Fullt hus på folkemøte om energimerking og varmepumper

 
Fullt hus på folkemøte om energimerking og varmepumper
06.02.08: Det ble fullt hus på Steinkjer Kurssenter under mandagens folkemøte og minimesse i regi av lokale varmeleverandører, rørlegger og KVT.
06.02.08: Det ble fullt hus på Steinkjer Kurssenter under mandagens folkemøte og minimesse i regi av lokale varmeleverandører, rørlegger og KVT.

  
Forbrukerne hadde tydeligvis et meget stort udekket informasjonsbehov. Det var Richard Granskogli og Kent Willèn fra Klima og Varmeteknikk som sto for den tekniske presentasjonen.

Kloke investeringer

 - Det finnes i dag varmepumper til 20.000 kroner som man kan spare 10.000 kroner i året på å kjøpe. Det er vanskelig å forstå at ikke enda flere tar denne kloke investeringen, sa han. Stinger, en luft til vann-varmepumpe, som sørger for både varmt tappevann og varmt vann til gulvvarme, er blitt folkets miljømaskin. Da blir investeringen noe større, men det blir også den prosentvise besparelsen. De manet for øvrig til edruelighet overfor forhandlerne når det gjelder markedsføringen av effekt, og viste til andre produsenter som lover mer enn hva som er tekniske mulig. Pressemannen Jan Kalvik, som i en årrekke har fulgt utviklingen av bygningsdirektivet, holdt et innlegg om konsekvensene av bygningsdirektivet for eiere av privatboliger. Deler av Bygningsdirektivet har trådt i kraft, når det gjelder privatboliger og energimerking vil dette innføres neste år.

Bedre inneklima

Den dårlig informasjon fra offentlige myndigheter kan unnskyldes med enorm arbeidsmengde. Det har vært lagt ned en imponerende innsats å koordinere, samarbeide og få flest mulig til å spille på lag for å komme så langt som man faktisk har gjort. Å få på plass Bygningsdirektivet vil bety både høyere bygningsstandard på norske boliger, bedre inneklima, høyere bokomfort, lavere energiforbruk og ikke minst boliger som tåler å stå utendørs i værharde strøk, ikke minst nå som det blir stadig mer ekstremvær også i Norge. Det finner svært mange ”alternativer” til panelovnen, som er det verst man kan fyre med. Fordelene med moderne varmepumpeteknologi gjør alternativene overflødige. Ren energi foredles i effektive ”miljømaskiner” som både gir effektiv varme, bokomfort og ikke minst gir de beste varmepumpene plusspoeng når boligen skal energimerkes neste år.

Store konsekvenser

- Når energimerkingen av boliger iverksettes neste år vil konsekvensene bli betydelige. For å sitere Forbrukerrådet: Skal du handle vaskemaskin eller kjøleskap er det en selvfølge at du får opplysninger om hvor mye strøm produktet trenger. Slike opplysninger er som regel fraværende når du kjøper hus eller leilighet. Dette til tross for at 2/3 av strømregninga går til oppvarming, og at det er store forskjeller i oppvarmingsbehovet mellom ulike hus. For en vanlig huskjøper er det vanskelig å sammenlikne byggeteknisk standard og energiforbruk til ulike boliger. Derfor kan et dårlig isolert hus oppnå en like bra pris som et godt isolert hus, selv om det sluker strøm og er dyrt i drift. Men en ny merkeordning som er underveis, vil forhåpentligvis få slutt på dette. Kalvik la videre vekt på betydningen uroen i boligmarkedet, svingningene i rentemarkedet, en strømpris som helt sikkert vil øke jevnt og trutt og rådet de nærmere 100 møtedeltakerne til å gjøre sine valg nå, oppgradere sine hjem slik at deres hus er forberedt med en god, miljøriktig, moderne varmeløsning når energimerkingen iverksettes.

Marginene avgjør

- De som ender opp med noe dårligere enn et A-merket hus må forvente at boligprisen vil synke. Nye boliger må bygges i henhold til bygningsdirektivet, og de eldre som ikke oppgraderes vil få et merke som går fra A til G. A er topp mens G er elendig. I et svakt boligmarked er det marginene som avgjør. Det vil kanskje gå så langt som at banken vil kreve Energisertifikatet fremlagt når du søker finansiering, og det er klart husets driftsutgifter får betydning når familiens samlede utgifter beregnes i fremtiden. Det kom mange gode spørsmål fra salen og hvilke varmepumper man burde velge, deretter overtok forhandlerne publikum og veiledet dem gjennom utstillingen. Det var et sug etter informasjon, og folket var glad for å møte flere forhandlere og se og ta på de ulike modellene. Fornuftige forbrukere I dag formiddag snakket vi med Ole Jonny Grande hos Varmepumpeforhandleren Mobilt Verksted Energi & Miljø AS Steinkjer – han var svært opptatt, kan skulle ut på befaring hos fem nye kunder han traff på gårdagens folkemøte.

- Redaksjonen

De nordtrønderske varmeforhandlerne fikk full utelling av miniutstillingen og folkemøtet. En solid bunke avtaler om befaringen ble avtalt, de første av disse gjennomføres nå. Bedriftene Sveberg Rør, Enøk & Inneklima AS, Mobilt Verksted Energi & Miljø sikret seg mange nye kunder under møtet. (Foto: Jan Kalvik) 

 


Richard Granskogli, Klima & Varmeteknikk, prresiserte overfor forhandlerne i Nord-Trøndelag at man skal være edruelig i markedsføringen av varmepumpenes effekt, og ikke adoptere enkelte konkurrenters ”fantasibesparelser”. (Foto: Jan Kalvik)) 

 


Kent Willèn presenterte mulighetene med Norges mest solgte luft/vann varmepumpe Stinger på en fortreffelig måte. I dag er det flere som har varmeforhandlere de traff på møtet hjemme hos seg på befaring. 

  

 

Forbrukerne var sulteforet på informasjon, og responderte godt overfor så vel foredrag, utstilling og møtene med de lokale forhandlerne. (Foto: Jan Kalvik) 

 

Pressemannen Jan Kalvik informerte fagfolk og forbrukere om bygningsdirektivet og konsekvensene av energimerkingen av privatboliger som innføres neste år.  (Foto: Odd Borgestrand) 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår