Gledelig vann- og avløpssatsing

 
Gledelig vann- og avløpssatsingIllustrasjonsbilde. Foto Odd Borgestrand
Vann og avløpsprosjekter går mot nye høyder. Det viser tall fra Byggfakta sitt kundetilpassede analyseverktøy, basert på prosjekter registrert i perioden 2015-2023.

Av Pål Engeseth

Etter at verdiene for igangsatte prosjekter innen vann og avløp har vært stabile de siste årene, ser det nå ut som det kommer flere og større investeringer i årene fremover.

Høyere prosjektverdier

Som figuren viser, ligger verdien for årene 2015 til 2019 stabilt årlig på igangsettelser rundt 50 milliarder kroner, men for 2020, 2021 og 2022 er verdiene vesentlig høyere. Vi vil understreke at for inneværende år og fremover er deler av tallene planlagt igangsatte prosjekter, ikke faktisk igangsatte.

Vannledningsprosjekter dominerer

Andelen av type prosjekt for hele perioden viser at det er vannledning som har den største andelen av prosjektene og verdiene. Hele 67,3 prosent av antallet prosjekter og hele 85,9 prosent av verdien er prosjekter med vannledning. Gjennomsnittsprosjektet for vannledning har en verdi på 72,5 millioner kroner. Vi gjør oppmerksom på at det kan være differanser mellom årene. Tabellen nedenfor viser andeler og snittverdi på prosjekter på de viktigste prosjekttypene innen vann og avløp.

Viken investerer tungt i VA

Selv og vi her hatt tatt totalverdiene for hele 9-årsperioden, viser også denne oversikten at Viken er det område med størst investeringer innen VA-segmentet. Viken alene utgjør her 19,5 prosent av totalinvesteringene, noe som utgjør over 145 milliarder kroner for hele perioden. I denne oversikten er det kuriøst at Oslo sine investeringer innen vann og avløp bare utgjør 9,5 prosent av totalen, mens Vestland på denne oversikten ligger høyere enn det generelle investeringsnivåe,t med en andel på 15,3 prosent.


 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår