Hjelper med å avsløre kriminelle på byggeplasser

 
Hjelper med å avsløre kriminelle på byggeplasserNå har det kommet en digital tjeneste som gjør at hovedentreprenør gjør det enkelt å få oversikt over alle operative underentreprenører uansett antall og få ut gjeldende seriøsitetskrav med et minimum av tidsbruk. (Foto: Infobric).
Den digitale tjenesten UE-kjede skal gjøre det enklere å få oversikt over alle underentreprenører som jobber på byggeplassen og hvem som har gitt dem oppdrag. Slik skal det bli lettere å velge bort ulovlig virksomhet.

av Therese Alne Bolin

Teknologiselskapet Infobric har utviklet en løsning på en viktig del av utfordringene som de kriminelle aktørene i byggenæringen representerer. Tjenesten UE-kjede gjør at hovedentreprenør enkelt får oversikt over alle operative underentreprenører, uansett antall, og får ut gjeldende seriøsitetskrav med et minimum av tidsbruk. 

Store tap for samfunnet
Hvert år taper det offentlige 28 milliarder kroner på ulovlig virksomhet som svart arbeid, sosial dumping og ulike former for useriøse aktører som ikke leverer etter avtale. Dette ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse. 
En rekke tiltak er iverksatt fra myndighetens side for å få bukt på dette, blant annet krav til maks to ledd i underleverandørkjeden og krav til lærlinger.
 
Rask kontroll
Den nye digitale tjenesten skal raskt gi full kontroll til byggeledelsen. Den blir tatt i bruk ved fremtidige NCC-prosjekter i Norge.
– Tjenesten UE-kjede registrerer alle leverandører og alle underleverandører de i sin tur bringer inn i prosjektet. Da får byggeledelsen raskt full kontroll over hvem som arbeider for hvem, sier Björn Björling, HR-spesialist med ansvar for HMS-kort i NCC, som hadde den opprinnelige ideen til tjenesten i en pressemelding.
– Vi har hatt et givende samarbeid under hele prosjektperioden, og NCCs ideer, innspill og innsikt har vært til stor hjelp, sier Chief Technology Officer Björn Svennenfors i Infobric.
 
Avslører avvik
Tjenesten UE-kjede bygger på delegering av ansvar for registrering nedover i systemet og automatisk varsling til byggeledelsen. Når en ny underleverandør kommer inn, genererer systemet en epost til byggeleder. Det bidrar ikke minst til at avvik raskt kan avsløres.
 
Nøkkelen i HMS-kortet
Ansatte hos underleverandørene registreres inn og ut av byggeplassen med HMS-kortet, som alle som jobber på norske byggeplasser er pålagt å ha. En digital nøkkel som ligger i kortet kobler den enkeltes data opp mot nettjenesten Infobric Ease, Registreringene vises i den elektroniske mannskapslisten. Den avslører også underentreprenører på byggeplassen som ikke er registrert i UE-kjeden.
I følge ntb er 52 prosent av norske arbeidstakere idag organiserte og tendensen de siste årene er fallende. I 1992 var 58 prosent av arbeidsstyrken fagorganiserte.
 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår