Jubilant som vil ha alt på det tørre

 
Jubilant som vil ha alt på det tørreBildet: Sentrale personer under markeringen av 25 år med Byggenæringens Våtromnorm, BVN. Fra venstre, forskningssjef Lars-Erik Fiskum i Sintef Community, fagsjef Bjørn Grimsrud i FFV, Arne Nesje, første sekretær i FFV, daglig leder Cato Karlsen i FFV, Oddvar Stensrød tidligere sousjef skade i Gjensidige Forsikring og Ole Larmerud, tidligere teknisk direktør i Rørentreprenørene Norge. Foto: Odd Borgestrand
Det ble en jubileumsfeiring med sterkt fokus på fag da Fagrådet for våtrom og Sintef Community markerte 25 år med Våtromsnormen, en norm som i dag driftes og utvikles av SINTEF og Fagrådet for Våtrom.

Av Odd Borgestrand

På en jubileumsdag ble det understreket av både fagsjef Bjørn Grimsrud i FFV og forskningssjef Lars-Erik Fiskum i Sintef at samarbeidet i dag fungerer meget godt. Historien viser at det ikke alltid har vært slik.

Det var en periode med dårlig samarbeidsklima og nærmest «krig» om eierskapet til våtromsnormen.  Under en jubileumsfeiring ble tidligere konflikterter om eierskap forbigått i stillhet. Sintef og Fagrådet for våtrom ønsket å feire 25 års jubileet sammen med kunder, medlemmer og samarbeidspartnere, og inviterte derfor til jubileumsseminar i Oslo i dag, hvor 150 bransjefolk takket ja til invitasjonen.

Fagrådet for våtrom er svært opptatt av å ha sitt på det tørre. Den ideelle oppgave er å fremme det optimale våtrom. Det skal skje gjennom bruk og videreutvikling av Byggebransjens våtromsnorm (BVN). Det betyr bedre materialdokumentasjonen, god registrering av produkter og utstyr og ikke minst utdanning av prosjekterende, utførende og kontrollerende ledd. Fagrådet vil også ha fokus på stimulering av forsknings- og utviklingsarbeid og en bred informasjonsvirksomhet. Selve normen utgis nå i elektronisk versjon som oppdateres to ganger i året.

Ole Larmerud er rørbransjens grand old man med over 40 års fartstid, og fikk i oppgave å gå gjennom normens unnfangelse og fødsel, som han selv var en aktiv del av. Det første møtet i fagrådet ble avholdt 23.januar 1992. Da ble det tegnet en samarbeidsavtale mellom bygghåndverks-organisasjonene, materialleverandørene, utstyrsleverandørene, Byggforskningsinstituttet og Sintef. Ole Larmerud ble valg som leder for rådet, med Arne Nesje som sekretær. Fra den første tiden trakk Larmerud fram personer som Oddvar Stensrød i Gjensidige Kjell Dragseth fra Oslo Vann og avløp i tillegg til Lars-Erik Fiskum.

Fagrådet hadde et tvilsomt farskap, mente Larmerud. Blant mange kandidater var Larmerud selv i tillegg til Tor Backe, tidligere administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge og Oddvar Stensrød i Gjensidige Forsikring. En rekke andre personer ble også nevnt, og Larmerud mente det var en flott gjeng som la grunnlaget for det som skulle bli våtromsnormen. 

Første eksemplar av normen kom i 1992, der visjonen var at det skulle bli slutt på alt av fuktskader i norske våtrom. Dermed ble selskapet «Våtromseksperten» født, et selskap som kjørte fram VVS-aktørene. Dermed ble det noe støy, siden andre deler av verdikjeden ble satt på sidelinjen.
Den offisielle Våtromsnormen, slik vi kjenner den i dag ble etablert i 1994.

Våtromsnormen har gjennom 25 år tolket krav som myndighetene har gitt gjennom regelverket og vist løsninger og spesifikasjoner som oppfyller kravene. I løpet av disse årene mener Fagrådet for våtrom og Sintef Community at Våtromsnormen har opparbeidet seg en sterk posisjon med høy kjennskap, både i byggenæringen og blant folk flest. Den påstanden ble delvis tilbakevist av inviterte foredragsholdere i dag.

Takstmann Arne Hansen, som driver Vinger Takst og Byggvurdering AS i Kongsvinger, har lang erfaring med våtrom. Han har vært sentral i utarbeidelsen av våtromsnormen, men er skuffet over hvor få bedrifter som benytter seg av normen. 
- Mange håndverkere mener BVN blir for omfattende og fordyrende. BVN er dessuten fortsatt bare en norm og håndverkere gjemmer seg bak TEK 10 eller TEK 17.  Det er manglende kompetanse blant de som godkjenner bad, rett og slett fordi de aldri har prosjektert et bad, men kun utført. Mange forstår ikke sammenhengen mellom rammebetingelser og offentlige krav, sa Hansen blant annet under jubileumsseminaret.

I tillegg til faglig påfyll var det selvsagt også jubileumskake og tid for mingling under den «tørre jubileumsfeiringen». 

Mer fra markeringen i neste utgave av VVS aktuelt.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår