneklima. Største motargumenter mot vannbåren gulvvarme er ofte pris og treghet. Enova selv sier at gulvvarme koster kr. 800-950,-/m2, inkl. varmekilde, hvilket sannsynligvis ikke er dyrere enn strømgulv hvor du likevel må ha bereder for tappevann i tillegg. Kan hende er det til og med billigere, skriver Armaturjonsson videre i pressemeldingen.

- Treghet har bare med gulvløsningen å gjøre. Om man støper rør eller el.kabler langt ned i støpen er begge løsninger trege. Det gjelder å legge en riktig gulvløsning, så er ikke vannbåren varme tregere enn strømkabler. Det skal ikke ta mer enn 1 time å få et gulv varmt eller kaldt med vannbåren gulvvarme. Med Arjonsmart, smarthussystemet, som kombineres med gulvvarme (Arjonfloor) og vannstoppventil (Arjonstop), kan man dessuten også styre lys, panelovner, kaffetraktere, dørsensor, solavskjerming, røykvarsler etc. etc., i samme mobilapp/webside. Systemet vil også kunne snakke med Google Home og Amazon Alexa, heter det avslutningsvis i pressemeldingen.

Bildet: Eivind Kolstad, partneransvarlig i Flexit (t.v.) og Thorn Fredrik Hemsen, teknisk sjef i Armaturjonsson.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår