Har vi glemt at vi bygger for å bo?

 
Har vi glemt at vi bygger for å bo?Illustrasjonsbilde (Foto: Bjørn Laberg)
Endringene som foreslås i TEK 17 viser at myndighetene har liten forståelse for at det handler om å bo - ikke bare om å bygge.

Av Tor Backe, adm.dir., Rørentreprenørene Norge

Norske arkitekter har sett dette og advarer mot konsekvensene. Dette har skapt reaksjoner fra eiendoms- og utbyggersiden som i et oppslag i Estate Nyheter og bombastisk kaller arkitektenes advarsler for et bomskudd. Tidligere i år fikk arkitektene så hatten passet av ledelsen i Norsk Eiendom i et innlegg i Estate Nyheter.

Vi mener foreningen snakker for sin syke mor. 2016 ble et gullkantet år for eiendomsaktører over hele Norge. Resultatfremleggelsene denne våren slår det fast med to streker under svaret. Selvaag Bolig skryter av at de har kunnet øke prisene med 22 prosent i løpet av åtte måneder (lagt frem på Byggeindustriens Fagteff) og Skanska Eiendomsutvikling forteller om solid vekst og et driftsresultat som økte fra 136 millioner i 2015 til 274 millioner i 2016.

De små har det også godt. Finansavisen melder jevnlig om eplehageaktører med drømmemarginer. For eksempel kunne aktøren Diano innkassere en gevinst på 10 millioner kroner etter bygging av tre boliger i en eplehage bak Frognerparken. Slik blir det i et fritt marked når tilbud og etterspørsel er i ubalanse og stadig færre har praktisk kunnskap om bygg- og materialkvaliteter. Kommunalminister Jan Tore Sanner tror forenklinger i byggetekniske forskrifter vil komme boligkjøpere til gode. Det er i beste fall naivt.

Rørentreprenørene Norge organiserer norske rørleggervirksomheter. Vi støtter arkitektenes varsku om at endringene som foreslås i verste fall kan føre til dårligere levekår. Byantikvaren advarer mot at vi kan komme til å bygge en fremtidig slum. Vi bør heller stille spørsmålet; Hvordan kan man gjennom byggetekniske forskrifter sørge for bedre og mer bærekraftige boliger? Det kan komme til å gå på bekostning av utviklernes fortjeneste, men tallene viser at det tåler de selv uten å øke prisene. Setter myndighetene krav til kvalitet og levetid vil det utvilsomt komme boligkjøpere og samfunnet til gode.

Arkitektene har fremhevet bl.a. betydningen av lys i oppholdsrom, behov for lagringsplass og advarer mot soverom uten vindu. Det blir utvilsomt billigere å bygge når krav til vinduer og boder bortfaller. Men blir boligprisene lavere av den grunn? Neppe. Blir boligene dårligere å bo i? Utvilsomt ja.

Vårt fagfelt, sanitær, energi og komfort dekker forhold som handler om bokvalitet, men også om bærekraft. Vannbårne løsninger gir uovertruffen komfort, de er energieffektive og lønnsomme over tid. I den nye TEK’en åpnes det for en stor andel elektrisitet i bygg. Dette fratar boligkjøper fleksibilitet. Det er f.eks. svært kortsiktig å bygge boliger som ikke kan utnytte spillenergi. Om elektrisk energi er fornybar eller ikke diskuteres, men sikkert er det at energien som nå skal benyttes til boligoppvarming kunne vært benyttet til å redusere klimautslipp, f. eks innenfor transportsektoren.

Nok et eksempel mener vi på at myndighetene tenker mer på dem som skal bygge enn på de som skal leve og bo.

(Dette debattinnlegget er ble først publisert i sin helhet i bygg.no, men har også vært endel av en større serie med innlegg som har vært publisert i Aftenposten og Dagens næringsliv.)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår