Kontor gikk trådløst: Kuttet regningen

 
Kontor gikk trådløst: Kuttet regningenFoto: Creuna
Da et gammelt fabrikklokale skulle oppgraderes til kreativt kontorlandskap, valgte Thune Eiendom styringssystemet xComfort fremfor tradisjonell el-installasjon. Det sparte dem flere mil med kabler og en kvart million kroner.

Da Thune eiendom skulle oppgradere det 3300 kvadratmeter store fabrikklokalet hadde det stått tomt en stund. Tidligere hadde det tjent som alt fra bowlinghall til varmtlager. I dag er det kreativ arbeidsplass for reklamebyrået Creuna Norge AS, som omtaler kontoret som «det råeste lokalet i Drammensveien 130».

Skjult teknologi fra gulv til tak
I tillegg til imponerende arkitektur, byr lokalet på en nær uendelig liste med innen praktiske og teknologiske løsninger. Og alt av lys og varme kontrolleres trådløst med nettbrett og smarttelefon takket været smarthussystemet xComfort fra Eaton.

-Det lå i kortene at dette ikke skulle bli et sidrumpa kontor. Vi har respektert byggets sjel, men tatt det inn i fremtiden med smarte løsninger som smarthussystemet. Og det er jo ikke å legge skjul på at det er artig for både oss og leietaker at man kan styre det hele med en iPad, sier prosjektutvikler Tore Andersen i Thune Eiendom.

Sparte en kvart million
Valget om å installere styringssystemet xComfort var basert på utbyggers ønske om å bringe lokalet inn i det 21 århundret. Samtidig la de 100 år gamle veggene og takhøyden til rette for trådløs styring.

- Ved tradisjonell installasjon, ville vil ha måttet trukket kabler til hvert punkt i de gamle mursteinsveggene og det valmede taket. Men fordi xComfort er trådløst, slapp vi å trekke flere mil med kabler. Sammenlignet med tradisjonell installasjon, medregnet kostnadene for materiell og arbeidstid, vil jeg estimere at vi kuttet regningen med 250 000 ved å bruke xComfort, sier prosjektansvarlig Cato Lindgren ved SmartElektro.

Reduserer driftskostnader
I tillegg til å redusere installasjonskostnadene, vil smarthussystemet xComfort også redusere byggets energiforbruk i drift. Systemet sørger for automatisk kvelds- og nattsenking av varme og lys. Varme- og kjølingssystemer kan kobles automatisk inn og ut av temperatursensorer, og lys kobles inn ved bevegelse. En egen masterknapp kan i tillegg kutte strømtilførselen til alle enheter, slik at monitorer og kaffemaskiner ikke bruker unødvendig strøm vår de ikke er i bruk.

- Næringsbygg har ofte store energikostnader, og ved styre lys, varme, kjøling og ventilasjon med xComfort, vil man fort kunne se merkbare endringer i strømforbruket.

Og fordi det er basert på trådløs teknologi, kan xComfort installeres i både eksisterende og nye næringsbygg, sier distriktssjef hos Eaton, Øystein Fischer Engebretsen.

Sikret for femtiden
Ifølge Cato Lindgren hos Smart Elektro er xComfort fra Eaton et naturlig valg.

- xComfort er et fremoverlent og innovativt system. Det er skalerbart, slik at anlegget kan utvides over tid uten store inngrep, og fordi det er trådløst, gir det muligheter for kreative løsninger som i dette prosjektet, sier Lindgren, og legger til:

- Det var et utfordrende prosjekt, men en spennende reise å kunne være med på. Og resultatet er noe av det tøffeste jeg har vært borti på kontorfronten, konstaterer prosjektlederen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår