Innvendig rørfornying har kommet for å bli
.jpg)
Publisert: 21 Feb 2020
Av Frode Berntzen, Salgssjef rørfornying bygg, Olimb Rørfornying AS
Den 23. februar 2010 fikk Olimb Rørfornying, som det første selskapet i Norge, Teknisk Godkjenning av SINTEF Byggforsk for rørfornying innvendig i bygninger (TG 20045). I løpet av disse ti årene har vi fornyet innvendige avløpsrør i minst ti tusen leiligheter, i mer enn 130 borettslag og sameier. SINTEF-sertifiseringen har betydd mye for oss som leverandør, for utviklingen i bransjen – og for de mange tusen leilighetseiere og beboere i borettslag og sameier som har fått nye avløpsrør levert av oss, uten å rive vegger, gulv eller tak.
Rørfornying har blitt «stuerent»
I dag kan vi slå fast at rørfornying er et kjent, relevant og akseptert alternativ når avløpsrørene i en bygning trenger rehabilitering. Mye takket være Teknisk Godkjenning, som har bidratt til å heve både kvaliteten og statusen på rørfornying som metode. Byggeiere og styremedlemmer i boligselskaper er klar over at våre løsninger finnes og etterspør dem. Noen av dem ber oss inn i forprosjekter som rådgiver på bakgrunn av vår kunnskap og lange erfaring med rehabilitering av rør. Også fagmiljøene har virkelig fått øynene opp for våre metoder. Forsikringsbransjen, rørbransjen, byggenæringen og konsulentbransjen henvender seg til oss med ønske om dialog og samarbeid, og vi blir jevnlig invitert til ulike fagfora for å dele vår ekspertise. Slik har det ikke alltid vært.
Skeptiske konsulenter
På tross av at vi i Olimb kunne vise til en lang suksesshistorie med rørfornying privat, offentlig og offshore, ble lanseringen av våre rørfornyingssystemer for innvendige avløpsrør i bygninger først møtt med en god dose skepsis.
Dette var midt på 2000-tallet, og ikke overraskende var tvilen størst blant bygningskonsulenter. Våre metoder for rehabilitering av røranlegg i bygg var ikke kompatible med deres tradisjonelle, faglige anbefalinger, og det er ingen hemmelighet at vi ikke umiddelbart vant konsulentenes gunst. På mange måter forstår vi skepsisen. Når noe ser ut til å være for godt til å være sant, så er det jo som regel det.
Markedet ønsket et alternativ til totalrenovering
Byggeierne, derimot, og kanskje aller mest beboere og beslutningstagere i borettslag og sameier, så våre metoder utelukkende som gode nyheter. Vi representerte et helt nytt alternativ og en mulighet for alle de som ikke ønsket, trengte eller hadde råd til et totalrenoveringsprosjekt med utskiftning av alle rør. Det var ingen tvil om at det var et behov i markedet for våre løsninger, men i mange tilfeller kom vi til kort mot konsulentenes råd og anbefalinger.
Veien til et dokumentert system
Selv visste vi jo utmerket godt at våre produkter og løsninger var bunnsolide. Vi manglet imidlertid en form for nøytral etterprøving og kontroll med dokumentasjon på at hele systemet vårt for rehabilitering av røranlegg virkelig fungerte. Dette trengte vi både som slagkraftig argumentasjon i faglige diskusjoner, og som forsikring og garanti overfor våre kunder.. SINTEF Byggforsk kom vår utviklingsavdeling velvillig i møte, og i samarbeid ble det utviklet testmetoder for teknisk godkjenning av våre to systemer for rørfornying: Epoxymettet foring (strømpe) og polyesterbelagt rør. Dette var nybrottsarbeid som tok sin tid. Sten på sten (rør på rør) ble det bygget et testsystem med en fullskala en rigg som kunne simulere funksjonene og levetiden til et «nytt» rehabilitert røranlegg. Her testet SINTEF blant annet produktenes vanntetthet og evne til å tåle materialbevegelser ved sykluser med kaldt og varmt vann, som har vært en av de største utfordringene i utviklingen av et teknisk godkjent system.
Alene om å ha TG i flere år
I februar 2010, som et resultat av nitid utviklingsarbeid og konstruktivt samarbeid med SINTEF, fikk vi vår egen Tekniske Godkjenning, TG 20045, for rørfornying av avløpsrør inni bygg. Og med det fikk vi også den dokumentasjonen på vårt system som konsulenter og andre hadde etterlyst. I flere år var vi helt alene om å ha Teknisk Godkjenning på rørfornying av avløpsrør i bygninger. Helt fram til 2016 var vi eneste aktør i markedet med vårt godkjente system for strømperenovering av innvendige avløpsrør, som for øvrig er den metoden vi nesten utelukkende anbefaler våre kunder i dag på grunn av produktenes uovertrufne kvalitet og holdbarhet. Etter hvert har det kommet flere aktører på banen, med andre metoder og produkter. Av disse har mange hevdet at de har en eller annen typegodkjenning, men det er ingen garanti for kvalitet i arbeidet som blir gjort eller produktene som blir brukt. For oss har det derfor vært ekstra viktig og nyttig å kunne dokumentere at vårt system er teknisk godkjent av SINTEF Byggforsk.
Strenge krav til sertifiseringen
SINTEFs tester av produkter og metoder underbygger og dokumenterer at røranlegget faktisk er teknisk «nullstilt» etter rørfornying med strømpeforing. Det vil si med like god funksjonalitet og holdbarhet som et nytt anlegg, klart for minst 50 nye år med bruk. Fortsatt er det kun tre selskaper totalt i Norge som eier sine egne Tekniske Godkjenninger for rørfornying av avløpsrør i bygninger. Ytterligere to bedrifter selger produkter som er Teknisk Godkjent, og disse er forpliktet til å gi grundig opplæring til bedrifter som påtar seg gjennomføring av en rørfornying inne i bygg. En oppdragsgiver som velger en leverandør med Teknisk Godkjenning skal kunne stole på at det renoverte anlegget oppfyller alle dagens krav og spesifikasjoner, både i myndighetskrav, TEK 17, og i normen som er utarbeidet for våtrom (Våtromsnormen). SINTEF Byggforsk sertifiserer aktørene for fem år om gangen. I tillegg gjennomfører de årlige kontroller ute på anlegg som skal etterse at godkjenningen blir forvaltet på en god måte i praksis. Uheldige forhold gir avvik, og i verste fall kan godkjenningen bli trukket tilbake.
TG er kundens trygghet
Teknisk Godkjenning er fortsatt en stolt bragd og et viktig kvalitetsstempel for oss i Olimb Rørfornying. Men enda viktigere: TG er først og fremst kundens garanti og trygghet!
Det er nemlig fullt mulig å ta snarveier i rørfornying, både i valg av produkter og i utførelse, og noen aktører tar sjanser på dette. Det gjør ikke en leverandør med Teknisk Godkjenning!
Prisene våre ligger kanskje noe høyere, og installasjonstiden fra oss kan være noe lenger, men kundene våre får et rehabilitert anlegg som er testet, godkjent og i tillegg akseptert av forsikringsselskaper som et helt nytt anlegg.
Man får det man betaler for, rett og slett. Også når det gjelder innvendig rørfornying.
(Minst) like godt som nytt
Vi tør hevde, ubeskjedent nok, at vårt system for rørfornying med strømpeforing trolig er det aller beste systemet i markedet i dag for installasjon av avløpsrør i bygninger – også sammenlignet med installasjoner av helt nye anlegg.
Et anlegg som vi har rehabilitert med strømpeforing har en levetid på minst 40-50 år, som er per definisjon like holdbart som et nytt røranlegg. Men fra tid til annen fornyer vi også røranlegg som ble installert for bare 10-20 år siden. Det mener vi sier en hel del om nye rør.
Ingen nye prosjekter i dag leverer den dokumentasjonen vi gjør. Alt arbeid vi utfører på anlegget blir filmet og kontrollert etter installasjon, og kunden får overlevert filmer av samtlige rehabiliterte rør i bygget. Det skjer ikke på et nybygg, hvor et røranlegg kan ha mange svakheter som ikke blir oppdaget, både i produktkvalitet og i form av håndverksmessige feil.
Verdt en feiring
Å være best i klassen med Teknisk Godkjenning krever en hel del av oss, men det er en ekstrajobb og en kostnad vi tar med glede også de neste tiårene. Kvalitetsprodukter og skikkelig utført håndverk er nemlig det eneste som lønner seg i lengden, både for oss selv og for omdømmet til innvendig rørfornying som metode. Så må vi bare håpe at byggeiere og beslutningstagere i borettslag og sameier også tenker trygghet og kvalitet - ikke bare pris og leveringstid – når de velger en leverandør til å fornye avløpsrør.
Vi gratulerer oss selv med tiårsjubileet, og vi gratulerer de mange tusen beboerne i borettslag og sameier som har fått sine rør fornyet med vår TG. De har markedets mest «vanntette» rørsystem og kan se fram til minst en mannsalder uten avløpsbekymringer. Det er vel verdt en feiring, synes vi.
-
Stort oppgraderingsbehov innen vann og avløp
En fersk rapport fra Norsk Vann viser at Norge står overfor en betydelig oppgradering av vann- og avløpsanlegg de neste 20 årene. Rapporten «Kommunale investeringsbehov i vannbransjen 2021 – 2040» er utarbeidet av Norconsult i samarbeid med Sintef.
-
Stor kontrakt om bygningsautomasjon
Statsbygg har inngått avtale med GK som leverandør av bygningsautomasjon til nytt regjeringskvartal.
-
Apurgo vokser og åpner nye avdelinger
Apurgo AS fra Trondheim brukte koronaåret 2020 godt: omsetningen økte med 30 prosent. Nå ekspanderer teknologibedriften og ansetter flere nye medarbeidere.
-
Norsk Vann varsler dobling av VA-gebyrene
For å sikre innbyggerne nok rent drikkevann og forsvarlig rensing av avløpsvann, må norske kommuner de neste 20 årene oppgradere og bygge ny infrastruktur for 332 milliarder kroner. Det betyr en dobling i avgiftsnivået i deler av landet og en tredoblin...
-
Enklere tilgang til hydrauliske beregninger for VA-bransjen
Volue og DHI inngår samarbeid for å gjøre hydrauliske beregninger enklere tilgjengelige for kundene på Gemini-porteføljen og Mike+. Begge selskapene er markedsledende softwareleverandører for VA-bransjen.
-
WSP utvikler pilotprosjekt for Omsorgsbygg
«Nye Oppsal» er et pilotprosjekt, og skal som både sykehjem og boliger på tvers av generasjoner være en utforming av morgendagens botilbud for eldre.
-
- Rekordmange henvendelser om frostskader
Årets vinter har vært preget av lange kuldeperioder flere steder i landet. Som følge av dette jobber nå flere medlemmer hos Bademiljø og Comfort-Kjeden døgnet rundt med å reparere frostskadde rør. – Mange venter for lenge med å ta kontakt, mener daglig...
-
Alvorlig bekymring for svensk vann og avløp
- Det er nå en stor trussel mot Sveriges vann- og avløpssystem. Dette mener NCC, som beskriver risiko og reformforslag i en ny rapport.
-
Hellevik VVS inn i VB-kjeden
Hellevik VVS og VB melder i en felles pressemelding at Hellevik VVS inngår medlemskap i Rørleggerkjeden VB. Hellevik VVS går inn i VB som fullverdig medlem og aksjonær i kjeden.
-
Pipelife Norge styrker sin posisjon i VVS-markedet
Pipelife Norge har som mål å styrke sin posisjon i VVS-markedet, både ved videreutvikling av eksisterende VVS-systemer og utvikling av nye systemer og løsninger.
-
Olimb Rørfornying AS fortsetter veksten
Med en omsetning på mer enn 500 millioner kroner, har Olimb Rørfornying AS hatt en omsetningsvekst på gjennomsnittlig 12 - 13 prosent de siste årene.
-
Verver for økt kompetanse blant rørleggere
Rørentreprenørene Norge tilbyr nå rørleggerbedrifter som ikke er medlem i foreningen et medlemskap til halv pris det første året. Fagsjef Eli Heyerdahl Eide håper å øke medlemsmassen med 10 prosent, og dermed havne på 650 medlemsbedrifter før året er o...
-
- Bør vurdere å slå sammen fagtreffene
- At hver enkelt kjede skal arrangere egne fagtreff for sine medlemmer og foretrukne leverandører er ressurskrevende, og dermed neppe den mest effektive måten å drive på.
-
Sprek 90-åring i Drammen
En av de eldste Comfort-bedriftene i landet, Comfort Drammen Jensen Varme & Sanitær, feirer 90 år.
-
Suksess for VVS Norges nye regnskapsleverandør
- Responsen har vært meget god, melder Geir Inge Stadeløkken, prosjektleder og regnskapsfører i Meire, om regnskapsavtalen som ble inngått med VVS Norge og medlemsbedriftene i Bademiljø og Comfort.
-
Clemens Eiendom lanserer «Smarte Nabolag»
Tre år etter at Fredrikstad Energi lanserte begrepet «Smarte Nabolag» for sine energikunder utvider Clemens Eiendom AS begrepet til å omfatte teknologiaspektet, felleskapsaspektet og bærekraftaspektet.
Aktivitetskalender
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
UTSATT: Inneklimakongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: FDVkongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
NY DATO: ARCHITECT@WORK Norge
19. & 20. mai 2021. -
Bygg Reis Deg 2021
20.-23. oktober 2021 arrangeres Bygg Reis Deg messen på Norges Varemesse i Lillestrøm. -
NY DATO: Nordbygg
Det er nå også klart at Nordbygg, som skulle finne sted 20. – 23. April 2021, flyttes til 26.– 29. april 2022. -
ARCHITECT@WORK Spain
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK Italy
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK France
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK Germany
Architect meets innovations.
Aktuelle prosjekter
-
Inviterer til samspillsentreprise om ny skole og flerbrukshall
AKTUELLE PROSJEKTER: Kristiansand kommune søker totalentreprenør til samspill om ny Wilds Minne skole, i tillegg til ny flerbrukshall, Starthallen. -
Rehabiliterer Ås videregående skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken fylkeskommune søker totalentreprenør til rehabilitering av bygg G ved Ås videregående skole. -
Planlegger nye omsorgsboliger i Enebakk
AKTUELLE PROSJEKTER: Enebakk kommune søker totalentreprenør for utvidelse av omsorgsboliger ved Gaupeveien Bokollektiv. -
Søker totalentreprenør til vannprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Hammerfest kommune søker totalentreprenør til etablering av ny vannforsyning til Kvalsund sentrum, samt nytt vannbehandlingsanlegg. -
Vil oppgradere tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser entreprise for oppgradering av tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus. Utlysningen består også av noen bygningsmessige arbeider. -
Tilbyr rammeavtale på tekniske rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenlandskommunenes innkjøpsenhet (GKI) tilbyr rammeavtale innenfor tekniske rådgivertjenester. -
Oppgraderer tekniske anlegg ved Ila fengsel
AKTUELLE PROSJEKTER: Statsbygg ønsker å rehabilitere tekniske anlegg ved Ila fengsel, og utlyser nå anbudskonkurranse. -
Tilbyr rammeavtale på entreprenørtjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Bane NOR SF utlyser konkurranse om rammeavtale på entreprenørtjenester i forbindelse med prosjektet «Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen». -
Rehabiliterer Eidsvoll Verk skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Eidsvoll kommune søker totalentreprenør for tilbygg og rehabilitering av Eidsvoll Verk skole. -
Søker totalentreprenør til ny brannstasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor inviterer til konkurranse om totalentreprise for bygging av ny brannstasjon ved Bergen lufthavn Flesland. -
UiO ønsker rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Oslo (UiO) Eiendomsavdelingen inviterer til konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, inkludert vedlikehold og nyinstalleringer. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt ved STHF
AKTUELLE PROSJEKTER: Sykehuset Telemark HF (STHF) utlyser nå generalentreprise på utskifting av ventilasjon ved bygg 19, sykehuset i Skien. -
Utlyser NoDig-entreprise i Arendal
AKTUELLE PROSJEKTER: Arendal kommune ønsker å få utført cirka 220 meter strømperenovering av spillvannsledning i Monebakken. Den aktuelle ledningen ligger i Fylkesvei FV 407. -
Skal rehabilitere bofelleskap i Austvoll
AKTUELLE PROSJEKTER: Austevoll kommune søker totalentreprenør til ombygging og tilbygg ved eksisterende bofellesskap Soltun og Bjørketun på Storebø. -
Tilbyr rammeavtale på ventilasjon og inneklima
AKTUELLE PROSJEKTER: Lørenskog kommune inviterer til konkurranse om rammeavtale på ventilasjonstekniske tjenester. -
Renoverer administrasjonsbygg i Sarpsborg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune søker totalentreprenør for rehabilitering av Tune administrasjonsbygg 1.
Bransjekommentar
-
- Rørbransjen har tatt smittevern på alvor
BRANSJEKOMMENTAR: - Utviklet materiell og gode rutiner har vært en viktig bidragsyter til at medlemsbedriftene våre har kunnet opprettholde fortsatt drift under pandemien. -
Til ungdommen: - Vi trenger nye helter
KRONIKK: Det foregår et hemmelig arbeid for å sikre kritisk infrastruktur, unngå lekkasje og uønsket inntrengning. Mislykkes kampen trues viktige samfunnsverdier, liv og helse - vår måte å leve på. -
– Tjuv stjeler fra tjuv
BRANSJEKOMMENTAREN: - Kommuner konkurrerer om å være best i klassen i arbeidet for et seriøst arbeidsliv, samtidig presser de samme kommunene prisene til bunns når rørleggeren skal utføre serviceoppdrag for dem. -
- Hva skjer på Hjelset?
KRONIKK: Bravida har de siste årene bygget mange sykehus og har flere i produksjon. Vi har gjennom denne perioden sørget for å bygge kompetanse hos våre medarbeidere slik at vi kan lære av feil og forbedre oss hele tiden. -
Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger vann med god kvalitet for at det skal fungere optimalt og leve lengst mulig. Å ha kontroll på vannet er derfor et effektivt og forebyggende tiltak for alle bygg med vannbåren varme og grønne ambisjoner. -
Vi trenger nok folk for å sikre rent vann i springen
BRANSJEKOMMENTER: For å sikre rent og trygt vann til hele Norges befolkning, har kommunene et stort behov for at det utdannes og ansettes nok fagarbeidere og ingeniører på vann, avløp og miljø. -
Er tradisjonelle rørkoblinger best?
BRANSJEKOMMENTAR: Tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising, gjenging og flensing har alltid vært standarden i moderne byggeprosjekter. Men hva om det finnes en bedre løsning? -
Du bestemmer vel ikke forhandlerens pris?
BRANSJEKOMMENTAR: Vi i Konkurransetilsynet får spørsmål av typen; det er vel greit at vi som leverandør forteller forhandlere hvilke priser de må ta ved salg av våre produkter? Det er flott at aktører ber om veiledning, men svaret er nei. Det er ikke greit, det er faktisk ulovlig. -
Behov for store investeringer i vann og avløp
KRONIKK: Nye tall som Norsk Vann har fått utarbeidet viser at behovet for å investere i vann- og avløpsinfrastruktur i kommunene fortsetter å vokse. 320 milliarder kroner må til de neste 20 årene for å sikre rent vann i springen og forsvarlig rensing av avløpsvann. -
- Unngå forsinkelser og kortere levetid på rørinstallasjoner
KRONIKK: - Det kan bli dyrt hvis forsyningsrør til varme, kulde og vann blir installert feil. Men de tre vanligste feilene kan lett unngås ved å følge noen enkle huskeregler. -
- Flere burde utnytte tappevannet
VANNBÅREN VARME I LEILIGHETSBYGG: Hvorfor har ikke flere tatt i bruk tappevann til oppvarming når det betyr bedre utnyttelse av ressurser, og enklere installasjon? -
Skifte ut eller gå for rørfornying?
FAGARTIKKEL: Er vann- og avløpsrørene i borettslaget eller sameiet mer enn 30-40 år gamle, kan tiden være moden for rørfornying eller utskiftning. -
- Fjernvarme gir tonnevis av reduserte klimagassutslipp
KRONIKK: - Med enkle grep kan fjernvarme redusere tonnevis med utslipp av klimagasser på Fredrikstads byggeplasser. Det kan bidra til at kommunen oppnår sine ambisiøse klimamål. -
- Tingretten må kurses i våtrom
BRANSJEKOMMENTAR: - På andre områder i vårt samfunn fører lovbrudd til konsekvenser og sanksjoner. For våtrom gjør Tingretten unntak fra dette prinsippet. -
- Investering i effektive medarbeidere
FAGARTIKKEL: - Service på klima- og ventilasjonsanlegg gir godt arbeidsmiljø og sparer energi. En grundig inspeksjon av klimaanlegget før varmen setter inn, er en investering i effektive medarbeidere. -
- Hvorfor spare vann og måle vannforbruk i vannlandet Norge?
KRONIKK: - Svært få fokuserer på mål om bærekraftig bruk av vann. Men bør ikke flere få med dette? Selv i vannlandet Norge?
Kurs og Seminarer
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
AVLYST: Tror på suksess for VA-touren 2020
Det blir på Sørlandet Travpark utenfor Kristiansand startskuddet går for tredje runde av VA Tour Norge førstkommende torsdag. -
Varmepumpekonferansen 2020 nærmer seg
På Varmepumpekonferansen vil det bli debatter og foredrag om alt fra synlighet på nett og maks effektbehov i borettslag, til dimensjonering av brønnparker og New Green Deal for Europe. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
Fronter smarte VA-løsninger
Nå slippes hele seminarprogrammet for årets VA Tour Norge som arrangeres på fem steder i mars. Temaet er «Smarte løsninger for vannforsyning og overvann. -
Om kjønnsbalanse og sølvfargede menn på Hallingtreff 2020
Påmeldingene til Hallingtreff 2020 strømmer inn og er i begynnelsen av november allerede oppe i 170, inkludert utstillere og foredragsholdere. -
Politiske kvarter og mye fag på Hallingtreff 2020
«En bransje i endring!» blir hovedtemaet for Hallingtreff 2020, som arrangeres 13.-15.januar. Programmet er nå klart og det åpnes for påmelding fra 15.oktober. Treffet arrangeres også denne gang på Vestlia Resort på Geilo. -
Hvem skal eie vinden?
ARENDALSUKA: Vindkraft blir god butikk. Aldri før har interessen for utbygging i Norge vært større enn nå. Hvem betaler prisen og hvem skal sitte igjen med gevinsten? -
Råtner Norge på rot?
ARENDALSUKA: Det blir en topptung debatt når Rådgivende Ingeniørers Forening inviterer til diskusjon om «Norge råtner på rot» under Arendalsuka.
Produktnyheter
-
Enklere tilgang til hydrauliske beregninger for VA-bransjen
Volue og DHI inngår samarbeid for å gjøre hydrauliske beregninger enklere tilgjengelige for kundene på Gemini-porteføljen og Mike+. Begge selskapene er markedsledende softwareleverandører for VA-bransjen. -
Dia Proff leverer profesjonelle frostfrie vannslanger
Det er mange som kjenner til problemene som kommer med å frakte vann fra A til B i minusgrader. Dia Proff Norge AS leverer profesjonelle frostfrie vannslanger som i all sin enkelhet løser dette problemet. -
Høiax lanserer prefabrikkerte fordelerskap
Høiax har utvidet kapasiteten med en ytterligere produksjonslinje for ferdig monterte fordelerskap i fabrikken på Lisleby i Fredrikstad. -
Water Throne – ikke som andre toalett
Med muligheter for å oppgradere toalettet med LED lys og høyttaler fra BOSE, har Water Throne fått mye oppmerksomhet i Tyskland, Sveits, Østerrike, Storbritannia. Nå også i Norge. -
GROHE lanserer en ny digital plattform
Den 16. mars lanserer GROHE en helt ny digital plattform, GROHE X, som vil gi et innblikk i merkevarens strategier og produktnyheter. -
Xylem lanserer skybasert overvåkingstjeneste
Avensor, det skybaserte overvåkningssystemet, sender ytelsesdata fra pumpestasjoner i sanntid direkte til operatørenes telefon eller PC. -
Bærekraftige vernesko
Würth MODYF Vernesko EcoFresh S1P -
Lys opp badet i mørke stunder
Lys spiller en essensiell rolle på badet. Når man skal velge lyskilder til baderommet er det derfor en god idé å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver generell belysning, aksentbelysning, funksjonelt lys eller en kombinasjon. -
EPIC – En storslått nyhet fra Gustavsberg
EPIC er Gustavsbergs nye serie med kraner for både baderom og kjøkken. Med sin flotte skandinaviske design er dette produkter som skaper inntrykk – som en episk naturopplevelse. Velg mellom blank krom, børstet messing eller matt svart. -
Lanserer nye PP-støttehylser
Conex Bänninger lanserer nye PP-støttehylser for stabil installasjon med Conex Compressions koblinger, ved bruk av PEX-rør. -
Valg av verneklær kan utgjøre forskjellen på liv eller død
Jobber du i omgivelser der du kan bli utsatt for en lysbue, risikerer du stor fare. Høye energinivå omdannes til sterk varme – i noen tilfeller opp til 3000 °C. -
Folksam anerkjenner aroTHERM plus
Det svenske forsikringsselskapet Folksam utførte for kort tid siden en stor test av varmepumper. I testen oppnår Vaillants luft til vann varmepumpe, aroTHERM plus, utmerkelsen «Godt valg». -
Roth lanserer nye BIM-designfiler
Roths nye omfangsrike bibliotek med BIM-modeller, i høy kvalitet via MagiCAD Cloud, gjør det mulig å skape brukerdefinerte tegninger med høy nøyaktighet og systemintelligens til bruk gjennom bygningens livssyklus. -
Termisk overvåking fra Elma Instruments
Elma Instruments er FLIR masterdistributør i Danmark, Sverige og Norge. Bedriften leverer nå i tillegg hele FLIR Thermal Security produktserien. -
Vil bedre kommunikasjonen på byggeplass
24onoff lanserer nå en ny kommunikasjonsløsning for håndverkere og tar neste skritt i å akselerere digitaliseringen i byggebransjen. -
Varmepumper fra Wilfa får 7 års garanti
- For å bidra til større forutsigbarhet for alle som kjøper våre produkter og samtidig bidra til et mer bærekraftig forbruk, får nå alle våre varmepumper 7 års garanti.
Nyttekjøretøy
-
Ford utvikler egne lyspanel for å gjøre veiarbeid tryggere
Hvert år blir veiarbeidere som jobber langs europeiske veier skadet eller drept. Nå har Ford utviklet et eget avansert lysende panel som skal gjøre bilene og veiarbeiderne tryggere og synligere langs veien på mørke kvelder. -
Ford Transit utmerker seg i Euro NCAP-test
Ford Transit 2T og Transit Custom er to av varebilene med best aktiv sikkerhet på det europeiske markedet. Det viser en stortest av en rekke populære varebiler i Europa foretatt av det uavhengige kollisjonstestprogrammet Euro NCAP. -
Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsak
Mandag 23. november justerer Enova det populære støttetilbudet for innkjøp av elektriske varebiler. Støttesatser tilpasset hver bilmodell skal gi et mer rettferdig, robust og effektivt virkemiddel i den grønne omstillingen av næringstransporten. -
Bedre arbeidsmiljø med riktig belysning året rundt
Vi nærmer oss vinteren og det blir mørkere ute. Det gjør det ekstra viktig å sørge for tilstrekkelig belysning når du arbeider fra bilen, ellers risikerer du å gå på kompromiss med sikkerheten i varebilen din. -
Introduserer automatisk el-modus
Nå kommer nye Ford Transit Custom ladbar hybrid med såkalt geofencing-teknologi som automatisk bytter om til utslippsfri elektrisk fremdrift når varebilen for eksempel kjører inn i storbyer med lavutslippssoner. -
Fords nyttekjøretøy med nettilkobling som standard
Nå innfører Ford internettilkobling som standardutstyr på de aller fleste av sine nyttekjøretøy. -
Ford lanserer nye Trail og Active-varianter
Ford lanserer to nye robuste og ekstra hardføre Trail og Active-varianter av sine Transit-modeller. De kan bestilles allerede nå, med levering på sensommeren. -
IVECO leverer første biogassbil til Mesta
IVECO har siden 1984 vært leverandør til Mesta. Nå leverer de for første gang en Daily biogassbil som primært skal brukes til vask av tuneller i Oslo Kommune. -
Utslippsfri fra dør til dør
Opel fortsetter med sin elektrifisering, nå også på varebilsiden. Nye Opel Vivaro-e får en rekkevidde på inntil 330 kilometer og leveres i tre ulike lengder. -
Stemningsbelysning gir bedre rekkevidde
Ulike farger på innvendig belysning skal spare strøm for Fords nye helelektriske minibusskonsept Transit Smart Energy Concept. -
Nå kommer elektriske varebiler fra Opel
Elektrifiseringen av Opel fortsetter. Fra 2020 blir Opel Vivaro tilgjengelig som elbil med lang rekkevidde. -
Omstilling i Bertel O. Steen
Bilbransjen er inne i sin største endringsfase siden Bertel O. Steen startet med bilimport i 1907. – Det krever en kraftfull omstilling for å rigge oss for fremtiden. Det er nødvendig for å kunne fortsette den transformasjonen av konsernet som vi er inne i, sier konsernsjef Bjørn Maarud i Bertel O. Steen. -
Lanserer elektriske Maxus varebil
Importøren RSA er nå godt i gang med lanseringen av nye Maxus elektrisk varebil i Norge. -
Nye Transporter 6.1 debuterer på «Bauma 2019»
Etter verdenspremieren på Multivan 6.1 i februar, viser nå Volkswagen Nyttekjøretøy for første gang frem den nye Transporter 6.1. Det skjer på «Bauma 2019» i München. -
Ford nyttekjøretøy elektrifiseres
Fords flåte av nyttekjøretøy skal elektrifiseres. Nylig ble en helelektrisk 2-tonns Transit presentert. -
Ford tester nytt transportsystem
Ford tester et skybasert transportsystem med varebiler, sykkelbud og bud til fots for å levere pakker. Bilprodusenten forventer en kraftig økning i leveringseffektiviteten, færre køer og bedret miljø i urbane strøk.