Ikke plass til murer i den digitale framtida

 
Ikke plass til murer i den digitale framtidaBildet: Sentrale aktører under dagens møteplass i VA og VVS-bransjen. Fra venstre futuristen Stefan Hyttfors, assisterende direktør i Norsk Vann, Yngve Wold, VVS-foreningens daglige leder Thor-Jostein Egeland og daglig leder i VVP, Bjarne Haugland. Foto: Odd Borgestrand
VA/VVS MØTEPLASS: Teknologi bryr seg ikke om grenser. De som bygger murer mister oversikten. De stenger seg inne. Framtida formes utenfor murene. Proteksjonisme har ingen framtid.

Av Odd Borgestrand

Det var de politiske uttalelsene fra futuristen Stefan Hyttfors, som innledet årets VA/VVS-MØTEPLASS - om en digital bærekraftig framtid.
Årets VA/VVS møteplass fokuserte verken på VVS eller VA, men på digitalisering og det grønne skiftet som griper inn også i VVS og VA-bransjen.

Hyttfors var tydelig på at det rent menneskelige også må inn i framtidsbegrepet.
- Noen lurer på om det er plass til mennesker i den digitale framtiden. Det enkleste er å slutte å produsere barn, eller å ta livet av seg selv. Da er «problemet» løst mellom mennesker og maskiner, mennesker og miljø, sa han med et forsiktig smil for å sjekke ut sitt publikum.
Og publikummet under årets møteplass er 90 næringslivsledere innen bygg, VVS- og VA.

- Maskiner kan aldri erstatte mennesker i alle livets funksjoner og faser.  Vi har alt, unntatt lykke, ifølge verdens helseorganisasjon, fortsatt Hyttfors.
- De siste 30 årene har vi benyttet mer ressurser enn det jorden kan gi oss. Skulle alle leve som nordmenn trenger verdens befolkning fire jordkloder. De som vokser opp i den digitale framtid vet at det nettopp er digitaliseringen som redder verden. Med digitaliseringen kan vi utnytte ressursene på en helt annen måte, og delingsøkonomien blir en helt naturlig del av vår hverdag.
Hovedbudskapet er at digitalisering skaper mer med mindre. Derfor må alle bedrifter digitalisere. Det er viktig å ha fokus på holdbarhet.  De største utfordringene gir de største muligheter, var Hyttfors sin konklusjon.

Det blir av flere medlemmer i VVP oppfattet som et paradoks at Rørentreprenørene Norge har trukket seg ut av samarbeidet når bransjens framtid står på dagsorden. I år er det VVS-foreningen med sine 4000 personlige medlemmer som er kommet inn som medarrangør sammen med NRF og VVP.
Administrerende direktør Tor Backe mener det var riktig for Rørentreprenørene Norge å ta en pause fra VA/VVS møteplassen.   

- Med nærmere 100 deltakere blir dette en konferanse der vi sitter og lytter. Vi har ønsket mindre grupper med ledere der vi kan ha en arena for å fatte beslutninger.  Vi ønsket med andre ord en annen ramme rundt arrangementet. Nå har VVS-foreningen kommet inn og vitalisert programmet, og da er det absolutt mulig at vi kommer tilbake ved neste korsvei, sier Tor Backe til VVS aktuelt. Med et nytt styre i Rørentreprenørene mener Backe muligheten for å komme tilbake er ganske sannsynlig, noe som blir ønsket varmt velkommen av daglig leder i VVP, Bjarne Haugland.

- Det er viktig å være i de fora der vi kan være med og påvirke vår bransje, sier VVS-foreningens daglige leder Thor-Jostein Egeland til VVS aktuelt. Det var tydelig at han satte pris på å være med på årets arrangement.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår