Fra 0-1300

 
Fra 0-1300Illustrasjonsbilde (shutterstock.com)
– Det er med lettelse og glede vi mottok nyheten om at den historiske fornybarsatsingen i Midt-Norge har gjenoppstått. Utbyggingen representerer den største enkeltinvesteringen i fastlandsindustrien, noen sinne

Av Øistein Galaaen, direktør i NORWEA.

Det har i flere dager vært klart at en «hvit ridder» har jobbet intenst med en plan for å realisere vindkraftutbyggingen i Midt-Norge, og det ble tidlig klart at Credit Suisse og BKW mente alvor. Med dagens avtale på plass, sikrer vi en solid industriell forankring, både gjennom Statkraft og TrønderEnergi. Dagens nyhet er ikke bare svært gledelig, men også historisk. Investeringene i vindkraft i Midt-Norge representerer den største investeringen i fastlandsindustrien, noen sinne.

Det er svært gledelig at usikkerheten som har hersket rundt et av de største og viktigste industriprosjektene i fastlands-Norge på lang tid nå er over. At Statkraft og TrønderEnergi går sammen med Credit Suisse og BKW Energie og sikrer at prosjektene på Fosen og i Snillfjord blir bygget, gjør dette til en gledens dag for norsk fornybarsatsing og for alle de lokale aktørene som vil nyte godt av de enorme investeringene som nå skal gjennomføres i Trøndelag.

Når vi nå ser at selskapene bak prosjektene på Fosen og Snillfjord vurderer det slik at forutsetningene er tilstede for å gjennomføre utbygging, ser vi dette i sammenheng med det viktige arbeidet som har vært gjort rundt sertifikatmarkedet. I løpet av den siste uken har Stortinget vedtatt å dempe usikkerheten i sertifikatmarkedet ved å utvide sertifikatfristen til utgangen av 2021. Dette er et svært viktig grep, og innebærer en svært verdifull risikoavlastning. I NORWEA har vi lenge jobbet for en slik justering, og argumentert for at dette ville innebære en helt avgjørende risikoavlastning i et marked hvor mye har stått på vent det siste året. I tillegg har Stortinget vedtatt de nye, forbedrede avskrivningsreglene for vindkraft. Dette har vært blant våre høyest prioriterte områder de siste to årene, og vi nærmer oss nå en endelig seier.

I meldingen kommer det frem at partene inkluderer Sareptas prosjekter i den totale pakken. De svært gode prosjektene på Fosen er med på å sikre lønnsomheten i utbyggingen, samtidig som Statkraft nå får en risikoavlastning på totalporteføljen. Den nye strukturen man har utarbeidet i løp av historisk kort tid, har vært avgjørende for å komme i havn. Samtidig fortjener Statnett ros for å ha is i magen de siste to, tre ukene. Uten utsettelsen forrige uke, hadde utbyggingen aldri kunnet funnet sted. Fra vårt ståsted har prosessen og dialogen fremstått både konstruktiv og målrettet, noe samtlige aktører fortjener honnør for.

Vi er svært glade for å se at prosjektene gjennomføres i et samarbeid mellom tunge norske aktører og utenlandske investorer. Vi ser svært positivt på at Statkraft, som en stor og erfaren aktør i det norske kraftmarkedet nå tar en ledende rolle i den videre utviklingen av prosjektet. Samtidig ser vi det som positivt at utenlandske aktører med tro på det norske vindkraftmarkedet nå får muligheten til å investere i en norsk vindkraftutbygging i stor skala. Det siste er en erkjennelse av at utenlandsk kapital tiltrekkes et viktig industriprosjekt i et norsk marked som preges av en svak oljekrone.

Den felles svensk-norske målsetningen i sertifikatmarkedet ligger der – nå ser vi at noe av den verdiskapningen som ligger i bygging og drift av denne produksjonen kommer i Trøndelag og i Norge, det er svært gledelig. Samtidig som viktige aktører som Statnett har jobbet konstruktivt med å sikre at forutsetningene for utbyggingen av prosjektene på Fosen og Snillfjord har vært til stede, fortsetter nå arbeidet for å bidra til at den norske vindkraftressursen kan levere sitt potensiale for å bidra til norsk verdiskapning i en grønn energifremtid. Vi blir nødt til å fortsette å jobbe for at fornybar energi tar over for fossil energi, og at det legges til rette for utvikling av fremtidens industri i Norge.

Å få gjennomført fjerningen av eierskapsbegrensningene på utenlandskabler, slik regjeringen har lovet, samtidig som man sikrer flyt i sertifikatmarkedet gjennom godt og konstruktivt arbeid mot kontrollstasjonen i 2017, forblir viktige poster for å sikre at store investeringer i norsk vindkraft som den vi nå ser i Trøndelag kan fortsette. Med den endelige beslutningen om at den store og viktige utbyggingen på Fosen og i Snillfjord nå gjennomføres ser vi at vindkraft i stor skala i Norge er mulig.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår