Gjenbruk på Svalbard: Vil flytte hele bygg

 
Gjenbruk på Svalbard: Vil flytte hele byggOver 100 bygg og installasjoner skal rives i Svea og 139 boenheter i Longyearbyen, og LPO ser for seg at Longyearbyen kan bli en sirkulær hovedstad. – Det handler om å utnytte de ressursene man har, på en øy som ligger så langt fra fastlandet, sier Ingvild Sæbu Vatn (bildet), som er arkitekt og partner i LPO og initiativtaker bak prosjektet «Rett form – rett plass». (Foto: LPO).
AKTUELLE PROSJEKTER: Arkitektfirmaet LPO vil bruke saneringsklare bygg på Svalbard som utgangspunkt for nye, bærekraftige bygg, og gjøre Longyearbyen til verdens første sirkulære by.

av Therese Alne Bolin

Definisjonen på søppel er: en ressurs som er på feil sted, i feil form, mener arkitektene bak prosjektet «Rett plass – rett form».

Over 100 bygg og installasjoner skal rives i Svea og 139 boenheter i Longyearbyen, og LPO ser for seg at Longyearbyen kan bli en sirkulær hovedstad. Både hele bygg, deler av bygg og materialene fra rivingen utgjør til sammen en enorm ressursbank for gjenbruk, mener LPO.

Har startet opp

Ingvild Sæbu Vatn er arkitekt og partner i LPO og initiativtaker bak prosjektet. Hun har bodd og jobbet i Longyearbyen i snart ti år og er sterkt engasjert i både miljøet og lokalsamfunnet.

 - Nå jobber vi på veldig mange nivåer samtidig. Og nå gjelder det å få dette til rent praktisk, forteller Vatn til Byggfakta.

Hun ser nå fram til at de skal få til å flytte det første bygget. Den første fasen av saneringen, altså rivingen, i Lia, har allerede startet opp og skal avsluttes i juni 2020. Hastverket skyldes at det skal på plass skredsikring for å beskytte Longyearbyen sentrum mot framtidige skred.

 -  Det spesielle med situasjonen vi er i i Longyearbyen er at vi har så dårlig tid. Saneringen i Lia og Svea går sin gang, og vi må virkelig hive oss rundt og få med alle på lag for å få til å gjenbruke bygningsmassen!

Slik er oppstillingen til LPO som viser avfall fraktet til fastlandet og erstning med nybygg, versus å flytte byggene og materialene til Longyearbyen. (Ill: LPO).

Prøver å flytte hele bygget

De har nå fått bekreftet at de vil klare å utnytte mye av inventar og vinduer og dører.

-  Nå skal vi prøve å flytte hele bygg. Vi har fått penger fra DOGA for å se på metodeutvikling, og finne en god måte å jobbe på, sier Vatn.

Arkitektene vil skape en sirkulær byggepraksis på Svalbard gjennom å utvikle en metodikk for gjenbruk av bygg og materialer. De mottok nylig DIP-midler (Designdrevet innovasjonsprogram) for prosjektet "Rett Plass Rett Form" på Svalbard. Midlene skal sikre at designmetodikk benyttes i idéutviklingsfasen i prosjektene, noe som leder til bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon.

Betydelig klimagevinst

LPO arkitekter har forsket på den totale belastningen av det å rive og bygge nytt kontra det å gjenbruke materialer eller flytte bygg lokalt på Svalbard. Det viser seg at det er en betydelig klimagevinst i å gjenbruke materialene.

 - Vi har mange bygg som skal rives.  - Det handler om å utnytte de ressursene man har, på en øy som ligger så langt fra fastlandet, sier Vatn.

Prosjektet er ikke bare aktuelt for Svalbard, men vil kunne sees på som et foregangsprosjekt for prosjektering andre steder i Norge og resten av verden der gjenbruk av bygg og materialer bør bli den foretrukne løsningen framfor å rive og bygge nytt.


Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår