Jakter vannlekkasjer fra 800 meters høyde

 
Jakter vannlekkasjer fra 800 meters høydeFoto: Fortum Värme
I løpet av seks netter, fram mot årsskiftet, vil et fly fotografere fjernvarmenettet med termokamera, for å finne skjulte, underjordiske lekkasjer i Stockholmsområdet.

– Disse flygningene er viktige. Gjennom et 1.5 millimeter stort hull lekker det i løpet av et år varmtvannsmengder som tilsvarer årsbehovet for oppvarming av 15 leiligheter. Dette er sløseri og en unødig miljøbelastning, selv om vi produserer varmen med nesten 90 prosent fornybar energi. Vi kan faktisk oppdage små underjordiske lekkasjer fra 800 meters høyde, som er usynlig fra gatenivå, sier Kenneth Djärv, gruppesjef, ledningsvedlikehold hos Fortum Värme.

Med denne teknikken, som i utgangspunktet er en militær teknologi, tar det bare seks netter å dokumentere hele Fortum Värmes ledningsnett. Rørlengden tilsvarer strekningen Stockholm-Madrid. Deretter skal resultatene analyseres.

Første gang disse flyvningene ble gjort, resulterte det i at mer enn 7000 bilder måtte gjennomgås, men i dag er volumene nede på et par hundre, og minsker for hvert år.

Systemet som det Linköpingsbaserte foretaket Termisk Systemteknik tilbyr, har lært seg å kjenne igjen hvordan lekkasjer ser ut, og sorterer derfor bort andre varmepunkter. I fjor identifiserte man totalt 50 varmepunkter med en eller annen form for problem.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår