Grønn konkurransekraft kan gi mer Powerhouse

 
Grønn konkurransekraft kan gi mer PowerhouseBildet: Kim Robert Lisø, innovasjonssjef i Skanska (Foto: Ellen Jarli)
Grønn konkurransekraft la i dag frem sin innstilling om Norges grønne næringsmuligheter mot 2030 og lavutslippssamfunnet i 2050. Powerhouse-samarbeidet håper regjeringen følger opp bygg-innspillene fra ekspertutvalget.

– En av de viktigste løsningene på klimaproblemet er å få redusert det enorme energiforbruket i verdens bygninger. Klimapolitikken skaper et marked for nye energieffektive og klimavennlige bygg, og for å rehabilitere de gamle. Dette internasjonale markedet vil vi ta en del i sier Kim Robert Lisø, leder av Powerhouse-samarbeidet og innovasjonssjef i Skanska.

– Vi er spesielt fornøyd med utvalgets konklusjon om livsløp og materialer, som viser at ekspertutvalget har lyttet til våre innspill. Powerhouse er en viktig løsning for byggsektoren, sier Kim Robert Lisø, leder av Powerhouse-samarbeidet.

Lisø roser også ekspertutvalget for å vektlegge grønne offentlige anskaffelser, og at de trekker fram behovet for et virkemiddelapparat som støtter samspill i byggsektoren, spesielt med tanke på eksport.

– Det offentlige kjøper inn for 500 milliarder hvert år. Klarer man å bruke innkjøpsmakten riktig er allerede mye gjort for å bygge markeder og utvikle norske løsninger. For oss i Powerhouse-samarbeidet er det spesielt viktig fordi vi har som mål at de mest ambisiøse klimabyggene også skal lønne seg kommersielt, men for å komme dit må noen etterspørre produktene våre.

Fra rapporten:
Det må utvikles enklere og mer egnede omforente metoder for livsløpsbetraktninger som fremmer gode forbrukervalg. Det må vurderes hvordan det kan stilles krav om å dokumentere klimagassutslipp fra hele byggets livsløp, inkludert materialbruken.

Virkemiddelapparatet må støtte samspillsarenaer. Byggenæringen er fragmentert og det er viktig å støtte samspillsarenaer som for eksempel Bygg21, klyngesamarbeid, og samspillsarenaer rettet mot eksportvirksomhet. Både byggematerialer (trevarer) og byggeløsninger (arkitektur og teknologiske løsninger) kan være aktuelle for eksport.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår