Kontroll med Operatunellen og laksen i Akerselva

 
Kontroll med Operatunellen og laksen i AkerselvaOppdraget på Museumsutstikkeren handler om å sikre Operatunellen og ha kontroll på vannkvalitet for villfisk som laks og ørret. Geolog Lars Steinar Hefre i Cautus Geo tar lettbåt i bruk for å etablere bøyer for måling av vannkvalitet.
Cautus Geo er gitt i oppdrag å overvåke trykk og vannkvalitet under bygging av Museumsutstikkeren. Det handler om å overvåke renheten i vannet og å sikre Operatunellen og laksen under byggeprosjektet.

(Kilde: Cautus Geo as)

Museumsutstikkeren på 1000 kvadratmeter etableres midt på den ni kilometer lange havnepromenaden i Oslo, utenfor Munchmuseet som markerer innløpet til Akerselva.

Utstikkeren kommer på utsiden av Operatunellen. Den blir tilgjengelig for alle med en 30 meter lang bru. Utbyggingen skjer i et følsomt område. Operatunellen er mye trafikkert, og Akerselva er viktig for laks og sjøørret.

På begge sider av Operatunellen er det satt ned poretrykksmålere. De står i ulike høyder, fra 25 til 40 meter under sjøbunnen.

– Målerne sjekker løpende trykk og sender data i sanntid til Cautus Web. Der er det etablert alarm med sms og e-postvarsling dersom trykket utenfor den mye trafikkerte Operatunellen skulle falle eller stige, sier prosjektleder Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo i en pressemelding.

Cautus Geo skal også overvåke vannkvaliteten. Det er etablert vannkvalitetsmålere i flytende bøyestasjoner. Også disse stasjonene sender data i sanntid til Cautus Web.

I sommer er det graving og mudring i området. Og det skal etableres 60 peler under anleggsperioden. Det er derfor viktig å overvåke vannkvaliteten.

– Vi er opptatt av sikkerhet og av det biologiske mangfoldet. Museumsutstikkeren etableres ved innløpet til Akerselva. Da må vi ha data som viser at etableringen ikke ødelegger for vannkvaliteten eller lakseoppgangen i elva, sier kommunikasjonssjef for kulturbyggene i Bjørvika, Kristine Langfjord i Kultur og idrettsbygg i meldingen.

NRC Anlegg er entreprenøren. Om valget av Cautus Geo sier selskapet:

– Museumsutstikkeren er et komplekst prosjekt. Alt som kan forenkle og effektivisere, er viktig. Cautus Geo gir oss en oversiktlig og pålitelig løsning som er enkel i bruk, sier prosjektleder Marine Stang Johnsson i NRC Group Norge.

Fakta om Museumsutstikkeren

  • Byggherre er Oslo kommune ved Kultur og Idrettsbygg Oslo KF.
  • NRC Anlegg AS har fått oppdraget med å etablere utstikkeren.
  • Arbeidene startet i juni og vil ferdigstilles våren 2020.
  • Utstikkeren er på 1000 kvadratmeter med torg, brygge og kaianlegg.
  • Det bygges en 30 meter lang bru ut til selve utstikkeren.

Cautus Geos oppdrag

  • Syv poretrykksmålere på dybder fra 25 til 40 meter under sjøbunnen på begge sider av Operatunellen.
  • To flytende bøyestasjoner måler vannkvalitet, turbiditet eller suspendert finstoff i vannet, under byggeperioden.
  • Målerne har siden mai sendt data i sanntid til Cautus Web-portalen med automatisk varsling på sms og e-post ut fra fastsatte grenseverdier for trykk og vannkvalitet.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår