- Gledelig avklaring fra DSB

 
- Gledelig avklaring fra DSBBildet: Stig Rath, Fagdirektør kulde i VKE
VKE, Foreningen for Ventilasjon Kulde og Energi, har i lang tid hatt dialog med myndighetene for å få en avklaring om bruk av brannfarlige kuldemedier under terreng. I dag kom det positive svaret fra DSB.

Av Bjørn Laberg

Bransjen kan nå bruke kuldestandarden NS-EN 378 og de anvisningene for fyllingsmengder og risikoreduserende tiltak som står der.

- Etter en vurdering av sikkerhetskravene i NS-EN 378:2016 sett opp mot kravene i forskrift av 8. juni 2009 om håndtering av brannfarlig reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes til håndteringen (farlig stoff forskriften), er vi av den oppfatning at kuldeanlegg og varmepumper har tilstrekkelig grad av sikkerhet når standarden legges til grunn, heter det i en uttalelse fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap).

- Det har i flere år hersket en uavklart problemstilling om bruk av brannfarlige kuldemedier under terreng er tillatt eller ikke. Dette som følge av restriksjoner i bruken av syntetiske kuldemedier med høy GWP. Etter hvert som vanlig HFK nå erstattes med brannfarlige kuldemedier som HFK-er, HFO-er, og HK-er, er dette en veldig viktig avklaring for kulde- og varmepumpebransjen, sier Stig Rath, Fagdirektør kulde i VKE, til VVS aktuelt.

- Standarden ivaretar forskriftens krav til effektiv ventilasjon og trykkavlastning for innendørs installasjoner under terreng. Standardens begrensning av mengde kuldemedium for brennbarhetsklasse 1, 2 og 3 under terreng anses å være innenfor forskriftens aksepterte risiko. Nasjonal myndighet kan stille ytterligere krav for å redusere muligheten for at det dannes eksplosjonsfarlig atmosfære og begrense overtrykket ved en eventuell eksplosjon. Ny kunnskap og / eller erfaring kan i fremtiden gi grunnlag for spesifikke nasjonale krav, skriver DSB avslutningsvis.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår