Finnes det en sammenheng mellom luftkvalitet og helse?

 
Finnes det en sammenheng mellom luftkvalitet og helse?Bildet: DuPont™ HEPA-filtrering fanger opp svevestøv ned til 0,3 mikron. Dette øker muligheten for at bakterier og virus fanges inn i filtersystemet i luftrenseren. UV-lampen inni maskinen hemmer og reduserer virus og bakterier som kommer inn i maskinen slik at de ikke kan formeres og spres videre.
At ren luft er bra for oss er ikke noe nytt. «Ut og få litt frisk luft» har vi hørt siden barndommen. Men hva med inneluften vår? Hvordan påvirker den oss og hva kan vi gjøre for å forbedre den? Og påvirker luften vi puster inn risikoen for å bli dement?

På Alzheimers Association International Conference 2021 i Denver ble det rapportert at både økte nivåer av luftforurensning og økte tilfeller av demens er en verdensomspennende helsekrise. Der ble det uttalt at god luftkvalitet kan forbedre vår kognitive funksjon og redusere risikoen for demens.

Forbedret luftkvalitet minsker demensrisiko

- Vi har visst en stund at luftforurensning er dårlig for hjernen vår og vår generelle helse, inkludert koblingen til amyloidoppbyggingen i hjernen. Det som er spennende nå er at vi ser data som viser at forbedret luftkvalitet faktisk kan redusere risikoen for demens. Disse dataene viser viktigheten av reguleringer og tiltak fra både stat, regioner og kommuner, og at virksomheter også tar opp spørsmålet om å redusere luftforurensning er betydelig,  sier Claire Sexton, DPhil, Alzheimer’s Association director of scientific programs and outreach

Det er viktig å ta vare på helsen din og et av de forebyggende tiltakene vi kan gjøre for å skape bedre inneluft er å bruke en luftrenser.

Ingen dødsoner

- Leitz TruSens luftrenser fanger opp 99,99 % av luftbårne allergener og den skiller seg fra andre produkter på markedet da den har en SensorPod som plasseres på den andre siden av rommet fra luftrenseren. SensorPod sender informasjon til luftrenseren, slik at den automatisk kan justere viftehastigheten. Luftrenseren sender deretter ut doble strømmer med renere luft gjennom en unik teknologi kalt PureDirect. På den måten får hele rommet friskere luft og det oppstår ingen dødsoner, sier Jan Rune Løvnæseth regional produkt- og markedssjef i ACCO Brands.

Vi er ikke alltid klar over det, men det er luftforurensninger i hjemmene våre som påvirker både helse og miljø. Disse miljøgiftene kommer utenfra gjennom ventilasjon (pollen og svevestøv) og vi skaper dem selv gjennom for eksempel matlaging, rengjøringsprodukter og hudpartikler fra mennesker og kjæledyr.

Omfattende studie

I en studie gjort av Bertil Forsberg, professor i miljømedisin ved Umeå universitet, er det funnet en sammenheng mellom avgassinnholdet i hjemmet og risikoen for å få diagnosen demens.

– Det er omtrent 40 prosent høyere risiko for å utvikle demens blant de 25 prosentene som har dårligst luft der de bor, sammenlignet med de 25 prosentene som har best luft, sier Bertil Forsberg om studien, som er gjennomført med 2000 deltakere over 15 år og ble avsluttet 2015. Studien er publisert i tidsskriftet Envrionmental Health Perspectives.

– Leitz TruSens luftrensere finnes i tre modeller og det er størrelsen på rommet som avgjør hvilken maskin du bør velge. I tillegg finnes det spesialfiltre som tilbehør; allergier, lukt og kjæledyrfiltre. Alle er tilgjengelige for alle TruSens-modeller, fortsetter Jan Rune Løvnæseth.

Leitz TruSens (Z-2000 og Z-3000) er testet og kvalitetssertifisert av ECARF (European Centre for Allergy Research Foundation) som kun sertifiserer produkter som oppfyller deres retningslinjer og kriterier for å motvirke allergi.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår