«Helsesjekker» alle IKEA-varehus i Norge

 
«Helsesjekker» alle IKEA-varehus i NorgeBildet: Enkelt forklart har vi utviklet en «digital vaktmester» som sørger for at bygg blir energismarte og får bedre inneklima, sier gründer Sjur Usken i SmartPlants.
IKEA har lenge jobbet med energisparing og var derfor skeptisk til å la SmartPlants helsesjekke varehuset på Forus. Nå skal SmartPlants energioptimalisere alle IKEA-varehusene i Norge.

IKEA lot i fjor SmartPlants gjøre et pilotprosjekt ved varehuset på Forus. Resultatene viste en reduksjon strømforbruk og bruk av fjernvarme på henholdsvis 25 og 36 prosent. De første seks månedene i år ble det registrert en strømbesparelse på 210 000 kWh.

– Varehuset er bygget på 80-tallet og har en del eldre tekniske anlegg. Det viste seg å være overraskende store besparelser å hente her, sier Hans Inge Skadberg, Market Manager ved IKEA Forus, til forus.no

Som følge av resultatene har SmartPlants nå iverksatt kartlegging av IKEAs syv varehus i Norge.

– Energisparing er svært viktig for oss. IKEA investerer nå i vindmøller og solcelleteknologi i hele verden. Målet er at vi skal produsere like mye energi som vi bruker, forteller Skadberg.

Digital vaktmester
SmartPlants har markert seg tydelig på det norske og internasjonale «proptech»-kartet (forkortelse for property technology). Selskapet med utspring fra Creator på Forus har vunnet Angel Challenge og ble valgt ut blant hundrevis av søkere til Katapult Accelerator. Og i mai ble SmartPlants kåret til en av de 25 mest lovende proptech-virksomhetene i Europa av anerkjente «Build World Innovation».

– Vi har utviklet avansert algoritmer og systemer som overvåker og regulerer energibruken i bygg. Enkelt forklart har vi utviklet en «digital vaktmester» som sørger for at bygg blir energismarte og får bedre inneklima, sier gründer Sjur Usken og sikter til programvareløsningen Clevair.

Clevair benytter eksisterende data og ventilasjonssystemer, som kan være helt fra 70-tallet, til å optimalisere og automatisere energiforbruket. Samtidig forbedres inneklimaet, eksempelvis ved bedre regulering av temperaturen i byggene.

– Prosessen starter med en helsesjekk, eksempelvis om det er feil på innstillinger og om ventilasjonsanlegget kjører i rykk. Deretter bruker vi et par uker på å samle data, og ofte finner vi feil som ikke tidligere er kjent. Til slutt gir vi en anbefaling og Cleveir gjør bygget energismart via avanserte algoritmer, forteller Usken.

Vokser og ser lys fremtid
SmartPlants ble etablert i 2016 av Sjur Usken og Jon Rasmussen, som er henholdsvis daglig leder og teknologidirektør. Selskapet har 15 ansatte og rundt 50 kunder, der Kverneland Group og SpareBank 1 SR-Bank er eksempler. Usken ser en lys fremtid i sikte.

– Bygg bruker 40 prosent av energien i verden. Folk reagerer på at dieselbiler går på tomgang i to minutter, men ofte står bygg på fullgang i 18 til 20 timer i døgnet. Vår digitale vaktmester bidrar til å redusere strømregningen, bedre inneklimaet og miljøavtrykket, avslutter Sjur Usken.

Kilde: forus.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår