Gi plass til lærlingene!

 
Gi plass til lærlingene!Illustrasjonsbilde. Foto: VKE
VKE er bekymret for at ventilasjons- varme, og kuldebransjen kan gå glipp av mange gode fagarbeidere, dersom bedriftene ikke finner læreplasser til elevene.

Koronakrisen har gjort at mange av VKEs medlemsbedrifter har krevende økonomi om dagen, det er også mange som er bekymret for tiden fremover. Men nå er det mange elever som skal ha opplæring i bedrift og som søker læreplasser.

- Den krevende situasjonen som bedriftene er satt i grunnet koronakrisen gjør som sagt at mange bedrifter er bekymret for fremtiden, men dersom bransjen ikke finner læreplasser til årets kandidater kan dette ha vel så store konsekvenser. For det første vil man kunne miste kandidatene til andre fag eller studier. Man kan også risikere at linjene kan bli lagt ned, slik det ble i Bergen for 10 år siden. Da ble nettopp mangelen på læreplasser brukt som begrunnelse for nedlegging av kuldelinjen, skriver vke.no

Et paradoks

Samtidig som vi nå opplever at mange elever står uten tilbud om læreplass så melder mange bedrifter at det er en stor utfordring å finne faglært arbeidskraft. Spørreundersøkelsen 'Byggenæringens fremtidsbarometer' avdekket at det kun er 7 % av bedriftene som fullt ut har dekket sitt kompetansebehov. Bedriftene melde at konsekvensene av å ha et udekket kompetansebehov er tapte kunder eller markedsandeler, skrinlagt eller utsatt utvidelsen av virksomheten og i verste fall redusert virksomheten.

– Dette er en ond spiral som må brytes. Når elevene ikke får læreplasser så synker populariteten til faget og utdanningen mister søkere. Dette fører til at kuldelinjer kan bli lagt ned og bedriftene får ikke tilgang på faglært arbeidskraft, sier Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE.

– Å investere i en lærling en lurt for bedriftens fremtid og konkurransesituasjon, forklarer Rønning.

Kravet til faglærte håndverkere er regulert ved krav om 50 % faglærte håndverkere i offentlige kontrakter som gjelder bygg og anlegg.

Hvorfor bli lærebedrift?

Ved å ta inn lærlinger viser bedriften at den tar et samfunnsansvar. En lærling kommer med nye impulser og ny kunnskap som bedriften kan ha nytte av. Husk at den som lærer bort ofte lærer like mye som eleven. En lærling vil også i løpet av læretiden bli stadig mer produktiv og bidra til direkte inntekter til bedriften.

– Dersom man ikke ønsker alt ansvaret for lærlingen, kan man benytte seg av et opplæringskontor. Opplæringskontoret har et faglig og administrativt ansvar for lærlingen, og følger lærlingen systematisk opp gjennom hele læretiden, poengterer Espen Rønning.

Har du spørsmål eller lurer på hva din bedrift kan gjøre for å bli lærebedrift så kan du ta kontakt med VKE eller et opplæringskontor. Kulde- og varmepumpemontør hører inn under elektrofag. Oversikt over opplæringskontorer for elektrofag finner du her.

VKE lærlingbrosjyre

Hvordan tar du inn lærlinger i din bedrift? VKE har laget denne brosjyren for bedrifter som kan tenke seg å bli lærebedrift som du kan lese her.

Kilde: VKE

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår