Hvaler viser Norge vannveien

 
Hvaler viser Norge vannveienBildet: Hvaler kommune er den kommunen i Norge som har kommet lengst på kortest tid når det gjelder bruk av smarte vannmålere. Foto: Hvaler kommune
I 2011 hadde alle strømkunder i Hvaler kommune fått montert AMS-målere som rapporterer strømforbruket fortløpende. Men med Smarte Vannmålere kan også vannforbruket rapporteres gjennom AMS-måleren. Hvaler kommune har kommet langt.

Av Ole Petter Tharaldsen

Kanskje er det lettere å være lykkelig som liten. Og kanskje hjelper det å ha en virksomhetsleder med stor gjennomføringsevne. Uansett – Hvaler kommune er den kommunen i Norge som har kommet lengst på kortest tid når det gjelder bruk av smarte vannmålere.

Smart vann er et samarbeid mellom Smart Energi Hvaler, Fredrikstad Energi  (NorgesNett) og Smart Innovasjon Norge. Visjonen er at Hvaler skal være en foregangskommune i Norge for helhetlig kontroll, styring, monitorering og måling av vannettet. Prosjektet er delt i tre faser, og hovedmålet for Fase 1 var:

• I et forprosjekt montere ca. 100 Smarte vannmålere hos hytteeiere, fastboende og kommunale bygg (ferdig sommer 2016).
• Endre kommunal VA forskrift i forbindelse med eierforhold av vannmåler (ute på høring).
• Redesigne prosessen fra måling til avregning. Fredrikstad Energi AS i samarbeid med Hvaler kommune (testet i slutten av 2016).
• Fullskala utrulling hos eksisterende kunder av Smarte Vannmålere i Hvaler kommune

– Hvaler består av 833 øyer større enn 20 kvadratmeter. Kun syv av øyene har fastboende, og fire av disse er forbundet med vei. Kommunen har ca. 4500 fastboende og ca. 35.000 hytteboere om sommeren. Det er ca. 2000 boliger og 4700 hytter, og kommunen har et nytt og moderne ledningsnett. Hovedutbyggingen av vann og avløp har mange sjøledninger, og det er investert ca. 250 000 000 kroner. Nettet har svært lite lekkasje - faktisk mindre enn 5 % - som er svært lite på landsbasis, forteller Jan R. Aspheim, virksomhetsleder i Hvaler kommune under Norsk Vanns fagkonferanse.

Aspheim brenner tydelig for prosjektet og forteller at på Hvaler må alle ha vannmåler. Det gir bevisst vannforbruk, kontroll på vannet, fokus på ødelagte rør i ledningsnettet og et rettferdig faktureringsgrunnlag.

– Det er ikke riktig at en eldre dame som bor alene skal betale like mye vannavgift som en familie med fire ungdomsjenter i huset som dusjer mye. En rekke radiolinker i området sørger for trådløs overføring av informasjon fra nye Smarte Vannmålere med MUC-kort til hver AMS-måler. Med de nye Smarte Vannmålerne skjer målingen med ultralyd – det er ingen bevegelige deler og heller ingen slitasje, sier Aspheim.

Målerne er vakuumforseglet og fullstendig beskyttet mot inntrengning av vann. De kan monteres i alle posisjoner og har et enkelt brukergrensesnitt. Vannmåleren varsler om lekkasje eller rørbrudd, om måleren er utsatt for uautorisert åpning, om vannet strømmer feil vei og om det ikke er vann i måleren. I tillegg har den temperaturindikator. Ved hjelp av to rørleggerfirmaer har Hvaler kommune (per 23.10.2017) nå fått installert 3327 Smarte vannmålere pluss ca. 500 (de som var med i piloten og nye kunder etter februar 2015).

- Med dette vil kundene slippe å huske og lese av vannmåling, få korrekt avregning av vannforbruk og kunne detektere eventuelle lekkasjer umiddelbart. Kommunen vil få enda bedre kontroll med vann og avløpsnettet samt betydelig økonomiske besparelser. Dette er vi svært fornøyd med. Fase 1 er nå snart ferdig når alle kunder har en Smart Vannmåler, og vi vil igangsette Fase 2 og 3 etter hvert. I Fase 2 skal vi finne ut mer om hva dataene kan brukes til, og i Fase 3 skal vi se på prisen på vann, sier Aspheim.

Aspheims suksesskriterier for gjennomføring av Smart Vannmåler–prosjekt:

- Sørg for godt samarbeid med nettleverandør og strømleverandør som eier AMS-målerne
- Gjennomfør et godt forprosjekt med flere vannmålerleverandører og alle typer abonnenter
- Involver kommunalt ansatte i hele prosjektet
- Velg riktig logistikkpartner
- Velg riktig leverandør for måling og avregning
- Velg riktig leverandør av vannmålere og radioteknologi
- Husk - korrekt måling og avregning av vann gir tillit hos kundene!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår