Fra Verdal til Paris med flammestopper

 
Fra Verdal til Paris med flammestopperBildet: CEO Frode Resve og teknisk leder Ruth Astrid Strøm i Securo AS tror selskapets patenterte brannstoppere kan redde mange liv rundt om i verden. Foto: Odd Borgestrand
BATIMAT 2017: For Verdalsbedriften Securo er det et paradoks at store brannkatastrofer er med å øke omsetningen av brannforebyggende produkter. Nå satser selskapet på det europeiske markedet, og den store Batimat-messa i Paris er en viktig døråpner.

Av Odd Borgestrand
Paris

Fire medarbeidere i selskapet er på plass i Paris for å markedsføre produkter som er ettertraktet i en rekke land. Daglig leder Frode Resve og teknisk leder Ruth Astrid Strøm er på jobb når Byggfakta besøker standen i Hall 6. Firmaet fra Verdal i Trøndelag produserer og selger passive lufteventiler som sørger for nødvendig lufting samtidig som de momentant blokkerer for spredning av brann. Ventilene krever ingen aktivering og har ingen detektorer eller bevegelige deler.

- Produktene har allerede vunnet en rekke priser for sin innovative teknologi, og det franske markedet er spesielt interessant for oss, forteller Frode Resve til Byggfakta.

Securo ble grunnlagt i 2006 av Geir Jensen etter 30 år innen brannprosjektering og brannrådgivning og etter flere år med forskning på passive brannvern konstruksjoner. Co-gründer var Eivind Elnan, som har en master i industriell økonomi og teknologiledelse. Resultatet av Geir Jensens forskning ble den internasjonalt patenterte Firebreather teknologien som i dag danner grunnlaget for alle produktene til Securo. Selskapet er i dag etablert med salgspartnere i Sverige, Finland, Danmark, Frankrike og Baltikum.

I tillegg jobbes det aktivt med etablering i flere land. Brannstopperen består av en perforert metallplate og en stålduk. 
- Metallet er utformet slik at luft går gjennom, men gnister blir stanset.  Det andre produktet er en såkalt intumesentmasse.  Dette er en ekspanderende masse som reagerer på varme og som dermed blokkerer flammene. Ventilene stanser dermed fra første sekund og holder ut i 90 minutter. Kombinasjonen av gnistfangeren og intusementmassen er vår løsning, forklarer Resve.

- Brann som får spre seg i hulrommene under kledning i yttervegg er et stort problem siden det er vanskelig for brannvesen å komme til for slukking. Med Firebreather Hulromsventil kan hulrommet under kledningen seksjoneres slik at brannspredningen begrenses. I likhet med de øvrige Firebreather-ventilene kombinerer hulromsventilen behovet for tilstrekkelig lufting under kledningen med behovet for å redusere spredning av brann. Ventilen er også godt egnet til å brukes i luftespaltene i takutstikk, forteller teknisk sjef, Ruth Astrid Strøm.

Alle trehus må ha lufting under taket. Dette er imidlertid blitt en utfordring siden brann spres lett gjennom de åpne luftespaltene i takutstikket. Ved brann i rekkehus er dette registrert som den hyppigste årsaken til spredning av brann mellom leiligheter i følge Oslo Brann- og redningsetat. Under Batimat-messa markedsføres derfor Firebreather takfotventil som er en passiv lufteventil. Det vil at den inneholder ingen bevegelige deler, detektorer, kabling eller aktivering. Ventilen har et patentert sett av metallelementer som momentant hindrer gjennomtrengning av flammer ved brann.

I tillegg inneholder ventilen et ekspanderende materiale som tetter luftåpningene fullstendig når ventilen eksponeres for flammer eller varme røykgasser. Slik hindres brannspredning i hele den klassifiserte perioden på 30 minutter.          - Tester Sintef Byggforsk har gjort ved ResQ-senteret ved Høgskolen i Haugesund, og testing utført ved Warrington Institute i England, viser at ventiler basert på Firebreather teknologien er det beste som har vært utprøvd for å hindre brann i å spre seg gjennom lufteåpninger, hevder Resve.

Under Batimat håper teamet fra Verdal å nå ut i det Europeiske markedet. I Paris treffes markedet, og nå er Securo allerede etablert i ni europeiske land. Allerede de to første dagene har representanter fra en rekke land vist stor interesse for produktene fra Verdal.
- Vi har en unik teknologi som stopper et branntilløp fra første sekund.  Mange av de store brannene i Europa utvikler seg på grunn av hulrom i bygningsmassen. Minst 80 mennesker omkom eller er savnet etter at det brøt ut brann i en 24 etasjers boligblokk i Vest-London. Med Securo-produktene installert kunne mange av disse menneskene ha reddet livet, mener Resve.

- Nye branntekniske krav kommer nå i en rekke europeiske land, og her tror Securo-ledelsen at det åpner seg et stort marked.  Nå er tiden inne for å bygge merkevare i Europa, og da er Batimat det rette stedet for å etablere kontakt med seriøse aktører i en rekke land, mener Resve. Gode kontakter er allerede etablert i Frankrike, og Securo er eneste aktør som har en momentan brannstopper, og som kan legge fram godkjenningspapirer for Frankrike. Nå må vi rigge oss for en vekst i Verdal. Nye lokaler er etablert, men vi håper å etablere flere produksjonssteder rundt om i verden. Om 10 år håper vi å være etablert i de fleste europeiske land i tillegg til USA, Canada og Australia, sier en optimistisk CEO Frode Resve.

I USA er det arbeidet med ulike prosjekter siden 2007, og nå kan salget endelig starte opp. Teamet fra Verdal gleder seg over stor interesse også fra afrikanske land under årets Batimat-messe.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår