GK leverer BAS og EOS til 200 statlige bygg

 
GK leverer BAS og EOS til 200 statlige byggBildet: Norsk helsearkiv på Tynset er en av Statsbyggs eiendommer som skal driftes og styres gjennom GK Cloud. (Foto: Statsbygg/Trond Isaksen)
Med GK som ny hovedpartner skal Statsbygg effektivisere, modernisere og forbedre driften av 200 statlige eiendommer.

Statsbygg har valgt GK som leverandør av nytt sentralt bygningsautomasjons- og energioppfølgingssystem (BAS og EOS) for en eiendomsportefølje som består av de 200 største bygningene Statsbygg eier. Til sammen skal 2 millioner kvadratmeter styres via en og samme plattform og sørge for en effektiv og fremtidsrettet drift og styring av statlige eiendommer.

De åtte første bygningene skal være i drift med den nye løsningen allerede mai 2021. Blant disse er, ifølge Statsbygg, Nobels Fredssenter på Aker Brygge, Helsearkivet på Tynset og Gulating lagmannsrett i Bergen.

Besparelser på 69 millioner kroner i året

Avtalen ble vunnet i konkurranse med en rekke andre leverandører og kontrakten har en verdi på 186 millioner kroner over seks år. Statsbygg uttaler at de ser for seg å spare minst 69 millioner kroner i året på blant annet strømreduksjon og mindre reisevirksomhet. Hele toppsystemet er tilgjengelig på mobil via en privat, sikker skyløsning for Statsbygg og vaktmester eller tekniker trenger ikke være fysisk på bygget for å overvåke og fikse feil.

- Vi vet at våre løsninger er unike og helt i front og det er hyggelig med en bekreftelse fra en så stor aktør som Statsbygg. Avtalen er den første og største av sitt slag i Norge og muligens i Skandinavia og er med å sette standarden for slike systemer fremover, sier Per Arve Ekle, divisjonsdirektør og leder for Byggautomasjon i GK, i en pressemelding.

Utvikle bransjeløsninger

I leveransen til Statsbygg har GK med seg Piscada, Entro og Webstep som teknologipartnere og underleverandører. Kontrakten inneholder et betydelig antall timer til utvikling og tilpasning og Statsbygg ønsker at GK skal bruke dette til å utvikle løsninger som kan brukes av hele bransjen. I kjernen av dette ligger GK Cloud som er skybasert styringssystem for bygg og byggporteføljer som gjør det enkelt å holde oversikt over all teknikk i bygg og bidrar til forutsigbar, stabil og energiriktig drift av tekniske anlegg.

- GK ønsker å være en pådriver for at smarte bygg skal bli enda smartere og bidra til en bærekraftig fremtid. Bygninger har i dag betydelige klimaavtrykk og effektive og skybaserte digitale løsninger er en viktig del av løsningen for å redusere dette fotavtrykket og arbeide mot et klimanøytralt samfunn, sier Rune Hardersen, administrerende direktør i GK Norge.

Full score til GK

GK fikk full score på kvalitet og pris i anbudskonkurransen for både byggautomasjonssystem (toppsystem) og energioppfølgingssystem og i tildelingsbrevet fra Statsbygg heter det blant annet om GKs toppsystem: «Systemet innehar også avansert funksjonalitet som ikke tilbys av andre tilbydere som standard funksjoner, og fremstår som et mer fremtidsrettet system.»

- Med et nytt toppsystem for bygningsautomasjon og nytt energioppfølgingssystem får Statsbygg muligheter til å forenkle opplæring og oppfølging av eiendommenes tekniske anlegg. Med ett felles system kan man også benytte maskinlæring i nye funksjoner. Data innsamlet i større deler av bygningsmassen kan blant annet benyttes til å redusere energiforbruk og forutse vedlikeholdsbehov, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

- Anskaffelsen av systemet er et viktig skritt mot en mer moderne, effektiv og digitalisert drift. Det er vårt mål at dette skal gi økt kvalitet og en mer kostnadseffektiv drift av våre eiendommer, konstaterer Nikolaisen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår