Kontrollaksjon med salg av fluorholdige klimagasser

 
Kontrollaksjon med salg av fluorholdige klimagasserBildet: Reglene for bruk og gjenbruk av HFK- gasser ble skjerpet inn i fjor. Foto: Torgrim Asphjell/Miljødirektoratet.
I løpet av høsten gjennomfører vi tilsyn med salg av fluorholdige klimagasser og varmepumper/kjøleanlegg med slike gasser.

Fra desember 2018 ble det innført strengere regler for bruk av fluorholdige klimagasser (HFK-er) i Norge. Dette er sterke klimagasser som står for rundt 2,5 prosent av de norske klimagassutslippene.

- De nye reglene følger av endringer av EU-regelverket for fluorholdige gasser, og innebærer at fluorholdige gasser bare kan selges til virksomheter som har nødvendig sertifisering for å håndtere slik gass, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

For enkelte bruksområder som for airconditionanlegg i biler vil det være nok at ansatte har opplæringsbevis. Virksomheter som selger HFK-gasser skal føre regnskap over hvem de selger til og mengdene de har solgt.

Det er også forbudt å selge varmepumper /kjøleanlegg uten at kjøper kan dokumentere at installasjonen blir gjort av en sertifisert installatør. I praksis betyr det at varmepumper ikke kan selges og installeres av privatpersoner.

På Returgass sine hjemmesider kan du sjekke om bedrifter og personell er sertifisert.

Miljødirektoratet vil høsten 2019 kontrollere at selgere av gass og varmepumper følger opp pliktene sine. Miljødirektoratet vil også kontrollere om installatører arbeider uten sertifisering eller i usertifiserte firmaer.

Les mer om regelverket om fluorholdige klimagasser 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår