Har du ikke elektronisk kjørebok?

 
Har du ikke elektronisk kjørebok?
Har du ikke elektronisk kjørebok? Da kan det bli rødt lys for grønne skilter! Fra 1. januar 2016 er det åpnet for at privat kjøring med yrkesbiler på grønne skilter kan belastes den ansatte på kilometerbasis. Skal man ha denne muligheten i 2017 kreves en elektronisk kjørebok, som må være på plass i bilen senest 31. desember.

Reglene for fordelsberegning av yrkesbil (bil med grønne skilter) ble endret fra og med 2016.

- Skattepliktig fordel av bruk av yrkesbil kan beregnes etter to forskjellige modeller, «sjablonmodellen» og «individuell verdsettelse». Sjablonmodellen betyr at man fordelsbeskatter den ansatte basert på bilens listepris. Individuell verdsettelse betyr at den ansatte fordelsbeskattes basert på faktisk bruk. Dette gir ansatte mulighet til å kjøre biler med grønne skilter på private turer, etter en fast sats for kjøregodtgjørelse, sier daglig leder i Autogear, Annar Bøhn.

Her kan du se hva de forskjellige modellene innebærer. 

Individuell verdsettelse

Sjablonmodellen

·        Ansatte skattlegges per kilometer kjørt privat

·        Satsen er på 3,40 kr per km

·        Private kilometer er all privat kjøring, samt kjøring mellom hjem og arbeidssted.

·        Ansatte fordelsbeskattes basert på bilens listepris

·        Bilens listepris reduseres med et bunnfradrag på 50%, opptil 150.000 kr

·        På nedjustert listepris benyttes satser etter sjablonreglene:

o   30% av listepris inntil 293.200 kroner

o   20% av overskytende listepris

o   Hvis bilen er 3 år eller eldre i inntektsåret, reduseres listeprisen med ytterligere 25% før inntektstillegg beregnes.

- Man velger metode for et år av gangen. Om man vil benytte seg av individuell verdsettelse er elektronisk kjørebok pålagt for å sikre tilstrekkelig dokumentasjon. Den elektroniske kjøreboken må våre installert innen utgangen av 2016 for at individuell verdsettelse skal kunne benyttes i 2017. Individuell verdsettelse gir en fleksibilitet som både arbeidstakere og arbeidsgivere setter pris på, fortsetter Bøhn.

Autogear er et norsk selskap som spesialiserer seg på elektroniske kjørebøker.

- Det er vår oppfatning at mange ikke kjenner til muligheten som ble innført i 2016. Hva man bør velge varierer ut fra bruken av bilene. Som en tommelfingerregel kan man likevel si at det lønner seg å velge individuell verdsettelse, dersom bilen hovedsakelig brukes i jobbsammenheng, avslutter han.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår