KTH Live-in Lab - innovasjon i praksis

 
KTH Live-in Lab - innovasjon i praksisBildet: På Valhallavägen i Stockholm er det etablert totalt 305 studentleiligheter som ligger inne på universitetsområdet. Her kan studentene bruke sine egne små leiligheter i forskningsøyemed i ett år, forteller direktør Jonas Anund –Vogel ved KTH Live-In Lab. Foto: Odd Borgestrand
NORDBYGG 2018: Når utenlandske journalister ankommer Stockholm og Nordbygg, er arrangørene av Nordens største byggmesse opptatt av å vise et innovativt og framoverlent svensk byggmiljø.

Av Odd Borgestrand
Stockholm

- Hensikten med KTH Live-In Lab ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm er å forkorte tiden fra oppnådd forskningsresultat til introduksjon på markedet. Formålet med dette prosjektet er å gjennomføre testing og forskning av flere produkter og løsninger i flere miljøer parallelt. På den måten kan det svenske forskningsmiljøet bidra til at flere produkter og tjenester gjør bygg- og eiendomsmarkedet mer framtidsrettet.

Det opplyste direktør Jonas Anund –Vogel ved KTH Live-In Lab under et pressemøte i Stockholm mandag ettermiddag, dagen før Nordbygg åpner sine dører. KTH Live-In Lab er utvilsomt et spennende innovasjonsmiljø for forskning og utvikling av bygg- og eiendomsrelaterte teknologier og metoder. Gjennom økt innovasjon har KTH Live-In Lab et mål om å utvikle fremtidens ressurseffektive og bærekraftige bygninger.
- De ulike prosjektene i innovasjonsprogrammene forutsetter et tett samarbeid mellom akademiske forskningsmiljøer og byggeindustrien. Dette er nøkkelen til suksess.  Mange snakker ny teknologi og om digitalisering, men i mange tilfeller uteblir resultatene fordi teknologiske løsninger ikke «snakker sammen», sier Jonas Anund –Vogel til VVS aktuelt.

- Smarte løsninger må kombineres og de må ha et felles språk. Da blir det mulig å hente ut gevinster, ikke minst på energiområdet, mener han.
Ved KTH er de spesielt opptatt av å produsere energieffektive løsninger framfor å forbruke energi.

Åpen for produkter og tjenester
Det unike med KTH Live-In Lab er at det er utformet slik at det kan inkorporere nesten ethvert produkt eller en tjeneste. Sammen med andre løsninger kan innovasjonsmiljøet gjøre dette til et integrert sanntids-forsøkssystem. Her er det med andre ord forskning og utvikling i sanntid som er hovedfokuset.
- KTH Live-In Labs fokus og utvikling foregår i samråd mellom forskere og bedrifter som bruker plattformen. KTH live-in Lab er derfor åpen for alle som ønsker å utføre testing og verifikasjon av produkter og tjenester som har likhetstrekk med bygg- og eiendomssektoren, eller for de som ønsker å utvikle nye forretningsmodeller og strukturer for samarbeid, forklarer direktør Jonas Anund –Vogel.

Egne boligprosjekter
Et av testprosjektene er tre pluss-energibygg på KTH Campus Valhalla. Lokalene er totalt på 305 kvm fordelt på 120 kvm boareal, 150 kvm teknologisk plass og et prosjektkontor på 20 kvm. I utviklings og forskningsprosjektet vil ulike leilighetskonfigurasjoner bli bygd på årsbasis, og KTH vil ansette utvalgte studenter som søker å bli i testleilighetene. Her kan studentene selv utvikle sine løsninger både når det gjelder geometri og installasjoner. Her er det tilgang til egne solceller, borehull for energibrønner med mulighet for å erstatte kollektorer og snart kommer også egne vindturbiner på plass.

Innenfor 150 kvm vil forskjellige formasjoner av leiligheter bli bygget opp avhengig av utviklingsprosjektene som pågår. Innovasjon innen det grønne skiftet står svært sentralt i prosjektene, som er designet for å muliggjøre fremtidig teknologi, med dagens teknologi som plattform. Derfor får studentene innsikt i vakuum paneler, lavspenningsnettverk i leiligheter, faseendring og energilagring, produksjon av oppvarming, kjøling og elektrisitet, vakuumtoaletter og smart belysning, for å nevne noen områder. I tillegg til rene produkt tester handler det også om adaptiv styring og kontroll, forbedrede sensorinstallasjoner og fremtidige IOT plattformer, inkludert utvikling av nye tjenester og prosesser relatert til bruker- og egenskapdata, får VVS aktuelt opplyst under presseturen i Stockholm.

Forskning på fremtidens boliger skaper også muligheter til å forske på problemstillinger knyttet til eksisterende bebyggelse. Med små endringer kan systemer som involverer ulike levetidsteknikker testes og optimaliseres. Viktige parametere som påvirker styringsstrategier og planlagt vedlikehold, kan undersøkes, justeres, optimaliseres og pakkes i forretningsmodeller og strategier, blir vi forklart.

Studentenes Pluss-leiligheter
På Valhallavägen i Stockholm er det etablert totalt 305 studentleiligheter som ligger inne på universitetsområdet. Leilighetene er fordelt på tre bygninger, der standardleiligetene ikke er mer enn 19,5 kvadratmeter, men alle leiligheter har eget kjøkken og dusjrom. Bygningene er oppvarmet av forvarmet tilførselsluft. Varmt vann og varme produseres ved hjelp av bergvarme. Det er installert fiberoptiske temperaturmålere. Takflatene er dekket med solceller, totalt 1150 kvm. Det er også etablere totalt 50 avløpsvarmere, både vertikalt og horisontalt. Luft- og tilluft kan justeres i alle leiligheter. Varmt vann, elektrisitet, CO2, lys måles i alle leiligheter. Kontroll- og kontrollsystemer er mulige å påvirke for forskningsformål.

- Bygningene er pluss energihus, og her er alle aktørerer innen svensk og internasjonal byggenæring velkommen som partnere, understreker den unge direktøren vedKTH Live-In Lab ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, Jonas Anund –Vogel.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår