Gjør seg klare for brannfarlige kuldemedier

 
Gjør seg klare for brannfarlige kuldemedierBildet: Fra venstre: Energitekniskrådgiver Vidar Havellen, Seniorrådgiver Henriette Kristiansen, og Seniorrådgiver Håvard Andreas Fjeldheim, alle fra Norconsult AS.
Brannfarlige kuldemedier utgjør den største gruppen av klimavennlige kuldemedier, når man måler i antall nye kuldeanlegg og varmepumper. Behovet for mer kompetanse på regelverk, standarder og beste praksis er stort.

Av Bjørn Laberg

Stig Rath Consulting har derfor på vegne av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) utarbeidet et en-dagskurs.

- Dette kurset burde alle prosjektledere i kulde- og varmepumpebransjen gått, sier Ulf Larsen, Teknologiansvarlig i Eptec Energi AS og leder av Teknisk Råd i Norsk Kjøleteknisk Forening, etter å ha deltatt på prosjektlederkurs om brannfarlige kuldemedier.

Brannfarlige kuldemedier utgjør den største gruppen av klimavennlige kuldemedier, når man måler i antall nye kuldeanlegg og varmepumper.

- Dette temaet er komplekst. Det er ikke enkelt å orientere seg i alle myndighetskravene. I tillegg er det så nytt å bruke kuldeanlegg og varmepumper med brannfarlige kuldemedier på alle typer installasjon i bygg, at en beste praksis ikke har fått tid til å sette seg, sier Stig Rath til VVS Aktuelt.

Rath er medlem av ekspertgruppen CEN/TC 182/WG12 Flammable Refrigerants Standardization Request M/555. I 2020 leverer gruppen sin rapport til EU-kommisjonen med anbefalinger på hvordan regelverk bør utformes for at installasjoner med brannfarlige kuldemedier skal være sikre og arbeid utføres trygt.

- Myndighetene stiller krav om risikovurdering av alle kuldeanlegg og varmepumper, uansett kuldemedium. I tillegg til trykket, har alle kuldemedier en fare ved seg. Eksempelvis har det vært flere ulykker med de såkalt sikre HFK-kuldemediene, der personell har gått ned i et rom med utlekket HFK-gass og så omkommet av surstoffmangel. Med de nye klimavennlige HFK-, HFO- og HK- (hydrokarboner)kuldemedier som nå kommer for fullt i alle typer anlegg, er brannfaren den åpenbare risikoen, understreker Rath.

Hensyn til brann- og eksplosjonsfare er en gjenganger i forskrifter om maskiner, trykkpåkjent utstyr, håndtering av farlig stoff, samt utførelse av arbeid.
- Målet for prosjektlederkurset er at deltagerne skal forstå hvordan myndighetene tenker risikovurdering av brann- og eksplosjonsfare, og hvordan en praktisk gjennomfører dette for små og mellomstore kuldeanlegg og varmepumper. Heldigvis har for eksempel gasstankere i mange tiår brukt propan i kuldeanlegg, sier Rath.

- På en måte er det nå bare snakk om å overføre kompetanse til nye brukere og bruksområder. Det var egentlig få prosjektledere på siste kurs, men desto flere tekniske sjefer, daglig ledere, og rådgivere. Det kan ha noe med å gjøre at det er denne gruppen som sitter med det endelige ansvaret om noe skulle gå galt, og har tatt dette innover seg, sier Stig Rath avslutningsvis.

NOVAP har satt opp et nytt kurs tirsdag 11. februar.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår