Gjensidig mistillit på Nedre Romerike

 
Gjensidig mistillit på Nedre RomerikeBildet: Thomes Trømborg er ikke lenger daglig leder i NRA/NRV. Nå er han i tenkeboksen etter sin plutselige avgang. Arkivfoto: Odd Borgestrand
Den markante lederen for vann- og avløpsselskapene på Nedre Romerike, Thomes Trømborg, forlot sjefsstolen i NRV/NRA nærmest på dagen i midten av august. Ut fra hva VVS aktuelt kjenner til handler det om gjensidig mistillit mellom daglig leder og styrene i de to selskapene.

Av Odd Borgestrand

I pressemeldingen som styrene i de to selskapene sendte ut i forbindelse med den overraskende fratreden sto det at: 
«Selskapene er nå i en omstilling etter vedtak i representantskapene i juni om at de skal fusjoneres fra nyttår. I den naturlige dialogen mellom daglig leder og styrene etter representantskapenes beslutning, har vi sammen kommet frem til at det er formålstjenlig med et lederskifte nå,» 

Er i tenkeboksen

Til VVS aktuelt sier Thomes Trømborg at han ikke har noe å tilføye ut over pressemeldingen som ble sendt ut. 
- Nå er jeg i tenkeboksen med tanke på veien videre. Jeg er 58 år og har fortsatt noen år igjen i yrkeslivet. Om jeg fortsatt vil være en del av norsk vannbransje eller finner andre spennende arbeidsoppgaver gjenstår å se, sier Trømborg.
Dermed er det klart at partene har signert en avtale nettopp om ikke å kommentere ytterligere hva som er bakgrunnen for den uventede avgangen.

Anstrengt forhold over tid

Trømborg over lang tid har hatt et anstrengt forhold til sine eiere. I februar 2020 gikk han i et intervju med VVS aktuelt hardt ut mot lokalpolitikere på Nedre Romerike, og her kan noe av kimen til det anstrengte forholdet ha oppstått.
Han har bekreftet overfor VVS aktuelt at han ofte ble møtt med den mye omtalte vannverkssaken når politikerne ikke ønsker å diskutere verken organisasjon eller framtidig investeringsnivå. 
- Politikerne vil ikke ha en ny vannverkssak på Nedre Romerike. Det politikerne glemmer er at dette er en mistillit både til dem selv og til oss som nå er i ledelsen i NRV/NRA. Det er helt nye personer som nå leder organisasjonene. Vannverkssaken var kort fortalt et underslag og svindel, mens infrastrukturen som ble bygget i denne perioden var framtidsrettet og god, uttalte blant annet Thomes Trømborg.
- Det er nettopp den gode infrastrukturen vi nå har nytt godt av i mange år, fortsatte han, og slo fast at lokalpolitikerne, og dermed eierne av NRV/NRA blandet kortene, og var lite profesjonelle i sin holdning. 

LES OGSÅ: - Politikere må stå til ansvar

Fusjon og samfunnsoppdrag

- De ser ikke det totale bildet, og uttaler seg ut fra manglende forutsetninger. Som daglig leder i NRV/NRA er jeg er opptatt av å gjøre en best mulig jobb for vår region og for samfunnet i framtida. Vi har et viktig samfunnsoppdrag og vi har en klar strategi for hvordan vi skal løse dette oppdraget. Dersom våre eiere velger en annen løsning enn det vi som fagpersoner foreslår så er de i sin fulle rett. Men da må de også ta konsekvensene av sine beslutninger. Det vil vi bli svært klare på, sa Trømborg. 
Nå er det vedtatt at de to selskapene skal fusjoneres, noe Trømborg har vært en forkjemper for i mange år, men styrene benytter nå anledningen til å si takk for jobben til mannen som har frontet en omstilling. Formelt er Trømborg ansatt fram til november med full lønn og deretter ett års etterlønn, men har av naturlige grunner flyttet ut av sitt kontor i Lillestrøm. 

Betydelig etterlønn

Thomes Trømborgs avgang som sjef for de interkommunale vann- og avløpsselskapene på Nedre Romerike var dermed ikke gratis, og dette er blitt slått stort opp i lokalavisene Romerikes Blad og i Glåmdalen, som dekker området hvor Thomes Trømborg er bosatt. At Trømborg får ett års etterlønn er med å forsterke inntrykket av at hans fratreden ikke var hans eget forslag. Når det oppstår sterke skillelinjer mellom et styre og en daglig leder er det alltid styret som har siste ord, og derfor blir det også utarbeidet en pressemelding som begge parter kan leve med.

LES OGSÅ: En utfordrer i norsk vannbransje

Oppdraget fullført?

I den omtalte pressemeldingen etter hans avgang uttaler Trømborg at han opplever at hans oppdrag 
er fullført, ved å ha utviklet selskapene fram til at de nå kan slås sammen. Dette har skjedd sammen med dyktige medarbeidere. 
- For meg er det naturlig at en ny leder får tid til å forme sin rolle og sitt team når fusjonen skjer fra nyttår. Derfor takker jeg for meg nå. Selskapene er godt rustet, og leverer i dag på sitt samfunnsoppdrag på en god måte. Nedre Romerike står foran en befolkningsvekst som fortsatt krever store investeringer. Jeg ønsker en ny leder i et sammenslått selskap lykke til, uttaler han i pressemeldingen. Styrene har konstituert Kvalitet-, Miljø og HMS leder Torgunn Sætre som midlertidig daglig leder.

Etter eget ønske

I pressemeldingen som ble sendt ut av styreleder i Nedre Romerike Avløpsselskap IKS, Magne J. Kalstad, framgikk det at Trømborg slutter «etter eget ønske.» På direkte spørsmål fra Romerikes Blad om hvorfor det er nødvendig å betale etterlønn i ett år dersom avgangen har vært frivillig svarer Karlstad følgende: 
– Ordet frivillig er kanskje et litt dumt ord. Formuleringen «etter eget ønske» er vel dekkende som et resultat av den dialogen styret har hatt med Trømborg gjennom sommeren. Etter hvert som diskusjonen gikk så konkluderte vi slik og kom til en grei enighet.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår