Imponerte med nye NoDig-produkter

 
Imponerte med nye NoDig-produkter
Fornyelse av vannledninger helt uten graving har vært en uløst utfordring for NoDig bransjen i Skandinavia. Fortsatt er det i praksis nødvendig å grave seg ned på anboringer, men lange strekk kan absolutt fornyes med minimal graving, og det kommer stadig nyheter på utstyrsfronten.

Av Odd Borgestrand

Derfor var interessen for fagtreffet i regi av Scandinavian Society for Trenchsless Tehnology, SSTT, i samarbeid med entreprenørselskapet Kjeldaas AS og Oslo kommune VAV stort da treffet ble gjennomført på Sydhavna i Oslo tirsdag. Oslo kommune er desidert i Norgestoppen når det gjelder ledningsfornyelse både på vann og avløp. Kjeldaas AS sørget for at et førtitalls representanter fra kommuner, rådgivere og entreprenører fikk være med på et imponerende godt gjennomført fagtreff med solid innføring i fornyelse av vannledninger med tre ulike metoder, nemlig Primus Line, Aqualiner og PU-belegg.

Primus Line
Primus Line er en fleksibel foring, og på grunn av sin flerlagsstruktur av PE kombinert med kevlar har Primus Line liten veggtykkelse. Kombinert med høy fleksibilitet gir dette mulighet å fornye vannledninger med bend opptil 45 grader og i visse tilfeller opptil 90 grader. Den har strukturell styrke med hensyn til innvendig trykk men er avhengig av det eksisterende rør med hensyn til ringstivhet. Primus Line kan installeres fra 150 til 500 mm i lengder opptil 2000 meter. Primus Line kobling i endene har en flenseforbindelse som gjør det mulig med tilkobling til standard rørdeler.

Aqualiner
Aqualiner fra Reline Aptec er en ny glassfiberarmert strømpe i markedet som utherdes med UV-lys. Det er nå utviklet en glassfiberflens, slik at strømpen kan avsluttes med en integrert flenseforbindelse. Dette blir betegnet som et viktig skritt fram for NoDig av vannledninger. Aqualiner har fullstrukturell styrke både med hensyn til innvendig og utvendig trykk og kan installeres i dimensjoner fra 150 til 1200 mm i lengder opptil 350 meter.

PU-belegg
Dette er en mye brukt metode, spesielt i Oslo, der levetiden på en vannledning forlenges med flere titalls år. Flere andre kommuner har også vist interesse for PU-belegging av eksisterende vannledninger. Med denne metoden sprøytes et belegg av polyuretanbelegg inn i eksisterende ledning. NCC har benyttet dette i flere år, og nå starter også Kjeldaas opp med denne metoden for dermed å skape en viss konkurranse i det norske markedet. Metoden er rimelig og rask og forlenger levetiden på vannledninger med inntil 30 år. PU-belegget påvirker ikke vannkvaliteten, og vannet virker heller ikke nedbrytende på belegget. Under fagtreffet ble PU-belegging av et gammelt vannrør utført i praksis, og operatørene fikset dette greit med 40 talls skuelystne på sidelinja.

Praktisk demo på Sydhavna
Medarbeidere fra Kjeldaas under dyktig ledelse av prosjektleder Hendrik Panman gjennomførte tre solide demoer av de ulike metodene for fornying av vannledninger på riggområdet på Sydhavna. Her ble en Primus Line 500 mm trykksatt over bakken, og montering med koblinger skjedde også over bakkenivå.

Etter forberedende arbeider med rengjøring av ledningen, blir Primus Line trukket inn i eksisterende ledningsnett ved hjelp av vinsj. Etter kalibrering med luft foldes Primus Line ut og det ble montert flensekoblinger.

Utvider verktøykassa
Både Kjeldaas og andre NoDig entreprenører arbeider kontinuerlig med utvidelse av sin verktøy- og produktkasse. Blant nyere produkter i markedet er også Aqualiner. Dette er en glassfiberarmert strømpe fra Reline Aptec til drikkevann. Nå er det mulig å avslutte strømpe med glassfiberflens. Kjeldaas mener dette er viktig med tanke på et godt sluttresultat. Under demoen i Oslo ble strømpen vist fram både før og etter installasjon, sammen med den nye GRP-flensen, som vakte ekstra stor interesse hos både rådgivere og ledningseiere.

Ferdig impregnert til anlegget
Glassfiberarmerte strømper blir produsert i Tyskland og kommer ferdig impregnert til anlegget. Strømpen trekkes inn i ledningen ved hjelp av en vinsj. Etter inntrekning monteres endebokser, og et lystog føres inn i strømpen. Deretter kalibreres strømpen med luft og utherdes med UV-lys.

Ved å benytte lysherding blir det ingen utslipp av prosessvann. Andre fordeler er rask utherding, kort installasjonstid, liten veggtykkelse i tillegg til optimal hydraulisk utforming og kapasitet. Glassfiberarmerte strømper har strukturell styrke, som innebærer at strømpen etter utherding er total uavhengig av det eksisterende røret forklarte Hendrik Panman under SSTT-treffet i Oslo.

Imponert SSTT-ledelse
Både leder av den norske arbeidsgruppa i SSTT, Borghild T. Folkedal og faglig sekretær Ellen Margrethe Jahren Randa, var imponert over innhold og gjennomføring fra Kjeldaas sin side.

- Dette fagtreffet var godt planlagt og viser at en entreprenør er villig til å bruke betydelige ressurser for å gjøre ledningseiere og rådgivere kjent med de metoder og produkter som finnes innen NoDig-bransjen. Så er det opp til oss å oppmuntre ledningseiere å ta i bruk metoder som er tilgjengelig og samtidig være villig til å ta risiko for å bidra til utvikling av produkter for norske forhold, sier de to i en kommentar.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår