- Kryssløp fra TIP må bestå

 
- Kryssløp fra TIP må beståBildet: Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE. Foto: Moment Studio
I mange år har det vært tillatt at elever som går på Vg1 Teknikk og industriell produksjon (TIP) har kunnet velge å krysse over til Vg2 kulde- og varmepumpeteknikk. I arbeidet med den nye tilbudsstrukturen har dette kryssløpet falt ut.

Ved flere av skolene som tilbyr kuldeteknikk er det mange elever som har gått det første året på videregående ved TIP og ikke på Vg1 elektro. Ved enkelte skoler gjelder dette så mange som halvparten av elevene på kuldeteknikk. Et kryssløp fra linjen Vg1 Teknologi- og industrifag er derfor essensielt for å opprettholde rekrutteringen til kuldeteknikk.

VKE har mottatt bekymringsmeldinger fra flere lærere og opplæringskontorer om at rekrutteringen til kuldeteknikk vil blir vanskeligere uten kryssløp.

Gode kandidater

Læreplanen for Vg1 Teknologi- og industrifag som var gjeldende fra høsten 2020 har et større innhold av elektro og styring enn det Vg1 Teknikologi og industriell produksjon hadde. Dette gjør at kunnskapsgapet innen elektrofag er mindre enn det var tidligere. Elevene har til gjengjeld større kompetanse innen mekaniske fag enn det elever fra Vg1 elektro har.

Kryssløp fra TIP til Vg2 Automatisering er fremdeles mulig, noe som viser at Utdanningsdirektoratet (Udir) mener at elevene fra TIP har god nok kompetanse til å begynne på et elektrofag på Vg2.

– Elevene som går på TIP er gode kandidater til å jobbe med kulde og ventilasjon, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE. – Nå som utdannelsen ender ut i to fagbrev er det viktigere enn noensinne at vi klarer å rekruttere nok elever til fagene våre, poengterer Rønning.

Faglig råd for elektro og datateknologi (FRED)

VKE har i dag en vararepresentant i Faglig råd for elektro og datateknologi (FRED) og følger opp anbefalingene til utdanningsmyndighetene. VKE har spilt inn forslag til FRED hvor vi ber om at kryssløpet fra TIP gjenopprettes. En slik anbefaling fra FRED vil veie tungt når Udir vedtar nye kryssløp i tilbudsstrukturen for yrkesfaglig utdanning.

VKE vil fortsatt følge denne saken og jobbe for gjenopprettelsen av kryssløpet.

(Kilde: VKE.no)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår