Kjemper for rørleggerfaget

 
Kjemper for rørleggerfagetBildet: Fagsjef i RørNorge, Eli Hermine Heyerdahl Eide er prosjektleder for «BliRørlegger» og for mange også kjent som styreleder i Ingeborg-nettverket. Foto: Ilja Hendel/RørNorge
- Interessen for å bli rørlegger har aldri vært høyere enn nå. Pandemien har ikke lagt noen demper på rekrutteringen, heller tvert imot.

Av Odd Borgestrand 

Det sier fagsjef i RørNorge, Eli Hermine Heyerdahl Eide. Hun er prosjektleder for «BliRørlegger», fagsjef energi og miljø og for mange også kjent som styreleder i Ingeborg-nettverket. 

- Halvparten av alle registrerte lærlinger er enten voksenlærlinger eller kommer direkte fra VG1. Det betyr at mange ønsker et praktisk yrke i de usikre tidene vi nå lever i. Bransjen har formidlet positive signaler ut i arbeidsmarkedet. De aller fleste bedriftene har levert gode resultater, og her er lærlinger varmt velkommen. Det er moro å kjempe for rørleggerfaget og den viktigste rekrutteringsplattformen er nettopp «BliRørlegger», mener Eli. 

Annerledes-årene 

2020 og 2021 ble annerledes-årene også i rekrutteringsarbeidet for RørNorge. De regionale opplæringskontorene har vanligvis vært aktive deltakere på yrkesmessene rundt om i landet, men under pandemien har det vært annerledes. Det ble også vanskelig med direkte kontakt med ungdomsskoler og videregående skoler.  
- Derfor ble det etablert en digital messestand, som er ganske unik innen bygg og anlegg i Norge. Her kan interesserte få svar på en rekke sentrale spørsmål. Vi stilte også opp på den digitale messa på utdanning.no, og her fikk vi 45.000 visninger på vår lille promo-film om rørleggerfaget. Her hadde vi et godt samarbeid med våre regionale opplæringskontorer, noe som gjorde at vi nådde langt ut med vårt budskap, sier en engasjert prosjektleder.  

- Alle som har gått i lære vet at undervisningen på videregående kun gir basiskunnskap. Vi har utarbeidet et e-læringsprogram som er tilgjengelig for våre lærlinger, uansett hvor de bor. Opplæringskontorene tar også teorien et steg videre i sin lærlingeskole. Derfor er det viktig med lokal tilstedeværelse, men det er først når du får praktisk innføring at du vet hva dette faget handler om, understreker Eli.   
 
Viktig å beholde fagfolkene 

For noen år siden ble det foretatt beregninger på at Norge trengte 4.500 rørleggere fram til 2035. Så langt har RørNorge rekruttert 1.500 av de 4500.  Ingen har imidlertid oversikt over frafallet av rørleggere. Eli mener derfor det er viktig å sette inn ressurser for å beholde rørleggere over lang tid, slik at de gjennom erfaring også hever den generelle kompetansen.  
- Vi har mye å hente på å beholde rørleggere med lang yrkeserfaring, sier hun, og kommer med følgende illustrasjon: 

- Det var en økonom i en bedrift som var bekymret over kostnaden med etterutdanning av sine ansatte. Han fryktet at mange sluttet når de økte kompetansen og dermed ble ettertraktet i markedet. Da sa bedriftslederen at han var mer bekymret om ansatte fortsatte uten å få faglig påfyll. Her mener jeg rørbransjen går foran i norsk byggebransje. Vi ønsker å tilføre kompetanse til våre medarbeidere og satse på livslang læring. Det er alltid spennende og morsomt å lære noe nytt, og det øker også trivselen i jobben, mener Eli. 
 
Fortsatt lav kvinne-andel 

Ingeborg-nettverket er også en rekrutteringsarena, spesielt rettet inn mot kvinner og jenter.  
- Dette arbeidet går altfor tregt.  I 2016, da Ingeborg-nettverket startet opp, var kvinneandelen i rørbransjen på 1,54 prosent. I 2020 var kvinneandelen på 1,85 prosent. Det er selvfølgelig ikke godt nok. Nå håper jeg det snart løsner, sier Eli. 
- Andelen kvinner som nå søker VG2 er økt med 85 prosent, men det blir høye prosenter når tallgrunnlaget er tynt. Tallene viser at vi har gått fra 34 til 63 søkere, men det er for lite. Mange ledere i bransjen mener det er viktig å rekruttere jenter, men for meg er ikke kjønnsbalanse alene avgjørende. Jeg er mer opptatt av at så mange skal søke seg til rør at det blir kamp om skoleplassene. Vårt fag er i endring, og det holder ikke lenger bare å være en dyktig praktiker om du er gutt eller jente. Vi trenger ungdom som kan samarbeide tett med andre aktører innen bygg, og som kan håndtere de økte kravene til dokumentasjon og mer komplekse bygg, sier hun.    

Holdninger - ikke penger 

Hun vil også avlive en myte. 
- Mange tror at RørNorge bruker store ressurser på rekruttering av kvinner, men det stemmer ikke. En av årsakene til at vi startet Ingeborg-nettverket var uttalelser fra mange som gjerne ønsket kvinner inn i bedriftene sine, men det ble hele tiden snakket om at det ikke var penger til dette arbeidet. Jeg har vært overbevist om at dette ikke handler om penger, men hva vi har fokus på. Et eksempel på endret fokus er bildebruken i markedsføring av yrket, enten det gjelder oss i RørNorge, i kjedene eller i andre bedrifter. Kvinner er blitt langt mer synlig nå enn da vi startet vårt nettverk, og det koster ingenting. Etablering av «RørAmbassadørene» er også et indirekte resultat av pandemien. Ambassadørene skal representere et mangfold av bransjens lærlinger og unge rørleggere. Våre RørAmbassadører er både voksne lærlinger og unge rørleggere, og de snakker samme språk som de unge vi ønsker å rekruttere, understreker hun. 

Bildet: - Mange ledere i bransjen mener det er viktig å rekruttere jenter, men for meg er ikke kjønnsbalanse alene avgjørende, sier fagsjef i RørNorge, Eli Hermine Heyerdahl Eide. Illustrasjonsbilde: Rørentreprenørene Norge

Attraktiv og mulig

- Disse viser at veien til en rørleggerutdanning via læretid i bedrift og fagteori i opplæringskontor både er attraktiv og mulig. Dette takket være bransjens gode tilbud om e-læring og fagteori i løpet av læretiden, sier Eli.  
Hun syns det er flott at flere av RørNorges medlemsbedrifter ønsker å ha en RørAmbassadør i sin bedrift. Hun syns også det er også morsomt å registrere at mye av kommunikasjonen mellom ambassadørene og ungdommer ute i samfunnet foregår via Snapchat.  

– I tillegg til å tydelig ta samfunnsansvar ved å rekruttere til faget, gjør de seg mer synlig i lokalmiljøet og engasjementet vitner om at de er fremoverlente og attraktive arbeidsgivere. Parallelt med rekrutteringsarbeidet må vi gjøre noen tydelige grep når det gjelder å ta inn enda flere lærlinger. Om halvparten av våre medlemsbedrifter tar inn en lærling til, vil rørbransjen snart klare å dekke etterspørselen etter kompetente fagarbeidere, sier Eli til slutt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår