Har borettslaget dårlige avløpsrør?

 
Har borettslaget dårlige avløpsrør?Bildet: Vann som ikke renner ned i vasken er et typisk tegn på at avløpsrøret er tett. Det kan også bety dårlige avløpsrør. Foto: Adobe Stock
FAGARTIKKEL: Kommer det rare lyder fra rørene, vond lukt eller tilbakeslag i sluket? Det er typiske tegn på dårlige avløpsrør, og dere bør undersøke tilstanden på rørene.

Av Frode Berntzen, Olimb Rørfornying

Selv om du ikke har problemer med avløpet kan det stå dårligere til med avløpsrørene enn du tror. Om dårlige avløpsrør oppdages i tide kan vi rehabilitere de med rørfornying, som et langt rimeligere og enklere alternativ enn å grave eller pigge opp og skifte ut røret.

Her er noen tegn på at avløpsrørene dine er dårlige og som indikerer at de bør undersøkes med tanke på tilstand og utbedringer:

  • Tette avløpsrør
  • Rare lyder (klukkelyder)
  • Tilbakeslag i sluk
  • Vann som ikke renner ned i vasken
  • Vond lukt (kloakklukt)
  • Lekkasjer
  • Gamle avløpsrør

Tette avløpsrør

Rør som tetter seg ofte er et typisk tegn på at det står dårlig til. Slitasje og skade på røret kan bidra til at fett og fremmedelementer hoper seg opp, og om røret er i veldig dårlig stand kan til og med vanlig dopapir forårsake forstoppelser.

Klukkelyder, tilbakeslag og vann som ikke renner ned

Vanlige symptomer på tette rør er klukkelyder fra avløpet, tilbakeslag i sluk eller vann som renner tregt ned i vasken. Dårlige rør er en utløsende årsak til at det går tett, men nordmenn bidrar med alt det rare vi kaster i do – alt fra matfett til våtservietter og klær. Det er kun tre ting som skal i do: tiss, avføring og dopapir.

LES OGSÅ: Ti gode grunner til å holde søppel og fett unna avløpsrørene

 
Lekkasje i taket
Bildet: Vond lukt kan være et tegn på at du har en lekkasje. Avløpslekkasjer kan være vanskelige å oppdage, og bare en liten lekkasje kan gjøre store skader. Foto: Adobe Stock
 

Vond lukt og lekkasjer

Om det lukter kloakk bør dere sjekke rørene så skt som mulig. Vond lukt kan indikere at rørene er tette, men det kan også være tegn på en lekkasje. Avløpslekkasjer i tak, vegger og gulv kan ofte være vanskelige å oppdage, og bare en liten lekkasje på innvendige avløpsrør kan skape kraftig bakterievekst og forringe inneklimaet betraktelig. I verste fall kan det føre til store skader på bygningsmasse og eiendom.

LES OGSÅ: De vanligste problemene med avløpsrør i borettslag og sameier

Gamle avløpsrør

Alderen på avløpsrørene gir ofte også en pekepinn på om de er dårlige. Bor du i et bygg eller en bolig som er over 40 år bør dere undersøke tilstanden til avløpsrørene, slik at dere kan være i forkant med å renovere eller bytte ut rørene før det blir lekkasjer.

Det er ikke nødvendigvis alltid de eldste rørene som er verst. Plastrør fra 1970 kan for eksempel være mye dårligere enn betong- og soilrør (avløpsrør i støpejern) som ble lagt langt tidligere.

LES OGSÅ: Avløpsrør i bygg fra ulike tider – tilstand og utfordringer i dag

Spyling kan gjøre vondt verre

Høytrykksspyling åpner tette rør, men spyling fikser ikke det underliggende problemet. Spyling kan faktisk gjør stor skade i rør som er slitt og dårlige, og vi anbefaler derfor at dere først sjekker om rørene faktisk tåler spyling.

LES OGSÅ: Borettslag og sameier trenger ikke vedlikeholdsspyling

Fjernstyrt kamera i rør
Bildet: Med rørinspeksjon føres et fjernstyrt kamera inn i røret og filmer det fra innsiden.

Vær føre var med rørinspeksjon

Hvis dere har gjentatte problemer med avløpsrørene er en rørinspeksjon den eneste måten å vite helt sikkert hvilken tilstand rørene har. Da filmer vi hele innsiden av røret med et kamera på en lang ledning som føres inn i røret via et sluk, kum eller en stakeluke. En rørinspeksjon avdekker slitasje og eventuelle feil og skader i røret, og vi kan da vurdere hvilke utbedringer som bør gjøres.

Spar mye med rørfornying

Når dårlige avløpsrør blir oppdaget i tide kan vi fornye de innvendig med strømpe, som et langt enklere og rimeligere alternativ enn rørbytte. Med rørfornying slipper dere å rive eller pigge opp vegger og gulv, og jobben er gjort på mye kortere tid enn utskifting av avløpsrørene.

Å vite tilstanden til avløpsrørene kan med andre ord spare dere for mye jobb og penger.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår