Gulvvarme på riktig måte

 
Gulvvarme på riktig måteBildet: - Målgruppen for veiledningen er de som utfører, planlegger og prosjekterer vannbåren gulvvarme i bolig- og næringsbygg. Men også boligeiere som planlegger å installere vannbåren gulvvarme, vil ha nytte av å lese veiledningen, mener Stig Rath, komitéleder for SNK 033 og representant for Norsk Varmepumpeforening (NOVAP)
For å oppnå fordelene med vannbåren gulvvarme og en best mulig pris, må installasjonen gjøres riktig. Nå kommer en produktnøytral veiledning som både bransje og boligeiere har nytte av.

Av Bjørn Laberg

Dette har rørbransjen tatt tak i og sammen med Standard Norge nå utgitt en ny og bedre veiledning.

Forvirring

- Det er utrolig på hvor mange måter en kan legge en rull med plastrør ned i et gulv. De uheldigste kundene har endt opp med varme soverom og kalde baderom, sier Stig Rath, komitéleder for SNK 033 og representant for Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til VVS aktuelt.
I lang tid har variasjoner i rørdimensjon, senteravstand, og leggemønster i alle mulige gulvløsninger forvirret kunde, entreprenør, rådgiver og byggeier. Derfor har aktørene Armaturjonsson, Canes, LK Systems, Roth Norge, TECE Norge, Uponor, ABK Qviller og SGP Armatec gått sammen Norsk Varmepumpeforening og Rørentreprenørene Norge om en produktnøytral veiledning.

Lettforståelig

- Den skal sikre at alle kunder får samme gode opplevelse og glede av vannbåren gulvvarme. Resultatet er en lettforståelig veiledning med anbefalte løsninger for vannbåren gulvvarme i boliger og næringsbygg. Denne er å finne på hjemmesiden til Standard Norge og de aktørene som har finansiert utgivelsen. Innholdet er produsert av David Zijdemans, ekspert og rådgiver på vannbårne anlegg. Teksten er ført i pennen av Hilde Kari Nylund, journalist med teknikk forklart på en forståelig måte som sitt spesiale, sier en fornøyd Rath.

Beste praksis

- Målgruppen for veiledningen er de som utfører, planlegger og prosjekterer vannbåren gulvvarme i bolig- og næringsbygg. Men også boligeiere som planlegger å installere vannbåren gulvvarme, vil ha nytte av å lese veiledningen, mener Rath.
- Veiledningen gir anvisninger i beste praksis med utgangspunkt i standardserien NS-EN 1264 Vannbaserte overflateintegrerte varme- og kjølesystemer. Temaer i veiledningen er tidseffektiv og riktig installasjonsmetode, kostnadseffektiv installasjon, og optimal drift og komfort. Den beskriver i tekst og bilde løsninger som følger av krav i forskrifter og gir anbefalinger i samsvar med bransjestandarder og normer, sier han.

Innsparinger

- Åpne fordelerskap er tillatt dersom det kun er 1 boenhet og skapet er plassert høyere en gulvvarmerørene. Skarp konkurranse og sterkt prispress gjør at noen leverandører tilbyr åpne fordelerskap som ikke leder vekk vann ved lekkasje, også der det er mange leiligheter. Her er det ikke mer enn en hundrelapp eller to å spare på selve innkjøpet, men rørleggeren sparer også noe på å slippe avløp fra fordelerskapet til sluk. Enda noen kroner kan hentes inn ved å være litt raus med senteravstand mellom gulvvarmerørene, dette betyr færre rør og kortere leggetid. Til sammen kan disse innsparingene utgjøre de kronene som avgjør leverandørvalget hos en stor utbygger med mange hundre leiligheter, understreker Rath.

Opptatt av god planlegging

- Istedenfor å redusere kvaliteten på installasjonen, er gulvvarmeveilederen opptatt av at med god planlegging og effektiv legging kan vannbårne anlegg konkurrere prismessig med elektrisk gulvvarme. Når det leveres åpne fordelerskap for store leilighetskompleks skyldes dette prispress, mens for eksempel støy fra fordelerskap plassert i soveromsvegger er et unødvendig problem som kun skyldes dårlig planlegging eller mangel på kompetanse, mener han.

Han sier videre at tilbakemeldinger tyder på at de boligeierne som har eiet en leilighet med vannbåren gulvvarme, aldri vil ha noe annet neste gang de er i boligmarkedet.

- Jeg håper derfor at rørbransjen gjør sitt ytterste for å pushe denne flotte veiledningen på utbyggere, rådgivere, entreprenører og rørleggere. Målet er at vannbåren gulvvarme blir den foretrukne løsningen både på grunn av energifleksibilitet, kundetilfredshet og pris, sier Stig Rath avslutningsvis.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår