- Innovasjon og enkle løsninger

 
- Innovasjon og enkle løsningerIllustrasjonsbilde. Foto: Victaulic
KRONIKK: - Å bruke stadig mer miljøvennlige og moderne byggemetoder er i ferd må bli normen lokalt og nasjonalt. Når det gjelder innovative og enkle løsninger, som raskt kan implementeres, blir rørsystemer ofte oversett.

Av Andrei Soloviev, 
regionssjef for Norden-Baltikum hos Victaulic

FNs generalforsamling tar sikte på å legge bærekraftig forbruk og produksjonsmønstre under et nytt bærekraftsmål. I Storbritannia har tidligere statsminister Theresa May trukket frem byggenæringen som en bransje hvor det er et behov for mer bærekraftig praksis. Her på berget ble det nylig satt en ny målsetning om å redusere klimautslippene med minst 55 prosent innen 2030. Da er alle næringer nødt til å være med på å dra lasset. 

Sterk kulturell drivkraft

Dette kan oppleves stressende for mange i byggenæringen, som stadig finner det nødvendig å oppdatere seg på krav og bransje i konstant forandring. Det er imidlertid en sterk kulturell drivkraft for den grønne omstillingen i Norden. Nordiske bedrifter har også omfavnet dette over tid, noe som understreker hvorfor Norden er blant de fremste i rekkene når det gjelder grønn omstilling. En rapport avdekket nylig at om lag halvparten av de undersøkte nordiske byggefirmaene mener at bærekraft er en hjørnestein i deres virksomhet. Videre belyser rapporten at tre av fire entreprenørfirmaer rapporterer at bærekraftstiltak har ført til bedre ressursbruk. 

Et skritt nærmere ved hjelp av digitalt design 

Bærekraft i byggenæringen er et omfattende og komplekst område ettersom det er flere måter å bruke ressurser på, fra å bygge nybygg til å restaurere gammel bygningsmasse. Når det gjelder innovative og enkle løsninger som raskt kan implementeres, blir rørsystemer ofte oversett. Dette er synd ettersom de representerer en god mulighet til å gjøre byggets fremtid grønnere. Det er viktig for staten å henge med på områder som innovativ teknologi og digitalt design. Det er allerede flere måter å gjøre dette på, slik som Building Information Modelling (BIM). Dette er en intelligent 3D-modell-basert prosess som har vært et foretrukkent valg i selv de mest utfordrende rørsystemsprosjektene i nyere tid.

Enkelt og effektivt

Nøkkelen til at byggenæringen, og spesielt PVF (piping, fitting, valve) fokuserer stadig mer på å bruke pre-site metodikk, slik som BIM er. Dette på grunn av systemets egenskap til å være ressursbesparende. Teknologien lar entreprenører og ingeniører konseptualisere strukturene i forkant av installering. Deretter kan verktøy som «Victaulic Tools for Revit» skreddersy løsningen ytterligere gjennom bruk av add-ons i programvaren som bidrar til å redusere antallet arbeidstimer. Denne verktøyboksen gir ingeniører en enkel måte å øke rørstørrelsen eller til å rotere på komponenter, slik som ventiler og fittings med et enkelt tastetrykk. Dette gjør design og redigering av rørsystemer utrolig enkelt og effektivt. Programmet tilbyr også muligheten til å teste ut røret i forskjellige vinkler, til å lage arbeidstegninger, til å endre på røret, samt til å endre på fittings og tilbehør.

Energibesparing og avfallsreduksjon 

Ikke alle teknologier og løsninger som hjelper entreprenører og byggenæringen er avhengig av digitale trender. Blant nåværende løsninger finner vi flere tilsynelatende enkle oppfinnelser som skaper bemerkelsesverdig gode forbedringer. Et eksempel på dette er Victaulics rillede mekaniske rørforbindelsesteknologi. Teknologien fjerner faren forårsaket av farlige gasser fra sveising. Denne 100 år gamle metoden for å lage rørforbindelser, gjennom strekkfaste kupplinger med EPDM tetning og innstramming av et par bolter og muttere, har mange fordeler. Både i form av et godt installeringsalternativ såvel som på veien mot lavere utslipp og en bærekraftig byggenæring. Fordelen i denne, fremfor metoder som sveising eller flenser, er at den utmerker seg innen særlig to viktig områder: energibesparing og avfallsreduksjon. 

Løsningens mekaniske natur 

Når man går for rillede mekaniske rørforbindelsesløsninger kan det få et stort positivt gjennomslag på energibesparelsen. Sveising kan bruke opptil 4KW/t på en åtte-tommers skjøt, mens rillede mekaniske rørforbindelsesløsninger kun bruker en fraksjon av energien. Dette skyldes løsningens mekaniske natur, ettersom rillede forbindelser simpelthen installeres ved å stramme to bolter og muttere ved bruk av effektive verktøy som en mutterttrekker eller pipenøkkel. Denne prosessen er mye mer effektiv. Særlig sammenlignet med MIG en typisk 4-tommers, schedule 40 karbonstål skjøt, som bruker 5KW elektrisk kraft med cirka 25 prosent bortkastet energi i installeringsprosessen. 

Et bærekraftig alternativ 

Ekstra besparelser fra rillede mekaniske rørforbindelsessystemer kan oppnås gjennom mer effektiv bruk av de installerte produktene. Mekaniske systemer er enkle å endre på, noe som gir større fleksibilitet ved behov for eventuelle utvidelser. Det gjøres da helt uten behov for omgjøring ettersom delene ikke er permanent sveiset sammen. Ved å fjerne behovet for omgjøring sparer man inn det tilknyttede avfallet, og med det fjerner man også behovet for å bestille ekstra deler eller å hamstre på produkter, som igjen bidrar til kutte ned på økte råmaterialepriser og transportkostnader. 

Smartere og grønnere

Når det gjelder utslippsreduksjon, bidrar mekaniske løsninger betydelig til å redusere bruken av forbruksmateriell som utgjør opp til 9 prosent av kostanden ved sveiseinstallasjon. Dette gjør rillede rørforbindelser til et bærekraftig alternativ, ikke bare for planeten, men også økonomisk. Ambisjonen om en grønnere fremtid for byggenæringen krever at alle sektorene og monnene drar. Victaulic akter å bidra til bedre, smartere og grønnere måter å jobbe på innen sitt domene. Å bytte til mer bærekraftige løsninger trenger ikke være tungvint eller vanskelig ettersom det er flere gode løsninger enkelt tilgjengelig. Det er ingen unnskyldninger igjen for å ikke bidra til en mer bærekraftig og effektiv bransje. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår