Kompetansemangel i alle ledd

 
Kompetansemangel i alle leddBildet: – Vi har dårlig tradisjon på å snakke sammen. Kravet til samordning er fraværende i regelverket og kvalitetssikring blir stort sett overlatt til de som utfører oppdraget, sa fagsjef i Fagrådet for Våtrom, Bjørn Grimsrud, under dagens vannskadekonferanse i Borgå i Finland. (Foto: Odd Borgestrand)
Fagsjef Bjørn Grimsrud i Fagrådet for Våtrom tegnet et dystert bilde av situasjonen innen norsk byggenæring under den nordiske vannskadekonferansen i Borgå i Finland i dag. Hvert år moderniseres om lag 200.000 våtrom i Norge, og vannskader oppstår i opp mot 40.000 av dem som følge av kompetansemangel i alle ledd.

Av Odd Borgestrand,
Borgå, Finland

Overdirektør i det finske Miljøministeriet, Helena Säteri, åpnet konferanse der hun beklaget at det var så stor deltakelse på årets konferanse. 140 fagfolk er samlet til årets konferanse.

– Vi bruker mye energi på utfordringer som burde vært løst for lenge siden. Nå må vi stille oss spørsmålet om hva vi gjør feil. Vi må finne smartere måter å løse utfordringene på og ikke bare lete etter syndebukker blant utførende. Jeg tror det er systemfeil vi må jakte på, særlig når politikerne våre vil ha færre normer og mindre kontroll, så den finske overdirektøren.
Vi har brukt for lang tid på å avklare skadeproblematikken, og nå må vi finne de gode løsningene, var Helena Säteri sin oppfordring.

Hovedårsakene til byggefeil er manglende kompetanse hos kunde, hos prosjekterende og hos utførende.  Samarbeid mellom fag er totalt fraværende. Det resulterer i feil fall til sluk, konstruksjonsløsninger og feil bruk av produkter.
I Norge prosjekteres det minst mulig, og mest mulig overlates til montørene ute på byggeplassen. Det går svært ofte galt. Rørleggere har ingen lang tradisjon for å lese monteringsanvisninger.
Mangel på kommunikasjon mellom de ulike aktørene på en byggeplass er også en stor utfordring, sa Grimsrud.

– Vi har dårlig tradisjon på å snakke sammen. Kravet til samordning er fraværende i regelverket og kvalitetssikring blir stort sett overlatt til de som utfører oppdraget. Norsk byggebransje benytter seg sjelden av sjekklister. Lister blir gjerne fyllt ut når dokumentasjon skal leveres byggherre. Slik kan det ikke fortsette, mente Grimsrud.

Under samlingen i Finland inviterte FFV til et tettere faglig samarbeid. Grimsrud mener det er behov for et faglig forum der man kan diskutere seg fram til gode nordiske fellesløsninger for å få ned skadeprosenten.
– Vi har mye felles byggeskikk, vi har en lang felles historie og vi har en rekke felles problemstillinger. Det nordiske fellesskapet er sterkt på en rekke norske byggeplasser i dag. Derfor bør vi sammen tenke nøye gjennom konstruksjonsløsninger, krav til produkter og ikke minst diskutere felles kompetansekrav, sa Grimsrud.

På plussiden trakk fagsjefen fram våtromsnormen som er et sett med gode anvisninger for planlegging og bygging av våtrom.   Normen har fått en sterk posisjon i det norske markedet, og i en nylig gjennomført undersøkelse sa 89 prosent at det er viktig å følge byggebransjens våtromsnorm.
Det er dermed ikke bare krise og galskap. Praksis viser at det går bra i 80-90 prosent av alle prosjekter.  Det er imidlertid ikke bra at det oppstår feil på 20.000-40.000 våtrom hvert år, mener fagsjefen i FFV.

- Vi har et stort forbedringspotensial, konkluderte Bjørn Grimsrud.
FFV har nå 997 medlemsbedrifter.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår