Kommunen overtar private stikkledninger

 
Kommunen overtar private stikkledningerIllustrasjonsbilde
14.06.12: Stavanger kommune har bestemt seg for å ta over ansvaret for 25 mil med stikkledninger inn til private eiendommer.
14.06.12: Stavanger kommune har bestemt seg for å ta over ansvaret for 25 mil med stikkledninger inn til private eiendommer.
Ansvarsovertakelsen omfatter reparasjon og vedlikehold av stikkledningene fra hovedledningen i gata og inn til eiendomsgrensen. Derfra og inn til huset er 33.000 huseiere i Stavanger fortsatt ansvarlig for vann- og avløpsrørene. I snitt handler det om åtte meter rør per eiendom.
I Prinsens gate gjør kommunen prosjektet forståelig for folk flest. Kloakkledninger markeres med brunt oppå asfalten, vannledningene med blått, melder Aftenbladet.

Hvorfor?
Det er mye mer krevende og komplisert å reparere en stikkledning under veien i dag enn det var tidligere. I dag er bakken full av kabler for telefon, bredbånd, strøm med høy og lav spenning, samt gassledninger og gjerne rør for fjernvarme og kjøling. Da blir det litt av en jobb for en huseier hvis kloakkledningen tar kvelden helt underst i grøften.
– I verste fall snakker vi om kostnader ved et ledningsbrudd på hundretusener av kroner. Jeg kan vanskelig tenke meg at noen kommer under 50.000 kroner hvis uhellet skulle være ute, sier seksjonsleder Harald Bergsagel i avdeling for vann og avløp.

Joar Jørum i Prinsens gate er svært fornøyd med at kommunen etter ferien går løs på ledningsnettet i nettopp hans gate, der ledningene er nærmere 100 år gamle.
– Det trengs. Jeg har opptak av hvordan det ser ut i vannledningen. Derfor er jeg nøye med å filtrere drikkevannet mitt, sier Jørum.

Flere fordeler
Kommunen får også en enklere jobb ved å ta ansvar for alle stikkledningene i de offentlige gatene og veiene. Skal man tro forhåndsløftene, vil det føre til raskere reparasjon av feil, færre lekkasjer og bedre tilsyn med stikkledningene. Dette igjen reduserer også faren for forurensing av drikkevannet.
I Norge er Stavanger første kommune som overtar eierskapet av og ansvaret for private stikkledninger i offentlige gater og veier.
– I utlandet er dette vanligere, blant annet i Tyskland og Sverige. Vi tror at mange kommuner her i landet vil følge etter oss, sier vann- og avløpssjef Jarle Furre.

Mer i gebyr
Kommunen har imidlertid ikke tenkt å ta regningen. Økte kostnader vil måtte dekkes inn, enten gjennom økte gebyrer eller at kommunen tryller fram midler fra andre områder.
– Skal alt dekkes via gebyrer vil det bety en økt kostnad per år på 150 kroner for en enebolig på 120 kvadrat, sier Bergsagel.
Dersom noen av en eller annen grunn skulle ønske fortsatt å eie stikkledningen under offentlig gate og vei, og med det sitte med alt ansvaret for vedlikehold og eventuelle reparasjoner selv, kan de reservere seg mot at kommunen overtar.

– Før ferien får alle de 33.000 huseierne i Stavanger kommune et brev om hva vi har tenkt å gjøre, og om mulighete til å reservere seg. Jeg har mest lyst til å bruke et reklameuttrykk: Smil, du har gjort en god deal, sier Jarle Furre.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår