Fem viktige VVS-funksjoner i næringsbygg

 
Fem viktige VVS-funksjoner i næringsbyggIllustrasjonsbilde: Shutterstock
Skal du planlegge eller prosjektere VVS-anlegg i nytt bygg, er det en rekke forhold å ta hensyn til. I enkelte tilfeller kan fokuset på at oppvarming og vannforbruk skal være energiøkonomisk fort overskygge mindre detaljer.

Av Baard Aas,
daglig leder i Lunder & Aas – for VB

Dette er detaljer som likevel er viktige for at bygget ditt skal fungere i henhold til lovverk, og være brukervennlig. Jeg har tatt for meg fem eksempler på større og mindre VVS-funksjoner du ikke må glemme. I Tek17, § 15-5 finner du flere krav til innvendige vann- og avløpsinstallasjoner som blant annet går på å sikre at vannkvaliteten ikke blir dårlig og at tilbakestrømming av forurenset vann ikke skjer.  Dette skal tilbakeslagsventiler sørge for:

1. Tilbakeslagsventiler

Utvilsomt en detalj, men ikke desto mindre viktig: Du må påse at tilbakeslagsventiler blir montert der det er nødvendig slik at dere unngår å få forurenset vann tilbake i rørene til det kommunale nettet. I tillegg er det viktig med tilbakeslagsventiler i forbindelse med installasjon av utstyr som oppvaskmaskiner og vaskemaskiner, og annet spesialutstyr også: Tilbakeslagsventiler skal installeres der det tappes vann til slangekraner, bekkenspylere, utslagsskåler, kjelinstallasjoner, vaskeautomater, elektroanlegg og lignende.

2.     Ekspansjonskar på tappevannet

I følge den siste versjonen av Varmenormen (2017), skal alle anlegg for varmt tappevann være utstyrt med anordning for opptak av vannet, med utvidelse ved oppvarming. Sagt på en annen måte: På grunn av at vannet ekspanderer når det varmes opp, er det nødvendig med ekspansjonskar.

3.     Flere stengekraner

Én hovedstoppekran er vel og bra – og også nødvendig ifølge TEK 17. Likevel er det smart å seksjonere røropplegget og ha flere stengekraner. Skulle det oppstå situasjoner hvor det blir behov for å stenge vannet, gir det stor fleksibilitet i å kunne stenge en rørledning uten å stenge i hele bygget. Og apropos rør, du må ikke glemme å forebygge støy heller:

4. Unngå støy fra avløpsrør og sanitærinstallasjoner

Lett å overse på planleggingsstadiet, og før bygget blir tatt i bruk. Men når hverdagen kommer kan surkling fra rør og boblelyder fra avløpsinstallasjoner fort bli forstyrrende selv om lydene bare høres innimellom, og kanskje ikke spesielt høyt heller.

Toleransen for (u)lyder varierer fra person til person, men de fleste av oss liker å jobbe med et behagelig lydnivå, og ikke med sporadiske lyder som irriterer oss. God planløsning er derfor viktig. Tenk nøye gjennom valg av føringsveier og velg støysvake avløpsrør. Kanskje er tilleggsisolering mot støy aktuelt.

5. Fleksibel varmeløsning

Sist, men ikke minst: Planlegg for fleksibilitet. Med TEK-17 kom også muligheten til økt bruk av elektrisk oppvarming av bygg. Likevel er det viktig å legge til rette for en fleksibel løsning. Velger du å satse utelukkende på elektrisk oppvarming, blir driften også mer sårbar hvis strømmen plutselig uteblir (noe vi av erfaring vet skjer), eller hvis strømprisene skyter i været. Går du derimot for varmegjenvinning der det er mulig, og velger miljøvennlige varmekilder som bergvarme, solvarme, nær- eller fjernvarme, blir bygget langt bedre rustet for framtiden og uforutsette hendelser.

Denne fagartikkelen ble først publisert i VB Bloggen, hvor rørleggerkjeden VB jevnlig publiserer fagartikler rettet mot både proff- og privatkunder.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår