Grønn omstilling i byens undergrunn

 
Grønn omstilling  i byens undergrunnBildet: Nyutviklingen består i at selve hydraulikk-anlegget, som hittil har vært drevet av en konvensjonell dieselmotor, nå er skiftet ut med et nytt dansk-designet elektrisk system.
Ny nordisk innovasjon gjør det mulig å skifte ut byenes nedslitte vann- og avløpssrør uten klimabelastning, uten sjenerende støy og uten opgravningsarbeid i gatene.

Firmaet Scandinavian No-Dig Centre i Danmark har utviklet en komplett elektrisk drevet maskinlinje som kan utføre arbeidet med å skifte ut nedslitte vann- og avløpsrør i byene uten å avgi CO2 til atmosfæren, uten sjenerende støy og uten det normale opgravningsarbeidet i gaten

- Nyheten som lanseres er en grønn, elektrisk versjon av firmaets allerede kjente maskinlinje til oppgravningsfri utskiftning av eksisterende rør i jorda. Nyutviklingen består i at selve hydraulikk-anlegget, som hittil har vært drevet av en konvensjonell dieselmotor, nå er skiftet ut med et nytt dansk-designet elektrisk system. Denne nye el-baserede løsningen betyr at hele arbeidet kan utføres uten å avgi av CO2 fra fossile forbrenningsstoffer til atmosfæren. Samtidig reduseres støynivået til bare 50-60 dB, hvilket tilsvarer en alminnelig samtale mellom to personer. Det skaper mulighet for at entreprenører kan utføre arbeidet døgnet rundt i tettbebygde områder, skriver Scandinavian No-Dig Centre i en pressemelding.

- Den nye elektriske maskinlinjen fungerer på samme måte og etter samme prinsipper som firmaets kjente og driftssikre hydrostatiske pipebursting maskinserie. Utskiftningen av det eksisterende røret i jorda skjer ved at pipeburster-maskinen trekker et spesialdesignet verktøy gjennom det gamle røret med konstant statisk kraft, så røret sprenges i mindre stykker og presses ut i jorda. Mens verktøyet beveger seg fram gjennom jorda, trekker det et nytt produktrør med seg, og installerer det i den samme posisjon og med det samme fallet som det gamle røret hadde. Det er mulig å utføre opp til 200 meter rørutskiftning med denne metoden om dagen.

Bildet: Mens verktøyet beveger seg fram gjennom jorda, trekker det et nytt produktrør med seg, og installerer det i den samme posisjon og med det samme fallet som det gamle røret hadde.

- Den nye linjen kan leveres med trekkraft på mellom 37 og 92 tonn og har hermed rikelig kapasitet til de forskellige typer av røroppgaver som hyppigst forefinnes i større byer. De nye rørene kan være framstilt i forskjellige materialer og kan i diameter variere fra 50 millimeter og opp til 400 millimeter. Hele konseptet kan også brukes til utskiftning av gamle stikkledninger og til oppgaver med separering av avløpsvann til 2-strengssystem.

- De nye produktrørene er vanligvis produsert av polyethylen (HDPE) som buttsveises til den ønskede lengde. Det kan likevel også være av typen "modul-rør" produsert af polypropylen (PP), som med Scandinavian No-Dig Centre´s eget gjengedesign skrus sammen til den ønskede lengde. Disse rørene er særlig velegnet til kum-til-kum-oppgaver, hvor de først skal skrues sammen nede i brønnen i det øjeblikket hvor de skal trekkes på plass. Ved 1-meters inspektionsbrønner kan hele arbeidet med utskiftning av avløpsrørene derfor utføres uten at det skal graves så mye som ét eneste spadetak.

- I alle tilfelle er det snakk om en reell utskiftning til helt nye og eventuelt større rør - og ikke bare en reparasjon eller annen form for lappeløsning. Pipeburster-metoden er den eneste opgravningsfrie løsning, hvor den gamle rørdimensjonen samtidig kan økes til en større som bedre svarer til framtidens behov og tidens klimaendringer, heter det avslutningsvis i pressemeldingen.

Scandinavian No-Dig Centre har adresse ved Aalborg i Danmark, og firmaet har i mer end 30 år levert utstyr til rørrenovering til det meste av verden. Visjonen er fortsatt å utvikle klimavennlige metoder som helt eller delvis kan redusere behovet for tradisjionell opgravning, så arbeidet gir et minimum av sjenanse for omgivelsene.

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår