– I teten blant Norges grønneste bygg

 
– I teten blant Norges grønneste byggVisund på Haakonsvern: Forsvarsbygg har bygget et av landets mest energieffektive bygg. Bygget har fått navnet Visund og skal huse Forsvarets logistikkorganisasjon. Foto: Åsmund V. Sjursen/Forsvarsbygg
Forsvarsbygg har bygget et av Norges mest energieffektive bygg. Tirsdag åpner Forsvarets logistikkorganisasjons nye kontorbygg, Visund, på Haakonsvern.

Det nye bygget, som har fått navnet Visund etter Olav den Helliges sagaskip «Visund», er på om lag 2.200 kvadratmeter og rommer ca. 100 ansatte. Visund erstatter Haakonsverns depotbygg fra 1960-tallet.

16 kWh pr. m2 årlig
Visund vil ha tilnærmet netto null energiforbruk og har vært en del av ZEB-programmet (The Research Centre on Zero Emission Buildings) som ledes av SINTEF og NTNU. I tett samarbeid med ZEB og leverandørene i prosjektet, har Forsvarsbygg utviklet et komfortabelt, lønnsomt og levedyktig bygg med veldig lav strømregning.
– Med det lave energibehovet på 16 kilowattimer pr. kvadratmeter pr. år, har bygget gått inn i teten blant Norges mest energieffektive bygg, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Arild Lunde. Til sammenlikning er normkravet i dag om lag 150 kilowattimer pr. kvadratmeter pr. år.

Solceller i Bergen
– Det er mange relativt enkle tekniske løsninger som til sammen gjør at vi oppnår nullenergimålet, deriblant 350 kvadratmeter med solcellepanel på taket, intelligent ventilasjon, solavskjerming og tilknytning til sjøvarmeanlegget på Haakonsvern. Beregninger som er i gjort i prosjektet, viser at det er mer solenergi å hente i Bergen enn man skulle tro. Vi tror at dette prosjektet kan ha stor overføringsverdi til andre byggeprosjekter, sier prosjektleder i Forsvarsbygg Linda Løtvedt Aas. Prosjektet har fått støtte fra Enova.

– Fremragende eksempel
– Som Norges største offentlige eiendomsaktør har Forsvarsbygg et særskilt samfunnsansvar i det grønne skiftet. Vi skal være bjellesau i jakten på miljøvennlige løsninger i både utviklingen av nye bygg og i eksisterende bygg. Visund er et fremragende eksempel på fremtidens bygg, og i forkant for regjeringens målsetting om nesten nullenerginivå på nybygg fra 2020. Jeg er veldig stolt av å overlevere dette bygget fra Forsvarsbygg til FLO i dag, sier administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen.

Godt samarbeid
– Ildsjeler i Forsvarsbygg har jobbet hardt for dette prosjektet i mange år. Vi vil også takke alle partene i prosjektet for det gode samarbeidet, deriblant FLO, ZEB, Enova, arkitekten Link og Veidekke med underentreprenører. De har gjort det mulig for Forsvarsbygg å realisere denne perlen av et miljøbygg, sier Sjursen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår