– Husk mannskapet i grøfta!

 
– Husk mannskapet i grøfta!Bildet: Vitek-sjef CC Sibbern er opptatt av at det nye kompetansesenteret skal bidra til at det blir mer bredde i vannbransjen. – I dag spiller vannbransjen femmerfotball. Vi må gå til elleverfotball, sier han.
Vitek-sjef CC Sibbern advarer mot at det nye nasjonale kompetansesenteret for vannbransjen skal bli et senter bare for ingeniører.

Av Mona Sprenger

– Vi må huske på mannskapet i grøfta når vi bygger opp et nasjonalt kompetansesenter for bransjen vår, sier Carl Christian (CC) Sibbern.

Etterlyser flere fagbrev
En samlet vannbransje jobber for å bygge opp et nytt kompetansesenter for vann- og avløpsinfrastruktur med fokus på ledningsteknologi i tilknytning til NMBU på Ås. Nylig ble det arrangert et informasjonsmøte om satsingen og her deltok også CC Sibbern

– Det er fantastisk at vi har kommet så langt i arbeidet med et nasjonalt kompetansesenter. Det er det et stort behov for, sier CC Sibbern og etterlyser et bedre opplæringstilbud for alle de som jobber i grøfta. Akkurat som det ikke fantes noe utdannelse for de første kjørelærere, så er det mange disipliner innenfor vår bransje som mangler et opplæringstilbud. I Vitek er vi opptatt av å ha sertifisert mannskap, og vi ser at det er behov for å få utviklet flere fagbrev.

Viktig spleiselag
Økonomi var tema på informasjonsmøtet. Stortinget har bevilget midler til oppstarts-aktiviteter og 17,5 millioner kroner til kompetansesenteret over revidert statsbudsjett for 2018. Det er nå opp til bransjen å bidra økonomisk, for at kompetansesenteret kan se dagens lys. Det arbeides for fullt med å etablere en eiermodell og et spleiselag for finansieringen av senteret. CC Sibbern er opptatt av at det utarbeides en god finansieringsmodell.

–  Forutsatt en god eiermodell, langsiktig støtte fra myndighetene og en tillitsvekkende beskrivelse av ROI (Return of Investment) bør også vi entreprenører vurdere å bidra via bransjeorganisasjoner og/eller individuelt. Vitek er i dag eksempel på en aktør med nasjonale ambisjoner. Vi kommer fra Vestlandet fra en landsdel som vet å håndtere alle former for vann, fra overvann til drikkevann og avløpsvann. Dette kompetansesenteret heier vi på, og skal vurdere hvordan vi best kan bidra med midler eller kompetanse.

– Spiller femmerfotball i dag
Det er et formidabelt investeringsbehov i vannbransjen, ifølge Norsk Vann. Bransjeorganisasjonen anslår at kommunen fram mot 2040 må bruke 280 milliarder kroner på vann- og avløpssiden, blant annet for å tilpasse oss til et endret klima, befolkningsvekst og strengere krav både nasjonalt og fra EU.

CC Sibbern mener det i dag er en utfordring at vannbransjen er dominert av noen få store aktører: – Små og mellomstore aktører må få muligheten til å bidra i det store løftet som bransjen vår skal gjennomføre framover. Her kan det nye kompetansesenteret være et viktig bidrag i riktig retning. I dag spiller vannbransjen femmerfotball. Vi må gå til elleverfotball!
CC Sibbern hadde gjerne også sett av fagbevegelsen hadde vært representert på informasjonsmøtet.

– Dette oppfordrer vi alle til å være med på!

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår