Het debatt om nye energiregler

 
Het debatt om nye energireglerKommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
Mens Norsk Varmepumpeforening varsler katastrofe og Boligprodusentene klager på kostnader til isolering av nybygg, er energibransjen og miljøbevegelsen positive til Regjeringens nye forslag til energikrav i byggteknisk forskrift.

Forslaget og høringsnotatet  fra Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) har høringsfrist 18. mai.

– De nye kravene skal gjøre det mulig for nye boliger å bli 26 prosent mer energieffektive sammenlignet med dagens krav, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NRK Hordaland.
– Det har vært en stor utvikling i miljøvennlige og energieffektive bygg de siste årene. Forslag til nye energikrav ligger på passivhusnivå. Det betyr energieffektive bygg som holder på varmen og bruker effektiv teknologi, fastslår Sanner.
 
Roser valg av grensesnitt
Både Norsk Fjernvarme og Energi Norge er positive til hovedgrepene i forslaget.
– Det er gledelig å se at DIBK ønsker å videreføre energikravene i den eksisterende byggeforskriften som er basert på netto energi, slik Energi Norge har tatt til orde for, sier næringspolitisk rådgiver Guro Bøe Wensaas i Energi Norge

Også Norsk Fjernvarme er fornøyd med at deres argumenter om netto-grensesnitt er hørt.
– Netto energibehov som grensesnitt  sørger for at tyngdepunktet i forskriften legges på byggets beskaffenhet, ikke hvor den fornybare eller CO2-nøytrale energien kommer fra, sierkommunikasjonssjef  Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

Han er i tillegg fornøyd med forslag om forbud mot fossile varmeløsninger i bygg, og at forslaget har krav til full energifleksibel oppvarmingsløsning for store bygg. Men han er derimot skeptisk til at forslaget ikke legger begrensninger på bruk av direktevirkende el.

– Katastrofe for varmepumper
Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening er klar på hva konsekvensene av forslaget kan bli for varmepumpebransjen.
– Dersom teksten blir stående, vil det kunne være en katastrofe for varmepumpebransjen, sier Hagemoen til VVS-aktuelt.

Det samme mener Vidar Havellen, energiteknisk rådgiver i Norconsult.
– Dette vil på sikt bli en katastrofe for kulde- og varmepumpebransjen. Med disse kravene vil det ikke være behov for noe annet enn elkjel eller panelovner, sier han til Norsk VVS.
– Forslaget sier heller ikke noe om krav til tilrettelegging for andre energikilder i fremtiden. Hvis det ikke settes av plass for varmepumper eller biokjel, vil kostnadene for å etterinstallere dette bli svært høye, tilføyer han.

Hagmoen mener det er bra at kravene skjerpes til bygningskropp og at det står «mye positiv prosa» i høringsutkastet.
– Men faren er at boligutviklere nå kommer til å velge de billigste, elektriske oppvarmingsløsningene, med panelovner istedenfor varmepumper, sier Hagemoen som frykter at verdifull kompetanse og innovative varmepumpemiljøer vil kunne forsvinne, dersom forslagene til nye energikrav blir gjeldende.
 
Klager på kostnader
Boligprodusentene mener på sin side at de nye kravene til bedre bygningskropp vil være kostnadsdrivende.
– Vi tror merkostnadene vil være langt over satsene departementet viser til. De nye kravene vil føre til dyrere materialer og langt flere timer til tetting av byggene, sier daglig leder Per Jæger  i Boligprodusentenes forening til Teknisk Ukeblad.
Jæger er heller ikke enig i departementets logikk i at boligpris kan veies opp med lavere strømutgifter:
– Strømregningen blir jo ikke så veldig mye lavere. Vi skal fortsatt ha varmtvann, lage mat, vaske tøy og bruke lys, sier han.

Zero roser Sanner
Guro Nereng, fagansvarlig for Bygg i miljøstiftelsen ZERO, roser på sin side Sanner og Amundsen for forslaget
– Nå gjør Sanner hjemmene våre til en del av klimadugnaden. Med disse kravene får vi bedre, og mer klimavennlige nybygg i Norge. Folk flest får bedre, smartere hus det er godt å bo i, sier  Nereng i en kommentar på Zeros hjemmeside.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår