Grovere utnyttelse av utlendinger

 
Grovere utnyttelse av utlendingerIllustrasjonsbilde
Utenlandske arbeidstakere blir utnyttet både grovere og mer omfattende enn tidligere. Det slår advokat Rune Berg i Fri Rettshjelp fast.

Til Dagsavisen sier Berg at tallet på saker har økt voldsomt de siste 15 årene. Fri Rettshjelp får nå 30-40 henvendelser i uka på det meste fra utenlandske arbeidere som mener seg grovt utnyttet. Advokat Rune Berg mener arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) må komme sterkere på banen.

- Arbeidsministeren må sette fokus på disse problemene i mye større grad enn det som har vært gjort til nå, og han bør søke råd både hos fagforeningene og andre for å få til nødvendige lovendringer og sikre bedre sanksjonsmuligheter, sier Berg. I følge advokaten får noen arbeidere helt uakseptabel lav lønn, mens andre ikke får lønn i det hele tatt. De blir rett og slett utnyttet på det groveste, understreker Berg.

Ingen minstelønn

Mange bransjer har fortsatt ingen minstelønn som gjelder for utenlandske arbeidere i Norge. Utenlandske arbeidere blir hardt straffet ved fravær, og det er sjelden de får overtidsbetalt selv om de arbeider doble skift. Grov underbetaling eller lønn som aldri blir utbetalt, er ikke uvanlig, hevder Berg.

Ekstreme boforhold

Han setter fokus også på boforholdene til mange utlendinger. Svært mange arbeidere skaffer seg ikke eget husvære. De vil ha mest mulig igjen for jobben og bor derfor både trangt og sparsommelig i små leiligheter eller bofellesskap som arbeidsgiveren tilbyr dem. Dersom de klager på lønn eller arbeidsforhold mister de lett jobben, og derfor er denne gruppen svært sårbar. Berg sier også at fiktive kontrakter, manglende timelister, vaktlister og lønnsslipper gjør lønns- og arbeidsvilkårene svært uoversiktlige.

- Nå må det tas grep, sier han ettertrykkelig til Dagsavisen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår