Investerer millioner i smarte byer

 
Investerer millioner i smarte byerIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Teknologiselskapet F5 IT, i samarbeid med Innovasjon Norge, energikonsernet Lyse og Gjesdal kommune, skal utvikle nye løsninger for fremtidens byer og tettsteder. Man har nå startet et større prosjekt for å gjøre livet i norske byer og tettsteder mer bærekraftig og bedre for innbyggerne.

- Gjesdal kommune, med sine vel 11.000 innbyggere, har jobbet for å «bli smartere» på mange plan i mange år, og dette er på mange måter en kuliminering av initiativene, sier rådmann Knut Underbakke. 

Han får støtte av daglig leder i F5 IT, Trond Furenes.

- Gjesdal er en typisk norsk kommune og utfordringene her er representative både for større og mindre kommuner. Vi ønsker å utvikle løsninger som enkelt kan replikeres i andre kommuner – både nasjonalt og internasjonalt. I så måte finnes det flere Gjesdaler i Europa enn Londoner, sier Furenes.

- Lyse er den industrielle aktøren i Triangulum-prosjektet, hvor Stavanger er eneste norske Smart City fyrtårnby i EU sitt Horisont2020 program. For oss er det viktig å kunne bidra til at løsninger for Smarte byer kan utvikles og brukes lokalt både fordi det skal gi nyttige tjenester for innbyggerne, men også for å øke andelen av nye kunnskapsbaserte arbeidsplasser i vår region.  Energi og IKT-infrastruktur er sentrale satsingsområder både for Lyse og smarte byer og lokalsamfunn. I tillegg har vi vært delaktive i etableringen av Nordic Edge Expo, noe som gjør at regionen allerede har et SmartCity-fokus,  sier Dagfinn Wåge, leder av FoU Innovasjon i Lyse AS. 

Dette er et innovasjonsprosjekt som akkurat har startet, og alle tjenester som skal inngå er enda ikke fastsatt, men noen nøkkelområder vet de inngår i leveransen:

• Plattform for IOT – tingenes internett – og alt annet som skal kobles sammen i en smart kommune. Dette muliggjør analyser, beslutningsstøtte, maskin læring og rapportering. Sammen med dette følger et dashboard med live status og statistikk for byen.  

• Innbyggerkommunikasjon. Enkel måte for innbyggeren å kommunisere med kommunen sin, uavhengig av fagfelt.

• City wifi. Både for publikums del og som infrastruktur for fremtidens «ting» som skal på internett.

• Responssenter for monitorering og drift av den smarte byen

• Bygg – bygg bruker mye energi, og løsningen som leveres bidrar til å redusere dette. I tillegg sørger løsningen for å integrere nærmere 70 bygg/fagsystemer, og samordne alarmer og hendelser.

• Digital guide – kobling mot offentlige tilbud, kultur og turisme.

• Mobilitet og parkering

- Det er viktig å påpeke at vi bygger en åpen løsning, og vi gjør det sammen med globale aktører for å kunne skalere opp. Dette åpner også for andre leverandører – både nisjeleverandører og såkalte konkurrenter som jobber med tjenester inn mot byer og tettsteder. Vi ønsker å bygge et økosystem, og da vil lokal innovasjon være en driver for oss inn i nye markeder, sier Trond Furenes i F5 IT.

Flere andre kommuner har allerede vist interesse for løsningen, og de jobber også for å hente inn enda flere underleverandører.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår