Klart for Healthy Buidlings 2021-Europe

 
Klart for Healthy Buidlings 2021-EuropeBildet: - For folk som arbeider med VVS, bør det være mye å velge i, under konferansen Healthy Buidlings 2021-Europe, mener seniorforsker Sverre B. Holøs, SINTEF Community.
Den digitale konferansen Healthy Buidlings 2021-Europe arrangeres 21.- 23 juni 2021.

- Det er ikke for sent å melde seg på for å få tilgangen til en stor buffet med faglig innhold. Her bør det være rikelig av både appetittvekkere for områder man kanskje ikke kjenner så mye til, hovedretter i form av fordypning i eget felt og dessert i form av inspirerende plenumsforedrag, sier Sverre B. Holøs, seniorforsker, bygninger og installasjoner, SINTEF Community.

- Og forhåpentlig blir det mange muligheter til mingling og fordøyelse mellom øktene hvis man tar seg tid til å oppsøke de ulike pauserommene, sier Holøs videre.

Ny eller pågående forskning

Programmet inneholder plenumsforedrag, presentasjoner og seminarer, symposier og workshops. Plenumsforedragene er 45 minutters forelesninger der programkomiteen har bedt nøye utvalgte forskere om å gi en oversikt over et viktig tema. 
- Temaene i år dreier seg om smitte (2 forskjellige), CO2-grenseverdi, hvordan vi reagerer på temperaturforhold, kjemien innendørs og snille og slemme mikroorganismer innendørs. Her forventer vi at høydepunktene vil komme tett. Presentasjonene – det er omtrent 140 stykker – tar utgangspunkt i originale artikler som ulike forskere har sendt inn og fått fagfellevurdert. De handler derfor om veldig mange ulike temaer der fellesnevneren er ny eller pågående forskning relatert til inneklima, sier Holøs.

LES MER, OG MELD DEG PÅ HER
 
Forhåndsinnspilt

Presentasjonene er på 10 eller 3 minutter, som er nok til å få fram høydepunktene og la tilhørerne finne ut om de ønsker å studere artikkelen nærmere eller ta kontakt med forskeren. 
- En fordel med at pandemien tvang oss over i et digitalt format, er at presentasjonene er forhåndsinnspilt. Da kan man – uten å være uhøflig – droppe en presentasjon halvveis, hvis man finner at dette ikke var interessant, og man har også stor frihet til å spille av presentasjoner når det passer en selv.  Erfaringsmessig er det ikke alt som er like relevant som man tror ut fra overskriften, så dette gjør det mulig å være effektiv. Det er også mulig å skrive inn spørsmål til paper og presentasjon, og hver sesjon har satt av tid til spørsmål og diskusjon til de presenterte arbeidene. 
Til slutt har vi verksteder og symposier, som er 90 minutter som er satt av til å belyse og diskutere et spesielt tema, sier Sverre Holøs.
For folk som arbeider med VVS, bør det dessuten være mye å velge i, mener han.

Inneklima og fukt

– Utfordringen er sannsynligvis at det kan bli litt for mye, men plenumsforedraget til Pawel Wargocki på tirsdag er helt opplagt noe man vil få med seg. Litt avhengig av interessefelt vil det være interessant å delta på workshops om ventilasjonsrate i bygninger (273), luftrensning (334), Inneklimakriterier verden rundt (208), REHVAs guidebook for brukerrettet ventilasjon (313), Legionella i bygninger (241), Ultrafine partikler (217) og inneklimakriterier i standard 16798 (331)   - eller hva med et minikurs om sporgassmålinger (168), spør Holøs. 
Mange er opptatt av fukt i bygninger, og også bør kunne finne mye av interesse. Det blir blant annet presentert undersøkelser av muggvekst på betong, mugg i halmhus – begge i sesjon 7. Det blir også en hel workshop om analyser av støv.
Beskyttelse mot COVID kan man lære mye om i plenumsforedragene til Yuguo Li og Jelena Srebric, workshop om COVID-smitte (330) og risikokalkulatorer (114).  COVID-19 håper vi jo nå å se enden på, men bakterier som er mer eller mindre antibiotikaresistente kommer antakelig til å være et problem som bare blir viktigere. Da er det interessant å se på hva man kan gjøre med ventilasjon og andre teknisk tiltak for å redusere problemene. Symposiet "Towards zero infection in health institutions"  (320) tar opp akkurat dette.

Sopp-DNA i barnehager

- For de som arbeider med praktisk inneklimaarbeid vil det nok kjennes obligatorisk å få med seg plenumsforedraget til Richard De Dear om termisk inneklima, sesjon 11 om inneklimarelaterte symptomer og workshop om hvordan man kan tolke og bruke klager og symptomer i praktisk inneklimaarbeid. Betydningen – på godt og vondt – av mikroorganismer rundt oss, lærer vi stadig mer om.  Randi Bertelsen arrangerer workshop (292 ), om hva som bestemmer hvilke bakterier vi finner innendørs, og Eva Lena Fjed Estensmo presenterer sine funn om sopp-DNA i norske barnehager (i sesjon 7). Martin Täubel fra det finske folkehelseinstituttet avslutter hele konferansen med et plenumsforedrag om helsefremmende mikroorganismer – krabbende babyroboter, mikrobetransplantasjon eller en tur i parken. Det må jo bli bra, sier seniorforskeren avslutningsvis.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår