Inn som et frisk pust fra Danmark

 
Inn som et frisk pust fra DanmarkBildet: De norske salgssjefene som dekker Norge samlet rundt en AM300 med kjøleenhet. Fra venstre Erling Sandstad, Eivind Ernstsen og Trond Jensen. Foto: Odd Borgestrand
Danske Airmaster har klare ambisjoner om å bli et alternativ til de store ventilasjonsaktørene i Norge. Med eget selskap og en utvidet salgsorganisasjon ønsker selskapet nå å fremme desentral ventilasjon som en rimelig og hensiktsmessig løsning på inneklima-utfordringene i hjem, skoler og næringsbygg.

Av Odd Borgestrand

- Desentral ventilasjon er fortsatt et ukjent begrep i det norske markedet, hevder salgssjef Trond Jensen, som har vært med å bygge opp Airmaster i Norge de siste fire årene.  Selskapet er representert i 11 land i Europa.
Desentral ventilasjon er i prinsippet så enkelt at det monteres ett enkelt aggregat i hvert rom, tilpasset rommets størrelse og funksjon. Jensen er tydelig på at dette har sine store fordeler, men legger heller ikke skjul på at det kan ha noen ulemper.

Gode tekniske data
- Fordelene er først og fremst at vi slipper alt av kanaler og alt som er relatert til brannsikring i konvensjonelle anlegg. Her opererer vi innenfor én og samme branncelle, noe som reduserer kostnadene vesentlig, mener Jensen.
- Siden vi ikke har behov for kanaler vil vi kunne hente ut svært gode tekniske data for ytelse med tanke på det som kreves fra myndighetene når det gjelder TEK 10 og TEK 17. Vi opererer ikke med eksterne trykkfall, og dermed har vi SFP-verdier som ligger under 0,9, mens forskriftskravet nå er skjerpet til 1,5, forklarer han.
- Desentral ventilasjon betyr i praksis også behovsstyrt ventilasjon, der vi kan sette inn bevegelsessensorer, CO2-følere eller hygrostater, fortsetter Jensen.

Begrenset kompetanse
Det er dermed ingen novise i ventilasjonsbransjen vi møter, selv om den norske avdelingen ikke er eldre enn fire år. Airmaster i Norge vil primært levere til skoler og kontorer, men mener også blant annet barnehager, helse- og omsorgsbygg, sykehus, studentboliger, treningssentra og kantiner vil ha stor nytte av disse anleggene, enten det gjelder nybygg eller rehab. Jensen, som kommer fra modulmarkedet, mener Airmasters produkter nærmest er skreddersøm.

- Generelt er imidlertid kompetansen om desentral ventilasjon svært begrenset i det norske markedet, og her har salgsapparatet i Airmaster en stor oppgave foran seg, innrømmer gründeren og deleieren Henrik Stæhr overfor VVS aktuelt.
- Foreløpig har Airmaster montert 4.000 aggregater rundt om i Norge, og målsettingen er at dette antallet gradvis skal utvides år for år. Salgs- og serviceorganisasjonen vil også bli utvidet i takt med omsetningen i det norske markedet, understreker Henrik Stæhr.

Ny offensiv
Dermed blir det økt offensiv mot rådgivende ingeniører, entreprenører og eiendomsforvaltere både i det private næringsliv og i offentlig sektor.
- Vi mener helt klart at vi oppfyller de strenge norske forskriftene, og det er kanskje vårt fremste salgsargument. Med de nye forskriftene er det økte krav som vil medføre større kanaler i de sentrale ventilasjons-anleggene. Med full overvåking og kontroll på desentrale anlegg blir investeringskostnadene og driftskostnadene betydelig lavere, hevder Jensen.

- Våre anlegg er svært energigjerrige og spesialtilpasset, og er det eksempelvis behov for å skifte ventilasjon i en skole med dårlig inneklima mener vi vår løsning er optimal.  Her blir det ikke nødvendig med bygningsmessige endringer. Elevene må ikke ut fra skolen over en lengre periode og undervisningen kan gå tilnærmet som normalt. Vi vil ta klasserom for klasserom og kan fornye ventilasjonsanlegget i løpet av en skoletime for hvert klasserom, sier han.

Online overvåking
- Desentrale anlegg betyr at det er flere enheter som skal vedlikeholdes og de krever flere filterskift, men vi hevder at vi i totale kostnader ligger 20-30 prosent lavere sammenlignet med et sentralt anlegg. Airmaster har nå utviklet et nytt styringssystem, kalt Airlinq. All styringsintelligens ligger i styreboksen. Dermed kan et ventilasjonsanlegg kjøres uten betjeningspanel.
Betjeningspanelet kobles til en separat kontakt, og det er også mulig med integrert kjølemodulstyring. Med dette systemet får brukerne en kontinuerlig datalogg av alle vesentlige driftsdata. Dataloggen kan omstilles til en tidsbegrenset logg, og loggfrekvens og driftsdata kan tilpasses. Som standard er styringen innstilt til å logge hvert 5. minutt, der minnet er stort nok til å samle driftsdata i ett år. Når minnet er fullt, overskrives de eldste dataene og dermed sikres det at det alltid er adgang til nyeste data.
- Fordelene ved dette er blant annet tilgang for utlesing av svært nøyaktige driftsdata, noe som eksempelvis kan brukes ved sporing av driftsfeil. Her kan det generes driftsrapporter for hvert enkelt anlegg. Alt av parametre for hvert enkelt anlegg kan justeres via en smarttelefon eller Ipad, forklarer Jensen.

IoT-løsninger
Airmaster har nå forberedt seg på Internet of Things, der det er mulig å utnytte alle muligheter når milliarder av enheter kobles opp mot internett og alt skal fungere samlet.
- Airmaster satser selv også betydelige ressurser på forskning og utvikling. Hver sjette medarbeider i selskapet er knyttet opp mot FoU-prosjekter, opplyser Jensen. Han mener Airlinq er et bevis på at selskapet ønsker samarbeid med andre aktører om gode løsninger for sluttbrukerne. Derfor er også online-systemene fritt tilgjengelig for systemingeniører som kan benytte dette for andre BMS-systemer.
- Kommunikasjonen mellom ventilasjonsanlegg og servere er imidlertid kryptert av sikkerhetsmessige hensyn, understreker Jensen.

Voksenopplæring
Jensen og hans kolleger innrømmer at de i tillegg til salg også driver voksenopplæring av desentrale ventilasjonsanlegg.
- Vi prosjekterer alle prosjekter vederlagsfritt og mener vi leverer solid dokumenterte tilbud til våre kunder. Våre kunder skal vite hva de får før de bestiller, og for oss er det viktig at kundene får best mulig kunnskap om produktenes egenskaper på et så tidlig tidspunkt som mulig. En beskrivelse sammen med løsningene, og vi fyller ut nødvendige skjemaer til Arbeidstilsynet og ordner også med sentral godkjenning om det er behov for det. Det betyr at vi tar «hele pakka» for en entreprenør eller utbygger, sier han, og er stolt over at all produksjon foregår i Danmark.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår