Fjernvarme-røyk gir minimalt utslipp

 
Fjernvarme-røyk gir minimalt utslipp(Illustrasjonsbilde)
De siste dagene har luftforurensningen i Lillestrøm vært veldig høy. Dette skyldes imidlertid ikke den tykke hvite røyken fra pipene i Akershus Energipark, forsikrer daglig leder Frank Sagvik i Akershus Energi Varme.

Han sier at det er tvert i mot.

– Anlegget vårt produserer like mye varme som 8000 vedovner, men utslippet tilsvarer 100 vedovner. Røyken skyldes for det meste vanndamp fra fuktig flis, sier han til Romerikes Blad.

Onsdag denne uken satte Akershus Energis fjernvarmeanlegg ved Lillestrøm effektrekord med 40 MW. Det tilsvarer ifølge Frank Sagvik varmeproduksjonen til rundt 8000 vedovner. 

– Men luftforurensningen tilsvarer utslippet fra kun 80-100 rentbrennende ovner. Derfor er dette anlegget et viktig tiltak for å fjerne nettopp lokal luftforurensning, sier han.
 
Bekreftes av NILU
Og overfor Romerikes Blad forsikrer seniorforsker Dag Tønnesen ved NILU at røyken fra fjernvarmeanlegget utgjør et minimalt bidrag til de forurensningsnivåene som er målt i Lillestrøm de siste dagene: - Utslippene fra Akershus Energipark er i hovedsak NO2. Under slike forhold som nå, vil røyken fra fjernvarmeanlegget utgjøre et svært lite bidrag til de forurensningsnivåene som er målt i Lillestrøm de siste dagene, opplyser han. Og Tønnesen kan fortelle at pipene sågar er høyere enn det som er påkrevd for å unngå forurensing:
– Før anlegget ble bygget, fikk NILU oppdraget med å regne ut hvor høye pipene på anlegget måtte være. Målet er å bygge dem høye nok til at eventuelle forurensende stoffer slippes ut høyt nok over bakken til å ikke bidra til den lokale luftforurensningen. For å veie opp for høydedraget nord for anlegget, ble pipene også bygget høyere enn det som var påkrevd, sier Dag Tønnesen. 

Bruker ulike fornybare energikilder
Fjernvarmen er en viktig del av energiforsyningen, særlig når det er kaldt. Anlegget ved Lillestrøm bruker flere fornybare energikilder. Den største energikilden vinterstid er skogsflis. I tillegg til flis benytter anlegget bio-olje og varmepumper, opplyser selskapet på sine nettsider.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår