Ivareta fuktsikkerheten ved prosjektering og utførelse

 
Ivareta fuktsikkerheten ved prosjektering og utførelseIllustrasjonsbilde: Getty Images
De fleste byggskadene som behandles av SINTEF er vann- og fuktskader. En mye brukt anvisning i Byggforskserien om hvordan man kan ivareta fuktsikkerheten i byggeprosjekter er nå oppdatert.

Byggforskserien 474.511 Vurdering av fuktsikkerhet. Kontrollpunkter inneholder kontrollpunkter både for overordnede hensyn og ulike bygningsdeler, herunder tak og terrasser, yttervegg og konstruksjoner mot grunnen.

Kontrollpunktene er oppdatert med nye løsninger som massivtre, moduler og elementer. I byggeprosjekter kan man innarbeide kontrollpunktene i sjekklister eller kontrollplaner.

Hovedregler for prosjektering og utførelse
Kontrollpunktene i den oppdaterte anvisningen kan være en hjelp til å oppnå god sikkerhet mot fuktskader og følge fem hovedregler:

• Begrens tilførselen av fukt utenfra (regn, slagregn, snøinndrev, fukt i grunnen).

• Begrens tilførselen av fukt innenfra (vanndamp ved luftlekkasjer eller diffusjon, vann fra installasjoner eller fuktbelastede rom).

• Begrens og kontroller byggfukten (byggematerialenes fuktinnhold både ved mottak på byggeplass og ved lukking av konstruksjonen).

• Gi konstruksjonene god uttørkingsevne.

Hvis ikke de overnevnte punktene er tilstrekkelig, bruk materialer som tåler høy fuktighet.

Anvisningen kan være et hjelpemiddel for å hindre byggskader, ivareta helse og oppfylle minimumskravene til fuktsikring av bygninger i gjeldende byggteknisk forskrift. Målgruppa er tiltakshavere, prosjekterende, utførende og ansvarlig kontrollerende.

Om værbeskyttelse under bygging, se Byggforskserien 503.415.

Fuktkilder i en bygning. For høyt fuktinnhold kan direkte eller indirekte forårsake fuktskader eller problemer. Anvisningen kan være et hjelpemiddel for å hindre byggskader, ivareta helse og oppfylle minimumskravene til fuktsikring av bygninger i gjeldende byggteknisk forskrift. Ill.: SINTEF

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår