Har bygd bedriften på lærlinger

 
Har bygd bedriften på lærlingerBildet: Wislan Rør AS i Ski har på mange måter bygd seg opp med lærlinger. Eierne André Wiseth (bak til venstre) og Trond Haulan skryter veldig av Peik Hildeng (foran fra venstre), Jonas Aarhus, Martin Andersen, Kristian Andersen og de andre som har utdannet seg til rørleggere gjennom firmaet
Over halvparten av de ansatte ved Wislan Rør AS i Ski har gått gradene i bedriften som lærlinger. Satsingen på lærlinger har virkelig satt den fem år gamle bedriften på kartet. For andre gang i løpet av den korte levetiden har en av Wislan Rør-lærlingene kvalifisert seg til NM. – Du kan på en måte si at vi har bygd bedriften vår på lærlingene, sier daglig leder André Wiseth.

Av Tore Kubberød

Av totalt 11 ansatte er seks rørleggere ansatt etter at de har gått læretiden hos Wislan Rør AS. André Wiseth forteller at lærlinger har hatt høy prioritet hele tiden fra han som rørleggermester startet opp firmaet sammen med rørlegger Trond Haulan i 2012.

– Vi tok inn Martin Gulstad Andersen som lærling allerede første året, og i 2013 gikk han helt til topps i NM for rørlegger-lærlinger. Martin jobber nå i firmaet sammen med fem andre som har gått den samme veien som han hos oss. Jevnt over har vi hele tiden hatt to-tre rørleggerlærlinger hos oss, og målet har hele tiden vært å få en til to av dem gjennom svenneprøven.

Heldige og dyktige
Han forteller at det er flere faktorer som ligger bak rekrutteringssuksessen.

– Vi har nok vært litt dyktige i utvelgelsen av de riktige elevene. Samtidig har vi også vært heldige. Gjennom årene har vi også fått en viss erfaring i å se hvem som kan passe hos oss når de kommer fra videregående skole. Det er ikke nødvendigvis de med de beste karakterene som blir gode rørleggere. Jeg ser mer på fraværet og holdningene til kandidaten.

– For mange av lærlingene er dette deres første møte med arbeidslivet, og da kan holdninger være en utfordring. Terskelen for å være borte fra jobb er mye større enn på skolen. Her har vi avtaler med kunder vi skal oppfylle og det er forventninger til hva vi skal gjøre på en begrenset tid.

Attraktivt ungt miljø
André Wiseth forteller at de takket være rekrutteringen av så mange lærlinger har blitt en attraktiv arbeidsplass.

– Vi hadde planer om å ansette godt voksne og erfarne rørleggere også, men så har det vist seg at de ungdommene vi har tatt inn har slått til. Dermed har vi fått et ungt arbeidsmiljø som mange andre yngre rørleggere og lærlinger gjerne vil være en del av. Vi har nå en lærling som har ventet seks måneder på plass fordi han gjerne vil til oss. Nå er jeg med mine 36 år som veteran å regne, smiler den daglige lederen.

Rådet hans til andre bedrifter er å satse tungt på rekruttering og utdanning av egne fagutdannede.

– Det handler bare om å gi god opplæring og at ungdommene får tillit, så går det fint.

Hele denne reportasjen kan du lese i VVS aktuelt nr. 6, som snart går i trykken.
Ikke abonnent på VVS-bransjens største fagblad? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår