-Framtida er grønn og fri

 
-Framtida er grønn og friBildet: Tor Helge Dokka. (Foto: Odd Borgestrand)
Tor Helge Dokka kunne gjerne tenkt seg rollen som olje- og energiminister for en kort periode. Det første han ville gjennomføre var å skape balanse mellom oljenasjonen Norge og energinasjonen Norge.

Av Odd Borgestrand

– Før eller siden må vi gå mot et nullutslipps samfunn. Det vil medføre en rekke endringer.  Tyskerne er godt i gang med det de kaller «energiwende», og vi må ikke bli liggende for langt etter, sier den grønne klimaforkjemperen, som har en rekke verv, interesseområder og ulike hatter i norsk næringsliv.

– Det tar tid å snu infrastrukturen. Det er viktig å være både tålmodig og utålmodig. En rekke utredninger som er gjennomført de siste årene har 2020 som mål, men det er for kortsiktig. Vi må starte nå om vi skal nå mål fram mot 2050. Vi må i tillegg ha delmål for hvert ti-år. EU har langsiktige og fornuftige planer, og er nå i gang med 2030-målsettinger i et 2050-perpektiv. På grunn av olje- og gassituasjonen i Norge har vi ikke våget å se langt nok fram, sier Dokka.

Dokka har i klare ordelag kritisert det han mener er en elendig samordning mellom ulike instansers arbeid med energieffektivisering. Arbeidet med passivhus, Enovas programmer og byggeforskriften var dårlig samordnet, og Dokka har vært tydelig på at det er snakk om en massiv sløsing med ressursbruk på dette feltet. I dag ser han noen positive utslag.

– Enova har gjort en god jobb med passivhusprogrammet. Dette var viktig med tanke på oppbygging av kompetanse i byggenæringen innen dette segmentet. Vi ser tydelig fra entreprenørenes side at bransjen er mer skjerpet nå. Vi utfører grønne prosjekter på en bedre måte, så sant vi har det rette fokuset.

Dokka er imidlertid fortsatt kritisk til Enova. Det statlige foretaket har dessverre avsluttet passivhusprogrammet.

Resten av dette Profil-intervjuet kan du lese i VVS aktuelt nr.5, som snart går i trykken.

Ikke abonnent på VVS-bransjens største fagblad ennå? Ikke fortvil. Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår